Cytat Zamieszczone przez siwyozzman Zobacz posta
Iso 640 w D90 jest eleganckie - o D200 powiedzieć tego nie można...te stare matryce "kochają" światło...przy niewielkim deficycie światła od razu pojawia się szum...Może przypomina on analogowe ziarno ale wcale mi się nie podoba...W szczególnych scenach D200 mocno szumi już na 500 iso...Oczywiście znając specyfikę tej matrycy i samego aparatu można spokojnie pracować na 800 iso - przy odpowiednim naświetleniu a potem po zmniejszeniu zdjęcia w większości przypadków efekt będzie satysfakcjonujący.. W D90 bez obaw ustawiałem nawet 2000 iso i efekt był co najmniej tak dobry jak 800 iso w D200. Oczywiście wiem że te korpusy są inaczej kalibrowane (znaczy D200 jest wzorcowe niemalże a D90 bardzo "oszukane" jak wszystkie obecne korpusy) to mimo wszystko ten szum jest mniej rażący ...a kolor i szczegół lepiej oddany na wysokim iso w D90. Także na 400-640 też jako zwycięzce wskazuję D90. Większość bardziej doświadczonych kolegów ma świetne zdanie o AF D200, jednak nie tylko ja widzę jego niedoskonałości...Udzielający się tu na forum Michał Jędrak to prawdziwy zawodowiec- wielokrotnie wypowiadał się niezbyt pochlebnie o D200...Wszystkie obiektywy które kaprysiły na Jego D200 po zmianie korpusu na D3 nagle działają perfekcyjnie... Myślę że w czasie gdy ukazało się D200 ludzie używający systemu Nikona mieli spore kompleksy w stosunku do Canona...jakość obrazu z D200 w stosunku do konkurencji na wysokim iso to był nokaut...więc szukano plusów w innych aspektach...że świetny korpus,świetny AF itd....Nie zgadzam się z tym...Albo inaczej - nie jest tak doskonały jak się wydawał
Dzieki za wypowiedz. Jak mozesz napisz cos jeszcze o najnizszych ISO100-400. Bede wdzieczny.
Apropos AF ja nie narzekam. Moze sa problemy z jakimis konkretnymi szklami albo korpus korpusowi nierowny. Czasami sa to bardzo prozaiczne przyczyny, np. zabrudzony czujnik AF. Czesto sie zdarza u osob duzo zmieniajacych szkla.
Tak marudze troche o tym obrazku na niskich ISO, bo D200 uzywam na wypadach w gory i tak sie zastanawiam, czy zyskalbym cos w obrazku po wymianie D200 na D90/D300. Gory to wiadomo, niskie ISO.