Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Paryż [PYTANIA]

Hej,

w okresie weekendu majowego lecę do Paryża na tydzień. Proszę poradźcie gdzie warto połazić i porobić foty oraz dobrze zjeść.

Interesują mnie lokalne klimaty, bazary, uliczki "z klimatem", wiem, że warto zajrzeć na paryskie cmentarze. Jednocześnie może macie jakieś knajpki gdzie warto wpaść, bo z przewodników ciężko wyłuskać coś wartego uwagi, a jednocześnie wciąż klimatycznego i lokalnego, a nie skomercjalizowanego.

Wypady będę robił z rejonu Montmartre.

Ogólnie, piszcie co warto obejrzeć jadąc tam na tydzień

Pozdr.,
    M.

Domyślnie

Witaj,

przewodnik pewnie jakiś masz, więć nie będę Ci polecał "klasyków".
    Proponuję za to w miarę wolnego czasu odwiedzić następujące miejsca:
    - całe wzgórze Montmartre
    - kanał Saint Martin
    - okolice Panteonu, rue Mouftard
    - wszystkie dzielnice społecznościowo-etniczne: żydowska (Saint Paul), azjatyckie (Belleville i Paryż 13 w okolicy Porte d'Italie), arabską (Paryż 18, Barbes), Quartier Latin, gayów (Marais), rozrywek rozmaitych (od placu Pigalle do Placu Clichy). Lokalne kuchnie do spróbowania w każdej z nich.
    - widok z tarasu Institut du Monde Arabe (plus herbata miętowa i orientalne słodycze)
    - La Défense
    - La Butte de Chaumont
    - Parc de La Villette

Doskonale naleśniki bretońskie zjesz w (np. Créperie Josslin, 67 rue du Montparnasse, tłok, płacisz tylko gotówką) dzielnicy Montparnasse.

Sporo paryskich zdjęć jest w kilku naszych galeriach tutaj http://lech.zenfolio.com/ Trzeba trochę poszperać.
    Jeżeli coś Ci wpadnie w oko lub masz inne pytania, to pisz na PW.
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Domyślnie

Dzięki za odzew!

Domyślnie

Drobna uwaga, nocne zdjęcia wieży Eiffla są opatentowane. Wg prawa francuskiego nie wolno ich publikować.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Teoretycznie, potrzebne jest pozwolenie do fotografownia większości budynków publicznych ze statywu.
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Uprawnienia umieszczania postów