Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Wątek: super biel?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    no tak - czasy cyfry i komputera.
    a o filtrze nakręcanym na obiektyw to nikt nie napisał.
    To sie uzyskuje filtrami Duto, ewentualnie softener.
    powoduje rozmycie świateł, słabiej działa na ciemne miejsca.
    eeeee Jacku, ile osób może sobie pozwolić na kupowanie filtrów efektowych? lepiej już sobie kupić tego PSa , choć nie do końca to jest to samo

Cytat Zamieszczone przez mmalkow Zobacz posta
    To jest to, ten biały domek i schody!
    Taki właśnie efekt, zaraz zabieram się do pracy...

WIELKIE dzięki panowie za pomoc,
    dobrze, że wybrałem Nikona a nie coś innego,
    użytkownicy innych systemów nie maja takiego porządnego forum!
    Mmalkow, między innymi dlatego kocham to forum - tu jest od groma istotnych informacji, choć czasem użytkownicy wkurzają się na powtarzające się gwoździe Wilsona .

pozdrówka
    Erie
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

no tak - czasy cyfry i komputera.
    Taka technologia Jacku -- przeciez to juz chyba dawno wszyscy ustalilismy... Analog -- ciemnia, cyfra -- komputer. Takie czasy... Jeszcze wiele klamotow i dawnych zabiegow, zostanie wypartych przez beblanie w komputerze... Jak matryce naucza sie zapisywac pliki z Z-buforem, to w kompie bedziesz sobie jeszcze bokeh z malej GO dorabial po swojemu...

a o filtrze to nikt nie napisał.
    Bo takimi filtrami to sie w czasach analogu zawodowcy bawili. A w dobie cyfry masz 80% amatorow, ktorzy z analoga pamietaja tylko idioten camera, ktora sie pstrykalo na imprezkach. Nie ma sie czemu dziwic. Zreszta -- osobiscie rowniez nigdy nie uzywalem takich filtrow, bo moje fotogtrafowanie od zawsze kiedy pamietam -- trafialo do kompa i takie rzeczy robilo z palcem w nosie w Shopie...
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

ale to jest jakiś znak czasu.
    Bo to typowy efekt uzyskiwanu filtrem foto. A teraz - 3 ludzi daje poradę jak to zrobić - wszyscy myślą o kompie, nikt nie wspomina o filtrze (szklanym - nakrecanym)
    teraz pisząc filtr - trzeba będzie pisać, że nie chodzi o filtr komputerowy. A dlaczego to sie filtr w shopie nazywa? - co było pierwsze?
    Ja własnie w czwartek sprzedałem na allegro 2 filtry diffuser - bo w cyfrze rozmywają za bardzo - a po drugie bo były o średnicach 52 mm, a ja mam większe szkła. Poszły po 20 zł/szt - nie jest to majątek.
    Zostawiłem sobie jednak 2 filtry Duto - choć tez mają nieciekawą średnicę 58 mm.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

ale to jest jakiś znak czasu.
    Bo to typowy efekt uzyskiwanu filtrem foto. A teraz - 3 ludzi daje poradę jak to zrobić - wszyscy myślą o kompie, nikt nie wspomina o filtrze (szklanym - nakrecanym)
    teraz pisząc filtr - trzeba będzie pisać, że nie chodzi o filtr komputerowy. A dlaczego to sie filtr w shopie nazywa? - co było pierwsze?
    Ja własnie w czwartek sprzedałem na allegro 2 filtry diffuser - bo w cyfrze rozmywają za bardzo - a po drugie bo były o średnicach 52 mm, a ja mam większe szkła. Poszły po 20 zł/szt - nie jest to majątek.
    Zostawiłem sobie jednak 2 filtry Duto - choć tez mają nieciekawą średnicę 58 mm.
    Jacku i właśnie o tym mowa - mówisz że 20 PLN to niewiele, ale... Załóżmy, że masz obiektywy o średnicy filtrów 58, 62, 67, 77 i 82, czyli potrzebujesz 5 filtrów aby przy każdym obiektywie mieć 1 efekt, co daje 100 PLN na efekt. Następnie policzby że chcesz mieć efektów np. 10, czyli 1000 PLN. Uuu to już wolę PSa kupić

pozdrówka
    marudny maruda

PS Obliczenia są tylko przykładowe, bo raczej nikt nie będzie chciał miec 50 szklanych filterków w torbie , ale również cena 20 PLN nie do końca obrazuje rzeczywistość.

Domyślnie

Bo to typowy efekt uzyskiwanu filtrem foto. A teraz - 3 ludzi daje poradę jak to zrobić - wszyscy myślą o kompie, nikt nie wspomina o filtrze (szklanym - nakrecanym).
    Bo drogi. I trzeba go kupic. I zrobic nim jeszcze raz zdjecie, ktore juz np. jest zrobione, a nie da sie powtorzyc. Bo jakby juz z tym filtrem bylo zrobione -- to tylko z nim, inaczej wygladajacego tego samego zdjecia juz bys nie mogl uzyskac. Bo... Bo takich "bo" jest wiecej. W kompie latwiej, szybciej i taniej -- a czasami tylko w ten sposob mozliwe... No bo jak inaczej zrobic taki efekt, jesli zapomnisz zabrac filtra? Albo kiedy nie zdazysz go nakrecic na obiektyw, albo... albo...

A dlaczego to sie filtr w shopie nazywa? - co było pierwsze?
    Jacku... A jakie to ma znaczenie? Czy to, ze kiedy w wojsku uzywano muszkietow znaczy, ze teraz niepotrzebnie uzywaja broni automatycznej?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Reasumujac powyzsze dywagacje na temat filtrow szklanych vs. cyfrowych -- mozna zadac jedno pytanie: po cholere w ogole uzywamy aparatow cyfrowych? Przeca mozna robic nadal sprzetem analogowym, prawda?! Przez dziesiatki lat ludzie sobie radzili...
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

OK, OK, nie krzyczcie na mnie. Ja uzupełniłem wasze posty brakująca informacją o normalnych filtrach - bo przecież jest taka opcja. A mmalkow powinien dostać jak najpełniejszą informację o mozliwościach.
    Sam wiem, że zrobienie filtrem na obiektywie jest nieodwracalne i nie ma jak regulować płynnie mocy działania takiego filtra. Poza tym Duto działa na otwartych przysłonach - a czasami chce sie przymknąć.
    Rózne średnice filtrów to też minus.
    Za to w dobie cyfry nie trzeba oszczędzać materiałów i mozna robić serię zdjęć z filtrem - oraz drugą bez.
    Te moje filtry po 20 zł to były zwykłe radzieckie matowione szkła - więc nic specjalnego.
    A o spadku zainteresowania filtrami może świadczyć fakt ich przecen w sklepach. Z kilkudziesięciu dolarów - na kilkanascie - i mowa o filtrach Nikona (też robi zmiękczające) Heliopana, B+W także o dużych średnicach - 77 mm. Aż się zastanawiałem - gdyby nie przesyłka z USA to bym kupił.

PS. Za analoga też się pracowało na plikach cyfrowych - bo slajdy były skanowane gdy trzeba było drukować. I już wtedy graficy mi mówili, że wolą nie zmiękczone, bo sobie to zrobią sami.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 03-03-2007 o 14:45
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Za to w dobie cyfry nie trzeba oszczędzać materiałów i mozna robić serię zdjęć z filtrem - oraz drugą bez.
    Jacku -- zgoda... Mozna sobie tak robic zdjecia martwej natury, architektury, itp. Ale juz ulotne chwile (reportaz slubny, czy nawet zdjecia bedace Twoja domena) raczej nie... A kupowac dobry filtr tego typu (np. wspomnianego w innym watku softanara czy ja mu tam bylo) za 8 paczek, to absurd. Srednio obyty z PhotoShopem fotograf, i tak skonczy na tym, ze nie bedzie mu sie chcialo wyciagac go z torby i nakrecac, kiedy pomysli, ze w kilka chwil zrobi to samo w Shopie -- i akurat na zdjeciach, ktory wczesniej juz i tak dobrze wyszly (nie bedzie musial robic takich samych zdjec, tyle ze z filtrem).

PS. Za analoga też się pracowało na plikach cyfrowych - bo slajdy były skanowane gdy trzeba było drukować. I już wtedy graficy mi mówili, że wolą nie zmiękczone, bo sobie to zrobią sami.
    No tez wlasnie...
    www.SALDAT.pl

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

jest jeszcze jedna kwestia...nie wszyscy mają i muszą mieć psuje...nie wszyscy muszą się nim posługiwać jak tutejsi mistrzowie...i nie wszyscy muszą
    te wszystkie naciągane obliczenia o cenach filtrów...ehhh...dorabianie ideologii...kto stosuje 5 szkieł do portretu? kto kupuje 5 filtrów do 5 szkieł?
    do małych szkiełek mam nakrętke, do większych mam cokina i wzupełności mi wystarczają...spece od portretu powinni mieć pewnie więcej
    z tymi kilkunastoma sekundami w psuju to też przesada...samo odpalenie psuja potrwa dłużej
    oczywiście, że psuje w rękach mistrzów mogą dużo, a nawet więcej, ale jak wszystko z pokolenia dzieci neostrady...jakoś inaczej...może za parę lat się przyzwyczaimy...a na razie wolę filtry foto
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

och Jacki, Jacki - wy uparci jesteście na te filtry - pewnie że te obliczenia były naciągane - sam to napisałem powyżej (ale i cena 20 PLN jest lekko naciągnięta w dół), a co do PSuja, to przecież ten akurat efekt można zrobic w dowolnym obsługującym warstwy programie graficznym (co zresztą też napisałem )

pozdrówka
    nieskończony maruda

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów