Zamieszczone przez
mOSAd
Ja uwielbiam porównywać do kulinarnego świata różne rzeczy. Jest to wówczas bardziej czytelne.
Załóżmy, że mamy forum dla kucharzy, czy powiedzmy miłośników gotowania. Czy uważasz, że każdy, kto zaczyna gotować powinien od razu zaczynać nowy wątek ze swoim super przepisem i pytać co robi nie tak?
Aby w ogóle wynieść cokolwiek z rad, należy coś już wcześniej też wiedzieć. Stąd ludzie, którym się chciało, napisali w setkach miejsc na sieci porady dla początkujących. Wydali książki, nakręcili filmy. By w kółko nie powtarzać tego samego. Podstaw. I teraz tak, załóżmy, że na forum siedzi szef kuchni w hotelu N. Czy powinien on odpowiadać na pytania o sposób wykonania jajecznicy? Skoro można o tym poczytać na youtube, google i w pierwszej lepszej pozycji w dobrych sklepach z książkami? Czy może podzielić się wiedzą dotyczącą doboru kompozycji smakowej ziół oraz selekcji wina do trochę bardziej skomplikowanego dania. A jeżeli co chwila pojawiają się pytania o jajka na miękko, to czy ma on odsiewać te interesujące tematy, czy opuścić forum i nie tracić czasu?
Krótko mówiąc, tak - między innymi ja chcę by na forum był jako taki poziom publikowanych zdjęć. Inaczej zrobi się z niego fejs-zbuk bardzo szybko. Każdy zacznie publikować "mój pierwszy raz z rybim okiem", "zdjęcie mojej nowej dziewczyny", "pierwsze zdjęcia nowym nabytkiem". Dlatego sporo zdjęć odsyłamy do książek oraz lektury setek tysięcy komentarzy do zdjęć na forum. Bardziej indywidualny tok szkolenia prowadzony jest na kursach, wykładach, warsztatach, za które płaci się grube pieniądze. Proponuję zatem szanować czas tych, którym chce się czasem skomentować nawet te słabsze zdjęcia. Dzięki nim można przejrzeć konkstruktywne komentarze do zdjęć na każdym poziomie zaawansowania od ładnych kilku lat. Wystarczy pogrzebać w archiwum i poczytać. Nie trzeba wstawiać własnych zdjęć, by się czegoś nauczyć!
Nowych fotografów miło witamy i zachęcamy do rozważnych publikacji, ale bez żalu żegnamy, gdy nie wyciągają wniosków z doświadczeń.
Tak, dobrze jest pochwalić tych, dzięki którym poziom forum się podnosi, a nie opada.
Skontaktuj się z nami