Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Czechowice, Śląsk

Domyślnie Nikon D70 - potrzebna pomoc.

Witam,
    Nikon d70 to moja pierwsza lustrzanka. Posiadam do niej obiektyw makro MC HELIOS 44M-4 2/58 ZENIT 58mm 52x0,75. W późniejszym czasie mam zamiar dokupić inny obiektyw jednak póki co musi mi wystarczyć to co mam. Otóż jaki jest mój problem? Ustawiłam wszystko, lampę błyskową, przysłonę itd. a aparat robi czarno-białe zdjęcia w negatywie, pomijając fakt że są ciemne i ledwo co na nich widać (niestety nie załączę zdjęcia, ponieważ kabel do komputera gdzieś mi wsiąkł). W każdym bądź razie jestem ciemna i nie wiem czy to jakiś błąd, złe ustawienia, zepsuta matryca czy coś w tym guście. Bardzo prosiłabym o pomoc.

Domyślnie

Lepiej pokaż nam to zdjęcie, bo po przeczytaniu opisu nie bardzo mogę wyobrazić sobie o co Ci chodzi... Kabel to dowolny mini usb, może masz taki w domu od jakiegoś innego sprzętu.
    D700 + MB-D10 | D100 + MB-D100 | FM2 | N 24-70 2.8 | N 50 1.4 | N 55 2.8 | N 70-200 2.8 | SB-800

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Czechowice, Śląsk

Domyślnie

Niestety nie mam żadnych kabli USB, oprócz telefonu, ale on ma inne wejście. Hm. Teraz zrobiłam kolejne trzy próbne zdjęcia i wygląda to tak: wchodzę na galerię, żeby obejrzeć zdjęcie i miga: raz biały ekran, raz czarny z trzema czy czterema białymi plamkami. A przy wcześniejszej próbie tak jak wyżej opisałam.

Domyślnie

No to wszystsko jasne:
    1. Czarno-białe miganie ekranu podglądu - jest spowodowane faktem, że masz na podglądzie włączoną funkcję wyświetlania obszarów prześwietlonych.
    2. Manualnym obiektywem, niekompatybilnym z korpusem - wykonałaś zdjęcie prawie całkowicie prześwietlone (tych klika czarnych kropek to jedyne punkty nie prześwietlone).
    3. Ponieważ masz obiektyw w pełni manualny, niekompatybilny z Nikonem - musisz całkowicie ręcznie ustawić czas naświetlania oraz ISO w puszce i wartość przysłony w obiektywie tak aby nie prześwietlić. Aparat musi być ustawiony w trybie M (manualne ustawianie czasu, przysłony oraz ISO). Tryby P,A,S i inne automatyczne nie zadziałają z tym obiektywem.

Powodzenia
    Dominik
    Fujifilm X10 | D90 | S 10-20 | T 28-75 | N 70-300 VR | N 35 | Metz 58 AF1 | Metz 48 AF1 l Lensbaby
    flickr

Domyślnie

trudno coś powiedziec "na macanego", bo dodatkowo nic nie powiedziałaś o ekspozycji. Nie jest przypadkiem tak, że robisz fotkę np. na iso 800 i czasie 1 sek czym powodujesz totalne prześwietlenie fotki a tryb podglądu masz ustawiony na pokazywanie przepalonych miejsc? Tym sposobem może ci migać cały ekran. To oczywiście tylko domysły, bo równie dobrze może być coś z aparatem.

EDYTA: podobne odczucie jak kolega
    d7000 + N17-55/2.8 + N70-300VR + N35/2 + SB900 + frotka

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Czechowice, Śląsk

Domyślnie

Ustawiłam przesłonę, migawkę i iso już wcześniej. Muszę jeszcze poszukać jak ustawić czas naświetlania. Coś jeszcze powinnam ustawić?

Domyślnie

Coś się Tobie pokręciło. Jeśli ustawiłaś migawkę, to wybrałaś czas naświetlania. Rozumiem, że wszystko masz na manualu, łącznie z focusem (t. zn. nie próbujesz autofokusić).

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Czechowice, Śląsk

Domyślnie

Ach, jak mówiłam, jestem ciemna w tym. Dostałam aparat od krewnego i dopiero zaczynam przygodę z lustrzankami ;x Tak tak, wszystko na manualu. Zrobiłam próbne zdjęcia i już są ok, tylko gdy chcę sfotografować coś z lampą to jest strasznie prześwietlone, widać tylko kontury fotografowanego obiektu.

Domyślnie

Ustaw lampę też na manualu i wykonaj próby z siłą oświetlenia, bo ten obiektyw nic nie przenosi i i-ttl nie zadziała w tym przypadku.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Czechowice, Śląsk

Domyślnie

Już wiem w czym był problem z lampą. Miałam ją na maksymalne oświetlenie, teraz mam na najmniejsze i zdjęcia wychodzą świetnie. Dziękuję wszystkim za pomoc.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów