Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 54

Domyślnie D3 i balans bieli

zastanawiam się, czy to przypadłośc mojej puszki, ale po przesiadce z D300 zauwazyłem, że D3 gorzej sobie radzi z automatycznym balansem bieli. w D300 radził sobie świetnie w większości sytuacji, włąściwie poza wyjątkami nie musiałem w ogóle o to dbać, w D3 zauważyłem, że niestety gorzej to wszystko wygląda.
    nie wiem, ale mam wrażenie, jakby puszka była bardzej czuła na najmniejsze nawet zmiany WB i nie bardzo potrafiła sobie z tym poradzić.
    oczywiście robię w RAW, ale ręczna korekta każdej foty z 100 róznych możliwych ustawieć świateł (dzienne, zacienione, jarzeniowe, żarówkowe...) trochę irytuje...

jak to wygląda u Was, czy też macie z tym kłopot? czy coś mi się tylko mami w głowie...
    a może to urok mojego egzemplarza...
    zwierciadlanki: D800 D750 D3 D300 F65
    nikkory: 14-24/2.8 20/2.8 28/2.8 50/1.8 70-200/2.8 VR
    manual: zenitar 16/2.8 fish, helios 44/2
    SB900 frotto cokin lowepro epson L800

Exclamation

to fakt nie wiem jak aparaty z niższej półki nikona ale generalnie wb w aparatach tej firmy to tragedia tak samo jest w d700 d3 i d3s, mam nadzieje, że w d4 poprawili to nieco przez ulepszenie korekt wb.
    Bawiałem sie jakis czas fuji x100 w streetphoto i to dla mnie wzór jeśli chodzi o wb
    FiX-owe Nikony
    http://zoltyserwisfotograficzny.info
    niezależne opinie klientów o serwisie "N"

Domyślnie

Kurcze zaskakujecie mnie chłopaki, z opcji innej niż auto korzystam bardzo sporadycznie, odchyłki oczywiście się zdarzają, ale zwykle max kilkadziesiąt kelwinów, więc czysta kosmetyka...

Na prawdę macie takie różnice?

Domyślnie

spokojnie wysłużony canon 5dmk2 też potrafi nieźle skopać wb
    FiX-owe Nikony
    http://zoltyserwisfotograficzny.info
    niezależne opinie klientów o serwisie "N"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez avatarr Zobacz posta
    spokojnie wysłużony canon 5dmk2 też potrafi nieźle skopać wb
    Ja bym uważał na takie słowa bo zaraz przyjdzie sven i będzie...
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

Ja mam podobne odczucia względem d3s. Zdecydowanie wolę WB serwowane przez D700. D3s na auto ociepla. Rozmawiałem o tym z kilkoma właścicielami i potwierdzali moje spostrzeżenia. Ja wolę zimniejsze odwzorowanie stąd większe zadowolenie z WB oferowanego przez d700.
    Ostatnio edytowane przez himi ; 18-03-2012 o 23:52

Domyślnie

Miałem d200 i po przesiadce na d3 ,też miałem jakieś mieszane uczucia, co do awb i kolorków, a w szczególnosci do kontrastu który daje ta puszka, też wszystko było nie tak i wydawało mi się że d200 był mniej wymagający (albo mniej się mylił ),myślę że to kwestia przyzwyczajenia i poznania nowego sprzętu, co do ciepła lub zimna to styłu na gripie jest przycisk wb i po nacisnięciu i pokreceniu kółkiem można sobie troche pozmieniac od a-6 lub b-6 jak kto woli

Domyślnie

Rozmawiamy (jak sądzę) o wyjściowym auto WB i odczuciach względem jego pomiaru. Korekcje już sobie zrobiłem pod siebie, ale nie zmienia to faktu, że różnicę w pomiarze między d700 a d3s mam i przy obróbkach wolę pracować (w zakresie balansu) na plikach z d700.

Domyślnie

ja nie zauważyłem większych odjazdów, AWB nigdy nie jest w 100% powtarzalne - tak jak każde AUTO - czy to kontrast czy inna funkcja, ale generalnie nie robię w sztucznym świetle. Na profilu D2x i z zaktualizowanym firmware, korekty AWB robie sporadycznie. Ale - co nie jest bez znaczenia - mam wyłacznie Nikkory, w Twojej stopce widzę wszystko - od Sigmy po Tamrona. To niestety nie jest dobre dla AWB.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Rozmawiamy (jak sądzę) o wyjściowym auto WB i odczuciach względem jego pomiaru. Korekcje już sobie zrobiłem pod siebie, ale nie zmienia to faktu, że różnicę w pomiarze między d700 a d3s mam i przy obróbkach wolę pracować (w zakresie balansu) na plikach z d700.
    W D700 też masz wprowadzoną korektę?

Najgorzej działa auto WB w sztucznym świetle.
    Zawsze jest żółtaczka.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów