Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 52

Domyślnie

SPR3880 jest jak najbardziej wart rozważenia, aczkolwiek przy tym pułapie cenowym dołożyłbym do plotera 24".

Domyślnie

No to chyba jest juz spora dokladka - ja wlasnie dostalem dzisiaj oferte cenowa na najmniejszego Canona 5100 - nie myslalem, ze bedzie az taka roznica miedzy 3880 a tym staruszkiem jesli chodzi o cene. Chyba pozostane przy wyborze miedzy 3000 a 3880 (rozmiar i tak bez znaczenia w tym przypadku, bo na razie ino 12 MPix ... )
    Ostatnio edytowane przez Zolty ; 23-07-2012 o 21:24
    Nie wiem, nie znam się - nie bierzcie mnie na poważnie.

Domyślnie

Jeśli już pakować większą kasę lepiej celować w coś, co ma szansę na siebie zarobić.

Najpopularniejsza i najsensowniejsza szerokość roli to 24' (610mm) - pozwala wykonywać powiększenia wystawowe 60x90cm (i dłuższe panoramiczne), pozwala robić płótna 55x85cm (i dłuższe panoramiczne). Z rolki 61cm można drukować paski po 4 formaty 15x23, 15x10cm. Można drukować rozkładówki fotoksiążek 30x60cm. Można drukować postery, standy, roll-upy, back-lighty, winyle, fototapety, adhezyjne dekoracje ścianek stoisk. Można drukować na grubych mediach fine-artowych.

Każdy rodzaj papieru do drukarek wodnopigmentowych można kupić w 24" - w arkuszu i innych szerokościach oferta jest zdecydowanie skromniejsza, szczególnie w arkuszu jest nędza. Cena metra papieru w roli 24" jest najkorzystniejsza. Koszt tuszu na foto A4 wynosi ok. 2PLN brutto.

Ploter prowadzi papier podciśnieniowo, dzięki czemu można bez problemu drukować na grubych mediach - barytach, ragach i inszych fine-artach >300gsm. W przypadku drukarek arkuszowych druk na tego typu podłożach to rzeźba w g... - ręczne podawanie od frontu, duże marginesy, head swipe'y/strike'i, przekoszenie - a wszystko to nie jest zabawne przy mediach Hahni/Harmana/Cansona itp. gdzie głupie A4 potrafi kosztować fortunę.

Do tego wszystkiego dochodzi prędkość wydruku - ploter Canona (szczególnie iPF x300s) jest szybki jak kobra, to są najszybsze drukary jakie są na rynku...
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 23-07-2012 o 21:50

Domyślnie

W moim przypadku zadna z opcji na siebie nie zarobi (bo chodzi tylko o wlasny uzytek) - to tylko kwestia jak najmniejszym kosztem zaspokioic moj onanizm sprzetowy, ktory nie akceptuje czegos czego nie uznam za dobre. Rozum mowi wez A3, a wieksze formaty zlecaj (o ile taka potrzeba zajdzie), maly chlopiec-sprzeciarz we mnie mowi wez 3880 (a potem dokup D800 - )

Domyślnie

Do użytku prywatnego to jak najbardziej SP3880 - przy czym zakup drukarki do użytku prywatnego wcale nie wyklucza zarabiania na niej.

Ja sobie np. kupiłem drukarkę z powodu beznadziejnej, straceńczej miłości do drukarek wodnopigmentowych, które są najwspanialszymi urządzeniami do wykonywania powiększeń fotograficznych/grafik, jakie kiedykolwiek wymyśliła ludzkość. I wprawdzie nie mam czasu na poważnie zająć się drukiem usługowym, ale - drukując po krewnych i znajomych królika - nie zarabiam może kokosów, ale też przynajmniej nie muszę do swojej kosztownej pasji dopłacać.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 23-07-2012 o 22:04

Domyślnie

Sorry, pisze z pracy i - niestety, wyjatkowo - musialem sie zajac czyms produktywnym. W moim przypadku chyba najrozsadniejsza bylaby jednak R3000 - tusz drozszy, ale tak naprawde to duzych tuszy w 3880 nie wykorzystalbym do uplywu terminu "przydatnosci do spozycia". Podejrzewam (i czytam tu i owdzie), ze jesli chodzi o jakosc druku to miedzy 3880 a 3000 duzej roznicy nie ma. Zobacze ile miejsca wygospodaruje w ramach remontu piwnicy - moze wejdzie 3880

Domyślnie

R3000 i SP3880 ofeują praktycznie tą samą jakość druku, acz SP3880 wykonana jest solidniej, ręcznie, jest też indywidualnie kalibrowana, do tego tańsza w eksploatacji oraz - biorąc pod uwagę ilość tuszu przychodzącej z drukarką - w zakupie. Gratis format A2.

Wybierając pomiędzy R3000 i SP3880 mocno rozważyłbym jeszcze PIXMĘ Pro-1 - koszt eksploatacji zbliżony do SP3880, koszt zakupu niższy, koszt wymiany tuszy mniejszy, bezstratna zmiana MBK<>PBK, jakość w pewnych aspektach lepsza. Ogólnie do okazjonalnego drukowania mz. optymalny wybór - bezwzględnie wybrałbym ją zamiast R3000.

Domyślnie

No to powiedzmy, ze zostaly na placu boju Pro-1 i 3880. Na malych Canonach drukuje od zawsze (tzn nigdy nie mialem innej drukarki - wszystkie 5 sztuk to Canony), wiec odpada problem nauki sterownikow i oprogramowania. Pytanie za 3 punkty - jak sobie Canon radzi ze zdjeciami cz-b? W Epsonie jest ABW - ponoc calkiem rozsadnie dziala, z Canonami z gorniejszej polki nie mialem do czynienia a te ktore mialem/mam nie mialy dodatkowego szarego tuszu, wiec sila rzeczy cz-b to raczej rozowo-zielony przeglad szarosci, a wybranie opcji druku w odcieniach szarosci wyjezdza z kontrastem tak ze zdjecia zblizaja sie do jakosci kiepskiego ksero

Domyślnie

Biorąc pod uwagę, że PIXMA Pro-1 jako pierwsza seryjna drukarka pigmentowa ma aż 5 neutralnych pigmentów - czerń matową i fotograficzną, do tego 3 gradacje szarości - powinna sobie radzić z B&W wyłącznie lepiej niż Epson.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Biorąc pod uwagę, że PIXMA Pro-1 jako pierwsza seryjna drukarka pigmentowa ma aż 5 neutralnych pigmentów - czerń matową i fotograficzną, do tego 3 gradacje szarości - powinna sobie radzić z B&W wyłącznie lepiej niż Epson.
    Wiadomo kiedy będzie dostępna w PL? Jestem wręcz niecierpliwie ciekawy efektów B&W, szczególnie na barytowym Ilford Gold Fibre Silku

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów