Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Aurora X

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

dla mnie super, kryształ fota
    D300s + 18-200 (poszedł do ludzi) teraz Alpha 7 + 24 - 70, dodatek to iPhone 6

Domyślnie

Ja dla siebie jednak wybiorę pierwszą wersję z tym, że bez kamyków A zorza jest piękna "of course"
    D7100 / S 10-20 / N 18-105 VR/ N 70-300 VR / Slik Pro 500 DX / SB-600 /

Domyślnie

fotokornik - ISO 400, 48sec, F2.8

biegly - sure. Na swoje usprawiedliwienie dodam, że ni hu hu nie było widać co gdzie jest. Noc jak węglem malowana, do tego zorza, która raz jest tu, raz tam i w sumie kto robił ten wie, że z kadrami różnie bywa. Mam takie, gdzie celowo nastawiałem się na kadr i czekałem aż tam zaświeci, są i takie, gdzie trzeba latać z miejsca w miejsce i modlić się, żeby coś wyszło...
    PS. Weekend powiadasz... Zarwałeś noc, a łysy świecił?

Poza tym - tak żeby wam szczena opadła to raczej rady nie dam Za stare wygi jesteście, a ja na focenie mam zbyt mało czasu ostatnio...
    D90 + NIKKOR + SIGMA + TOKINA + FILTRY + STATYW + PILOT/WĘŻYK + KOMP + PROGRAMY + SAMOZAPARCIE

Domyślnie

Swietnie zarejestrowales to nierealno-fantastyczne zjawisko natury. Dla mnie zorza to wrecz misterium I uwielbiam ogladac jej zdjecia...ehh, co ja bym dal zeby moc ka sfotografowac.
    Ale naposze szczerze ze kadr mogl by byc lepszy. Teraz nie jest zle(mam na mysli wersje pierwotna z kamolami).
    Ale mogloby byc lepiej.

Na pewno to zdjecie, ktore dales do "the best of" bylo lepsze, pod wzgledem kadru...
    Dobra nie marudze juz, jest piekna zjawiskowa zorza ktora mozna nacieszyc oczy.
    Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Domyślnie

PS. Weekend powiadasz... Zarwałeś noc, a łysy świecił?
    Wiesz u Nas na wyspie, nie jest tak łatwo (szczególnie mieszkając, niecałe 300km od północy kraju)
    Kp było blisko 7, a w nocy miały być przejaśnienia (no łysy dawał)
    W piątek po pracy w auto i wio na północ w najdalszy punk Irlandii.
    Cóż spóźniłem się około 3h i aktywność słońca spadła do 2-3Kp :/

Jeszcze z chłopakami, mamy nadzieje że się uda złapać
    Pozdrawiam
    :::WEB:::BLOG:::ANALOG:::INSTA:::
    YouTube:::

Domyślnie

biegly - Aaa w piątek.
    Spojrzałem właśnie na foty z piątku - tutaj na Islandii największy piątkowy rozbłysk nastąpił dokładnie o 00:41 . Nie wiem, o której byłeś na miejscu tutaj jedynie o tej porze był prawdziwy czad. Zatem co mi się nasuwa to ten księżyc, bo jak to mawiają przy nim obserwacja zórz może być a little tricky.
    Zdarzyło się, że byłem z kumplem innej, acz identycznej nocy i kiedy zorza się zaczęła on jej nie zauważył. Kiedy mu wskazywałem palcem i to kilkukrotnie - po pewnym czasie dostrzegł ta delikatną, bladą smużkę przypominającą np. chmury Cirrus uncinus. Co innego na aparacie - po naświetlaniu ok 30 sekund wychodziła idealna zieleń. Próbowaliście coś focić w kierunku północnym? Dodam, że w piątkową noc zorza tańczyła najpierw ok. 20-40 stopni w prawo od księżyca, później nie miało już to znaczenia - rozlała się na wiele kierunków, ale u was z tego co rozumuję - raczej północ, zresztą podobnie jak w PL...

Z tym KP różnie bywa. Z reguły prognozy trafiają idealnie, ale czasami patrząc za okno i na ekran laptopa drapię się w głowę... Warto próbować jeśli CME jest w kierunku ziemi, zresztą wy to pewnie wiecie, nie będę się rozpisywał...

Aaa z tą zazdrością mam wrażenie, że u nas (fotografujących) to naturalny stan rzeczy. Dla mnie jest to jeden z punktów motywacyjnych. Zobaczę coś, co mi się spodoba i zaraz zaczynam projektować plan w głowie. Mobilizuję się i zaczynam działać... Inna sprawa, że niektórzy po takim "zazdraszczaniu" zaczynają miast sami coś stworzyć i powalczyć o swoje - deprecjonować to co stworzył ktoś inny. No cóż...
    Pozdrawiam was gorąco i jestem pewien, że złapiecie jakąś "tęczę nocy". U mnie już końcówka - od kwietnia słońce będzie zaburzać nocne ciemności i zorza stanie się mało widoczna, ale u was to zupełnie co innego - z całego serca powodzenia życzę całej waszej ekipie!...

krzysztofz24 - Zdjęcie z "the best of" to zupełnie inna bajka. Miałem z góry ustalone miejsce i wielokrotnie czailiśmy się z chłopakami żeby się za to zabrać. Po kilku miesiącach trafiła się TA NOC, a że byłem mocno zdeterminowany wykonałem dziesiątki kadrów, aż złapałem to co chciałem... Zresztą tam była jakaś magia, niecodzienny klimat - czasami tak po prostu jest, sam pewnie wiesz...Pozdrówy!
    D90 + NIKKOR + SIGMA + TOKINA + FILTRY + STATYW + PILOT/WĘŻYK + KOMP + PROGRAMY + SAMOZAPARCIE

Domyślnie

Dziękuję geraltt, ja byłem na miejscu około 0:30 i tam tylko się patrzy na północ Dalej już tylko ocean!
    Ja, naświetlałem od 5 do 10 sec i zrobiłem jedno zdjęcie aby koledzy nie mówili że ściemniałem
    Click

Pozdrawiam
    Rafal
    :::WEB:::BLOG:::ANALOG:::INSTA:::
    YouTube:::

Domyślnie

No ja tez mam nadzieje, ze sie uda w Donegalu, my w Irlandii mamy zdecydowanie o to trudniej niz wy na Islandii, ale o wiele u nas latwiej niz w Polsce

Domyślnie

Ano właśnie - przy takim niebie ciężko cokolwiek wyszperać, bo to nawet z trudem nocą można nazwać.. Już widzę jak miałeś księżyc i powiem ci, że idealnie celowałeś, przynajmniej o tej godzinie. Znaczy dupa blada, zorzy rzeczywiście nie uświadczyłeś... Bez sensu... i szacun za poświęcenie..

Celowałem idealnie tak samo o tej godzinie. Miałem nie wrzucać, ale zaraz dodam nowy watek, to zobaczysz jak to tutaj wyglądało o 00:21...

Domyślnie

Greg - uda się uda... Coś słyszałem, ze we wrześniu max maxa tego cyklu ma być, choć pewnie różne źródła różnie podają eh...
    Co do tej PL nie jestem jedynie przekonany - patrząc na najwyżej wysunięty punkt w PL i Irlandii dużych różnic nie widzę, ale mogę się mylić...

Ok - biegly - nowy watek tutaj: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=203924

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów