Close

Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 99

Wątek: Po co mi F100

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grissley Zobacz posta
    Czy świetność F100 oznacza, że mogę np wsadzić slajd i jechać na matrycowym zapominając o korektach, czy aż taki inteligentny ten pomiar nie jest?
    Zabrałem F100 na wyjazd dwu tygodniowy rolkę po tym jak go nabyłem, zrobiłem tam między innymi 3 rolki slajdów w trybie A, na pomiarach nie pamietam matrycowy czy cw (ale nie spot), bez zadnych korekt - wyszly jak trzeba. Oczywiscie wiadomo, jak bedziesz miał kontrastową scenę to zaden pomiar ci nie pomoze bo slajd nie wyrobi po prostu i wtedy trzeba decydować co chcesz naswietlac.

tu masz kilka fot z F100 na slajdach:

Domyślnie

Dziwna sprawa - wychodziłoby na to, że pomiar w F100 jest mądrzejszy, niż pomiar w D200/S5Pro (?).
    Bo matryca od slajdu wrażliwsza chyba nie jest (?).
    Pomiar matrycowy w parku - cała scena dość zrównoważona, ale zauważalna część kadru to biała ławka.
    Całe ujęcie wyszło niedoświetlone o ponad 0.5
    Patrząc na Twoje fotki (np 710 i 799) wygląda na to, że F100 w identycznej sytuacji naświetliłby poprawnie...
    F70, F100, S5Pro, Z6III, S 10-20, N24 2.8D, N35 1.8G, N50 1.8D, N85 1.8D, N180 2.8D, N24-120 4S, V20/2.8.
    Metz 40MZ3i, Metz 54MZ4i, Sony A5000 i A6600.
    ex - F3HP, F80s, D100, D610, N18-200, A6300

Domyślnie

tu masz z białym duzym budynkiem po srodku, wiec stawiam ze fociłem na matriksie:

a tu pod swiatlo:

Ostatnio edytowane przez pastwisko ; 25-04-2012 o 00:31

Domyślnie

A ja się ostatnio zawiodłem na pomiarze F100, sprawa dotyczyła pomiaru CW, ale jednak. Do tego negatyw z małą tolerancją w cieniach (RR400S) i kłopoty gotowe. Co ciekawe warunki nie były trudne, pochmurne niebo, kontrasty normalne i coś poszło nie tak.

Ciągnięte na skanerze, co oczywiście zaowocowało mega szumem w cieniach.

Ostatnio edytowane przez zdyboo ; 25-04-2012 o 08:34
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Mi ostatnio na CW często wychodzi "nie tak" - łatwiej sie na nim oszukać.

To jeszcze a'propo sensowności kolorowych negatywów - czy są jeszcze jakieś laby (np w Wwie), które mają analogowy sprzęt do kolorowych odbitek?
    Jeśli nie, to zostaje tylko opcja domowego skanowania, a nie wiem, czy to ma sens (?).
    Tzn skanować i tak zamierzam, ale z założeniem, że jak już jakieś zdjęcie na to zasłuży, to doczeka się przepoczwarzenia w odbitkę.
    Ale jeśli to ma być osbitka ze skanu, który lab zrobi wcześniej z negatywu, to mam wątpliwości co do efektu.
    F70, F100, S5Pro, Z6III, S 10-20, N24 2.8D, N35 1.8G, N50 1.8D, N85 1.8D, N180 2.8D, N24-120 4S, V20/2.8.
    Metz 40MZ3i, Metz 54MZ4i, Sony A5000 i A6600.
    ex - F3HP, F80s, D100, D610, N18-200, A6300

Domyślnie

Przepis dla tych, których głowa pełna jest niestety innych spraw i nie chcą sobie dokładać: F100 + negatyw bezpiecznie - matrycowy +0.7EV albo, jeżeli są warunki, spot i strefowy. Diapozytyw - matrycowy bez korekty.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Przepis dla tych, których głowa pełna jest niestety innych spraw i nie chcą sobie dokładać: F100 + negatyw bezpiecznie - matrycowy +0.7EV albo, jeżeli są warunki, spot i strefowy. Diapozytyw - matrycowy bez korekty.
    Nie potwierdzę tego, a nawet zaprzeczę. Nigdy, przenigdy nie używałem korekty dla matrycowego w F100. Matrycowy jak już jest dostępny, to działa wyśmienicie niezależnie od założonego materiału.
    Oczywiście polegnie w przypadku postaci na tle okna, ale fizyki się nie przeskoczy.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Nie potwierdzę tego, a nawet zaprzeczę. Nigdy, przenigdy nie używałem korekty dla matrycowego w F100. Matrycowy jak już jest dostępny, to działa wyśmienicie niezależnie od założonego materiału.
    Oczywiście polegnie w przypadku postaci na tle okna, ale fizyki się nie przeskoczy.
    Nie twierdzę tym samym, że F100 mierzy źle - wręcz przeciwnie - inaczej nie napisałbym o braku korekty dla diapozywów. Cechą charakterystyczną wywołanego negatywu z F100 naświetlonego matrycowym jest uderzająca zbieżność średniej jasności klatek - to pewna maszyna. Problem leży bardziej w odpowiedzi chemii materiału - ewentualne niby-przepały na większości negatywów kryją w sobie mnóstwo informacji, cienie niestety już nie. Stąd ta moja rada, zresztą właściwie niezależna od aparatu którym pracujemy.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Ale to co proponujesz, to przepalanie negatywu na wszelki wypadek, niezależenie od fotografowanej sceny. Rozumiem, że w pewnych warunkach należy naświetlić na cienie, a potem być może nawet wołać na światła, ale ustawienie na stałe poprawki +0,7 to jakieś kuriozum. Zwłaszcza, że negatyw te 1EV to nawet z cieni wyciągnie.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Ale to co proponujesz, to przepalanie negatywu na wszelki wypadek, niezależenie od fotografowanej sceny. Rozumiem, że w pewnych warunkach należy naświetlić na cienie, a potem być może nawet wołać na światła, ale ustawienie na stałe poprawki +0,7 to jakieś kuriozum. Zwłaszcza, że negatyw te 1EV to nawet z cieni wyciągnie.
    Jak mawiaja, optymalna ekspozycja jest kwestia gustu. Ale jezeli juz jej jakosc mierzyc, to z diapozytywem sprawa jest prosta - ma byc naswietlone tak, jak Ci sie podoba na projekcji. Mi sie podoba (o ile nie oglupimy pomiaru odpowiednia scena) 0EV z F100. Jezeli jednak mam skanowac negatyw z F100, uwazam ze warto dolozyc troche czasu naswietlania - mamy lepszy polprodukt do dalszych zabiegow. A z F100 ma to taki zwiazek, ze byc moze sa aparaty, ktore przepalaja slajdy, za to negatywy robia "na bogato". F100 do takich nie nalezy. A co do tego ze 1EV wyciagnie sie zawsze - no coz, to nie jest zjawisko dyskretne: lepiej ciagnac cien niedoswietlony o x niz o x+1.

Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów