Close

Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 112

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Jaki worek? Mam 8 sztuk GP2700 i 4 zupełnie nowe w zapasie - tak na wszelki wypadek. To jest worek? Od trzech lat ładuję je w szybkiej ładowarce (15-20 minut na komplet 4 akumulatorów) i żaden nie padł. O czym wy piszecie?
    jaką masz tą ładowarkę ? Bo jak sprawdziłem swoje GP2500 po roku ładowania w GP 15 minutowej to najmocniejsza miała 1000 mah, średnio miały po 600 i to się czuło zarówno w tempie ładowania sabinki jak i tego na ile starcza. Teraz jadę na eneloop'ach ładowanych w bc700, Różnica jest dla mnie przynajmniej taka że jak kiedyś potrzebowałem 3 kompletów baterii to teraz wystarcza mi jeden i jeszcze nie pada. Dzięki temu mogę ładować je 4h bo mi się nie spieszy (ładuję jeden komplet na raz zamiast 3)
    D200 / D3200 / D610 || Nikkor 18-35|| Nikkor 24-70 AFS 2.8G || Nikkor 50 1.8D || SB-800 ||

Domyślnie

Czy ktoś ci broni? Ładuj co chcesz i jak chcesz. Twoja sprawa.
    Ja tylko wyrażam swoje zdziwienie. Wolno mi chyba?
    Jacek

Domyślnie

Czy ktoś ci broni? Ładuj co chcesz i jak chcesz. Twoja sprawa.
    Ja tylko wyrażam swoje zdziwienie. Wolno mi chyba?
    Nie no spokojnie ja się tylko chciałem dowiedzieć jaką masz ładowarkę
    D200 / D3200 / D610 || Nikkor 18-35|| Nikkor 24-70 AFS 2.8G || Nikkor 50 1.8D || SB-800 ||

Domyślnie

Od tego jest forum aby każdy mógł przedstawić swoje zdanie.

Co ci padnie? Gdzie ci padnie? Nie chodzi się na robotę z jednym kompletem akumulatorów. Jeśli tak robisz, to jesteś mało odpowiedzialny.
    A gdzieś Ty wyczytał, że ja o jednym komplecie piszę? Może trzeba trochę tego tak cennego czasu poświęcić na uważniejsze czytanie.

Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby mi padł akumulator.
    Oczywiście jak u Ciebie działają, to znaczy że mają działać u wszystkich.
    A to że tani proces produkcji, powoduje bardzo duży rozrzut jakościowy, i dlatego często zdarza się jedno ogniwo kiepskie, eliminujące pakiet w danej chwili, to już jak widać jest mniej oczywiste.

... Masz chyba zbyt dużo wolnego czasu na zajmowanie się takimi pierołami, jak pseudo-naukowe ładowanie akumulatorów.
    A to skądś wygrzebał? I właściwie co tu chodzi??

Mój czas jest zbyt cenny, żeby go marnować na takie głupoty. Ten czas kosztuje więcej, niż kilka akumulatorów, które trzeba wymienić raz na dwa, trzy lata.
    Podpięcie akumulatorków do ładowarki zajmuje mi z 5 min.
    Tak więc szczerze polecam Ci wymienić Twoją ładowarkę na coś prostszego, skoro aż tak bardzo Cię ten proces absorbuje i tracisz swój cenny czas.

A tu cytat z innego wątku:
    Tego to nie rozumiem. Kupujesz sprzęt za jakieś 12-13 tys. PLN, a szkoda ci 150 PLN na dodatkowy akumulator. Zastanów się, ile zaoszczędzisz na tych wynalazkach? Może 50, może 60 PLN. Ma to sens?
    Przesłanie jasne i z tym się całkowicie zgadzam,
    ale Ty jak widać sam w różnych wątkach ze sobą nie bardzo chcesz się zgodzić.
    ... N17-55/2.8 ...

Domyślnie

A o czymś tak ulotnym, jak zdrowy rozsądek to już gdzieś słyszałeś? Poczytaj jeszcze raz to co napisałem i spróbuj to zrozumieć. Ładowanie i testowanie akumulatorów nie jest moim celem życiowym, choć rozumiem, że dla ciebie może to być wielce pasjonujące hobby. Człowiek zajmujący się fotografią akumulatory ładuje tylko po to, żeby robić zdjęcia, a nie po to, żeby je ciągle porównywać, kontrolować i płakać, że straciły 5% pojemności. Akumulatory to są materiały eksploatacyjne, które się zużywają i trzeba je co jakiś czas wymieniać. Jak stracą pojemność, to kupuje się nowe i jest po problemie. Im krócej się te akumulatory ładują, tym też jest lepiej, wygodniej, bo jeśli potrzeba na to 10, czy 20 godzin, to w tym czasie możesz nie zrobić żadnego zdjęcia.

Nie używam i nie polecam żadnej tandety. Moim zdaniem warto stosować akumulatory dobrej jakości, ale różnica cech użytkowych pomiędzy tymi "cudownymi" Enelopami, a zwykłymi GP z MM jest tak mała, że nie warto się nawet tym zajmować. Oczywiście każdy może mieć swoje zdanie na ten temat. Ja mam właśnie takie.
    Jacek

Domyślnie

Nie skomentuję bo i po co ciągnąć OT.
    ... N17-55/2.8 ...

Domyślnie

Witam,
    zabieram się do kupna eneloopów do SB-800 i mam takie pytanie, na ile mniej więcej błysków wystarczą? czy wystarczą dwa zestawy po 4 szt. na zamianę, czy kupić 12 sztuk, żeby korzystać na raz z 5 sztuk. Jaka będzie różnica pomiędzy 4 a 5 jednocześnie?
    Nikon D7100 + NIKON NIKKOR AF-S 17-55 f/2.8 + Nikon D70S + NIKON NIKKOR 18-105

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ostrów Maz.

Domyślnie

nie liczyłem dokładnie na ile błysków wystarcza, ale potrafię na jednym komplecie 5 eneloopów zrobić cały ślub plus wesele, robię średnio ok. 400-500 zdjęć i jeszcze potem sporo energi w lampie zostaje. Różnica między 4, a 5 akumulatorkami to szybkość ładowania lampy, przydaje przy reportażu gdzie potrzebujesz szybko mieć lampę w gotowości do "strzału"

Domyślnie

mi na 4 eneloop'ach SB-800 robi do 10-11 strzałów w serii
    Mamiya + Sony

Vodafone
    Gość

Domyślnie

Polecam eneloop-y.... według mnie są nie do pobicia... jeśli chodzi o żywotność i wydajność !

Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów