Close

Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 112

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    A jak ladujecie swoje eneloppki 200/500 czy wiecej ??
    Proces rozładowania 100 mA i ładowanie 200 mA niezależnie od pojemności akusa.

Jako ciekawostkę dodam, że przez jakiś czas prowadziłem statystykę naładowania akumulatorków.
    Kilka, niezależnie od producenta trzymały w miarę stabilnie maxymalną pojemność,
    a niektóre za każdym razem ładowały sie do innego poziomu, poniżej przykład ekstremalny
    (ładowanie a-2.57; b-2.79; c-3.61; d-2.56 pojemność znamionowa 2.5 Ah)
    ... N17-55/2.8 ...

Domyślnie

ostatnio gdzieś na jakimś forum przeczytałem, że oryginalna ładowarka do eneloopów ładuje prądem 700mA czyli proces ładowania trwa ok 3 godzin, ale proponuję to sprawdzić żeby się upewnić bo naprawdę nie jestem pewny;
    sprzętem się nie chwalę... ale chętnie pochwalę się zdjęciami: www.janoo.pl

Domyślnie

Gdzieś się ostatnio natknąłem na informację, że SANYO zaleca ładowanie Eneloopków prądem 700mA. To tak na zasadzie ciekawostki. Ładowanie takim prądem to czas rzędu 3 godzin.

Domyślnie

Witam!

Producent jedynie zaleca by czas ładowania (dla 2 ogniw) nie był krótszy niż 2 godziny.Ładowarka Sanyo MDR03 ładuje 2 ogniwa w około 4h i tak zaleca producent, a jesto ładowarka typu "quick".

Domyślnie

No ale kożystając z "ęteligętnej" ładowarki rozbijanie czasu na poszczególne ogniwa mija się z celem. Chodzi o to, żeby prąd ładowania w poszczególnych gniazdach nie przekroczył 1A, dobrze kombinuję?

Domyślnie

Nie za bardzo rozumiem dyskusji o ładowaniu. Zasada która jest wręcz święta i sprawdzona przeze mnie pod kątem dużej pojemności naładowania i długiego użytkowania akumulatora brzmi. Pojemność znamionowa np.2000mAh ładować należy zawsze 1/20 do max. 1/10 pojemności. Tak ładowane akku mam po cztery lata a używam non-stop, bo co sobota impreza, niedziela plener a w tygodniu także plenery. To samo dotyczy Eneloop-ów.
    Szybsze ładowanie akku powoduje zmniejszanie pojemności i to wykładniczo a nie proporcionalnie więc bardzo szybko trzeba kupować nowe.
    Nie wierzę w żadne testy szybkich ładowarek i ich super ładowań.Szybkie ładowanie = szybkie rozładowanie

Domyślnie

Podziwiam was. Że też wam się chce kombinować?
    A nie lepiej robić to szybko, bez kłopotu, czyli korzystać z tanich akumulatorów i z taniej szybkiej ładowarki. A jak coś padnie (i tak wszystko kiedyś padnie), to wymienić na kolejne tanie akumulatory i po sprawie. Po co tracić czas. Ile zaoszczędzicie na tych szopkach z precyzyjnym ładowaniem w perspektywie dwóch, trzech lat?
    Jacek

Oszczędny w słowach
    Miasto
    stolica Warmii

Domyślnie

JK, a co tu kombinować, wieczorem włączam aku na ładowanie i na rano są ok, a przy dwóch kompletach u mnie, czas ładowania nie robi znaczenia, a już około 2 lat mam te same komplety aku.

Domyślnie

ja wczoraj nabyłem zestaw eneloop'ów. Gdzieś widziałem informację, że są one od razu gotowe do użycia. Wsadziłem do sabinki i licząc na seryjne błyski mocno się zdziwiłem. W serii tylko dwa pierwsze zdjęcia były naświetlone. Postranowiłem je naładować i tutaj przeżyłem istny szok - w serii 10-11 zdjęć jest idealnie naświetlonych. to było absolutnie nie do zrobienia przy moich poprzednich akku. Ogólnie polecam bez dwóch zdań.
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    ... jak coś padnie ... to wymienić na kolejne tanie akumulatory ...
    Szczególnie jak padną w momencie najmniej odpowiednim, lub spodziewając się naładowanych,
    (bo przecież są świeżo naładowane) okażą się rozładowane (samo rozładowanie)
    i w d...e mają to że właśnie miały pomóc w utrwaleniu niepowtarzalnej chwili.

Tym bardziej mnie to dziwi, że w poście poniżej odradzasz podobne zachowanie.
    Ostatnio edytowane przez Schlag ; 01-10-2008 o 21:21
    ... N17-55/2.8 ...

Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów