Close

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 112

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    I nie zabierasz ze sobą drugiego kompletu, czy może bierzesz na zapas ten rozładowany? A może tylko na przygotowania potrzebujesz prawie dwa dni, a nie kilkadziesiąt minut?
    Oczywiście, że zabieram. Ale jeden komplet dobrych akumulatorow starcza mi na kilka dni pstrykania. Więc mam duuużo czasu, żeby sobie naładować drugi zestaw. W dużej mierze masz rację. Akumulatory są po to, żeby mi służyły, a nie ja jestem po to, żeby służyć akumulatorom. Temat należy raczej traktować jako akademicką dyskusję. A przy okazji można się dowiedzieć, które akumulatory spisują się lepiej, które ładowarki są dla nich bezpieczniejsze. Bo chyba nie zaprzeczysz, że jakość ogniw ma znaczący wpływ na komfort pracy. Na własnej skórze przkonałem się jakie są różnice w pracy (w samej pracy, nie żywotności, czy czasie pracy) Sabiny na tanich superpojemnych akumulatorach z kiosku i na Eneloopach. Oczywiście na korzyść Sanyo. Ostatnio też miałem przygodę z ładowarką. Zostawiłem w firmie jakieś akumulatorki do ładowania w zwkłej ładowarce z kiosku. Zostawiłem je na weekend, bo najzwyczajniej w świecie o nich zapomniałem (nie przyszło mi do głowy, że coś się może stać). Gdy przyszedłem w poniedziałek, zobaczyłem eleganckie zgliszcza zamiast aku i ładowarki. Wiem, moja wina, bo zapomniałem o nich. Ale wypadki chodzą po ludziach i dobrze, że to nie było w domu, gdzie małe dziecko mogło być w pobliżu. I tu na prawdę nie chodzi o te kilkadziesiąt złotych, które poszło z dymem. Dlatego wolę zainwestować w sprawdzoną i bezpieczną, inteligentną ładowarkę, która będzie widziała co zrobić po naładowaniu baterii.
    Więc Twoje twierdzenie, że zamiast się spazmować i rozwodzić nad parametrami poszczególnych ogniw lepiej mieć cały plecak jakiegoś taniego badziewia i 10 ładowarek do tego, niż dwa komplety porządnych aku, jest tak nie do końca słuszne. Przynajmniej w mojej skromnej opinii. Chociaż każdy robi, jak lubi.
    Ostatnio edytowane przez Majek ; 02-10-2008 o 11:05

Domyślnie

Jaki worek? Mam 8 sztuk GP2700 i 4 zupełnie nowe w zapasie - tak na wszelki wypadek. To jest worek? Od trzech lat ładuję je w szybkiej ładowarce (15-20 minut na komplet 4 akumulatorów) i żaden nie padł. O czym wy piszecie?
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Jaki worek? Mam 8 sztuk GP2700 i 4 zupełnie nowe w zapasie - tak na wszelki wypadek. To jest worek? Od trzech lat ładuję je w szybkiej ładowarce (15-20 minut na komplet 4 akumulatorów) i żaden nie padł. O czym wy piszecie?
    jaką masz tą ładowarkę ? Bo jak sprawdziłem swoje GP2500 po roku ładowania w GP 15 minutowej to najmocniejsza miała 1000 mah, średnio miały po 600 i to się czuło zarówno w tempie ładowania sabinki jak i tego na ile starcza. Teraz jadę na eneloop'ach ładowanych w bc700, Różnica jest dla mnie przynajmniej taka że jak kiedyś potrzebowałem 3 kompletów baterii to teraz wystarcza mi jeden i jeszcze nie pada. Dzięki temu mogę ładować je 4h bo mi się nie spieszy (ładuję jeden komplet na raz zamiast 3)
    D200 / D3200 / D610 || Nikkor 18-35|| Nikkor 24-70 AFS 2.8G || Nikkor 50 1.8D || SB-800 ||

Domyślnie

to nie szybkie ładowanie wykańcza akumulatory ale temperatura, która jest produktem ubocznym ładowania; im większym prądem ładujemy tym wyższa temperatura wytworzy się w ogniwach; w tym momencie wszystko zależy od ładowarki, która powinna zabezpieczyć ogniwa przed przegrzaniem;

skoro producent eneloopów zaleca ładowanie prądem 700mA (3 godzinny proces ładowania) to chyba nie każą użytkownikowi świadomie niszczyć swoich akumulatorów?
    sprzętem się nie chwalę... ale chętnie pochwalę się zdjęciami: www.janoo.pl

Domyślnie

JK dobrze prawisz! święte słowa.
    sprzętem się nie chwalę... ale chętnie pochwalę się zdjęciami: www.janoo.pl

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Kruca bomba, kupujcie ogniwa producenta sprawdzonego, robiącego na rynek PROFi, a nie jakieś konsumenckie ogniwa z kiosku ruchu. . Na HFRach tylko, że poejmności 2000mAh można oblecieć w SB800 całą imprezę ślubno weselną i jeszcze żyją.
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 02-10-2008 o 10:41

Domyślnie

Witam,
    zabieram się do kupna eneloopów do SB-800 i mam takie pytanie, na ile mniej więcej błysków wystarczą? czy wystarczą dwa zestawy po 4 szt. na zamianę, czy kupić 12 sztuk, żeby korzystać na raz z 5 sztuk. Jaka będzie różnica pomiędzy 4 a 5 jednocześnie?
    Nikon D7100 + NIKON NIKKOR AF-S 17-55 f/2.8 + Nikon D70S + NIKON NIKKOR 18-105

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ostrów Maz.

Domyślnie

nie liczyłem dokładnie na ile błysków wystarcza, ale potrafię na jednym komplecie 5 eneloopów zrobić cały ślub plus wesele, robię średnio ok. 400-500 zdjęć i jeszcze potem sporo energi w lampie zostaje. Różnica między 4, a 5 akumulatorkami to szybkość ładowania lampy, przydaje przy reportażu gdzie potrzebujesz szybko mieć lampę w gotowości do "strzału"

Domyślnie

mi na 4 eneloop'ach SB-800 robi do 10-11 strzałów w serii
    Mamiya + Sony

Vodafone
    Gość

Domyślnie

Polecam eneloop-y.... według mnie są nie do pobicia... jeśli chodzi o żywotność i wydajność !

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów