Szukaj
Ja tam sie nie znamale jak dla mnie to całosc nie ostra... na 2-ce tam celowałeś ostrością?? Chyba raczej nie :/
Ogólnie to chyba standardowy "fylter" bw zastosowałeś.. mało ostrości, mało kontrastu :/ Takie bez polotu ...
Ale jak pisałem na wstepie ... ja sie nie znam:P
D800| D610| 14-24mm | 70-200mm VRII | sigma 35 mm ART | SB910|900|FOMEI PANTHER 600 MINI | EIZO CS230 | PIXEL KING|SanDisc CF 32 GB x 6 | Lowepro Vertex 200 AW
Moze ostrosc nie jest rewelacyjna.
Ale dopiero sie ucze robic zdjecia w ruchu. Nie jestem pewny tez czy czasami nie mialem punktowego pomiaru ostrosci to tez chyba nie ulatwialo zadania.
Po prostu zlapalem aparat i robilem zdjecia. Staralem sie robic szybko i intuicyjnie nie bylo czasu na zastanawianie sie.
Co do filtra to wszystko robilem na Lightroomie 3.6. Standardowo BW plus suwaczki, i dosyc duzo zmienialem wiec nie poprzestalem tylko na skreceniu saturacji. Troche sie balem zbyt mocno rozjasniac zdjecia bo zaczynaly sie gubic detale w jasnych strefach. Myslalem, ze doszedlem do jakiegos kompromisu. Wyostrzac tez nie chcialem na sile aby zdjecia nie byly zbyt nienaturalne.
d50, D300, N35 1.8, T28-75 2.8, N 18-55, SB-800
A nie pomyliłes z punktowym pomiarem światła ?:P
To wtym wypadku nie ma wpłwu na ostrość.
jakie miałes ustawienia? bo exify skasowałes
D300 ma szybki AF, więc to raczej kwestia ustawienia.
A jaki tryb AF miales ? sceny statyczne czy dynamiczne?
Ostatnio edytowane przez Benny_Bennasi ; 12-03-2012 o 17:33
D800| D610| 14-24mm | 70-200mm VRII | sigma 35 mm ART | SB910|900|FOMEI PANTHER 600 MINI | EIZO CS230 | PIXEL KING|SanDisc CF 32 GB x 6 | Lowepro Vertex 200 AW
Jedynka mi się podoba.
Pozostałe to takie "pstryki o niczym", jakieś dziwne miny - na dwójce dziecko płacze i zasłania mamę pomponem, na dwóch kolejnych fotach dziecko patrzy... no właśnie gdzie? Takie trochę nieobecne jest - brakuje tego co udało Ci się złapać na jedynce.
Ogólnie jako zdjęcia imo nie są złe (ale ja się nie znam jeszcze bardziej niż kolega wyżej i oceniam jako laik). Po prostu nie ma w tych zdjęciach czegoś co by przyciągało uwagę.
Co do konwersji do B&W to ogólnie jakoś nie leżą mi zazwyczaj dzieciaki w B&W, chociaż widziałem tu już kilka fajnych konwersji z dzieciakami.
d90 | N 35 1.8 | N 18-105 | Metz 50 af-1 + wielkie chęci i mało czasu
mnie się podobają. Ostrości nie brakuje i kontrastu też. "Modele" nieźle ubrani pod BW - będzie dobra pamiątkla. W przyszłości radzę wrzucać mniejsze zdjęcia bo u mnie na ekraniku się nie mieszczą i suwać muszę.
AMATOR
mnie zastanawia ten format bw
Calkiem niezly aparat, takie sobie szkła, marne umiejętności i niewiele czasu...
dziekuje za wszelkie uwagi
Fokus byl na AF-S, punktowy AF, pomiar swiatla centralno wazony
Zdjecia zrobilem aby miec pamiatke w kolorze nie wygladaly najlepiej przy tej porze roku.
to sa tylko niektore zdjecia z calej serii i wydaje mi sie, ze moze gdybym umiescil wszystkie wygladaloby to wtedy ciekawiej.
I co odkrylem podczas robienia tych zdjec - bardzo trudno jest opanowac dzieciaka aby chcial np. patrzec sie w obiektyw nie pomaga cmokanie, gwizdanie, machanie![]()
Zonie bardzo spodobaly sie BW chyba kobiety lubia ten format zwlaszcza w plenerze bo nie widac przebarwien skory i innych niedociagniec, kolor wlosow wtedy jest albo jasny albo ciemny![]()
Ogolnie widze musze wyrobic sobie oko w plenerze bo ciezko mi sie kadruje i wymysla jakies ciekawe ujecia.
HMM...
A czy te zdjecia z tej serii sa troche lepsze?
7. wiem tutaj tez mama i synek patrza niewadomo gdzie :/..
8. Reka w kadrze troche psuje efekt ale mama za bardzo bala sie o nasz skarb aby nie spadl
9. Ucialem troche stopy zony ale efekt zamierzony bo cropowalem ze zdjecia pionowego jezeli uwazacie te stopy powinny byc widoczne to moze poprawie ale wtedy musze zachowac proporcje ramy i obraz juz nie bedzie taki ciasny i wg. mnie mniej ciekawy
Ostatnio edytowane przez wadus ; 13-03-2012 o 09:17
Nie słyszałem nigdy o formacie bw. Format to możesz mieć np. 15x21
Co do zdjęć. Jak dla mnie zdecydowanie za ciasno. Czasem fajnie wiadomo coś uchwycić ciaśniej, ale generalnie nie byłoby błędem gdybyś trochę też okolicy złapał. Więcej oddechu w zdjęciach i pokazania zabawy dziecka z mamą. Niekoniecznie musisz używać aż tak długich ogniskowych. W tamronie masz przecieź 75mm i możesz taką ogniskowa równiez użyć. Stań moze trochę dalej od celu i bez napinki. Kombinuj, sam z czasem będziesz wiedzieć czy potrzebujesz większego zooma czy tez tym co masz spokojnie można zrobić takie zdjęcia. Masz również świetną 35mm 1.8 więc może również nią spróbuj się pobawić. Zobaczysz efekty. Zobacz czy lepiej ci się pracuje na krótszej ogniskowej czy na dłuższej? czego oczekujesz od zdjęć? pomyśl nad sesyjka przed i wtedy będziesz wiedzieć jak kombinować. Przede wszystkim próbuj i nie okupuj się sprzętem jak nie wiadomo czy będziesz z niego korzystać.
Skup się na wykorzystaniu tego co już masz.
powodzenia życzę
Calkiem niezly aparat, takie sobie szkła, marne umiejętności i niewiele czasu...
dziekuje za rady
Macie racje, sprzet sam zdjec nie zrobi.
Te zdjecia nie sa na wystawe, a na pamiatke rodzinna. I ja z nich jestem zadowolony. Oczywiscie poslucham sie rad i sprobuje inaczej kadrowac.
75mm przy niepelnej klatce daje rade tylko staram sie unikac skrajnych wartosci bo zazwyczaj obiektywy nie sa wtedy najefektywniejsze.
TO czego musze sie nauczyc to jak dobierac ustawienia aparatu w zaleznosci od warunkow (czytac manual), kadrowac i obrobka.
Skontaktuj się z nami