Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Domyślnie Capture One - jak to działa?

Sciągnąłem sobie wersję próbną Capture One. O ile obróka zdjęć jako tako mi idzie to wciąż nie potrafię znaleźć kilku opcji. Mianowicie jak zrobić ramkę i podpis w tym programie? Gdzie się zapisują zdjęcia? I jek się je zapisuje, bo nigdzie nie ma opcji save? Jest save workplace, ale o co chodzi?
    jestem laikiem i nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z tego typu programem.

Domyślnie

A może tak: Link
    Z6II|FTZII|N10-24|N14-24|N35|N24-70|N105VR|N70-200VRII|TC-14EIII|TC-17EII|SB800|YN-685|YN-460II|YN-622N-TX|YN-622N|YN RF-602|YN RF-603
    Było: D700+MB-D10|D200+MB-D200|

Domyślnie

heh.. gupi ja..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bryk77 Zobacz posta
    Sciągnąłem sobie wersję próbną Capture One. O ile obróka zdjęć jako tako mi idzie to wciąż nie potrafię znaleźć kilku opcji. Mianowicie jak zrobić ramkę i podpis w tym programie? Gdzie się zapisują zdjęcia? I jek się je zapisuje, bo nigdzie nie ma opcji save? Jest save workplace, ale o co chodzi?
    jestem laikiem i nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z tego typu programem.
    Ramki chyba nie zrobisz w C1, jak już to tylko jak będziesz robić galerie web albo stylesheets (taki podgląd zdjęć).
    Warto zaprzyjaźnić się z QuickTAB czyli ikonkami z funkcjami na skróty :

zaznaczyłem tutaj najważniejsze funkcje, które odpowiedzą na pytanie gdzie się zapisują zdjęcia.
    Najpierw musisz wejść w zakładkę z kołem zębatkowym i tam ustawić "Przepis" czyli process recipes,
    najlepiej jeśli zdjęcia skopiowałeś przez c1 z karty i stworzyłeś osobną sesję na ich edycję. Gdy zaznaczysz
    ptaszkiem jeden przepis to on będzie wpływał na finalne wywołanie zdjęcia, oczywiście możesz zaznaczyć
    np 4 przepisy i tak jak na zdjęciu wywołał byś tiffa 16 bit, pewnie tiffa (akurat ten przepis modyfikuje często)
    jpg 1200 na szerokość i jpg 800 na długość. Możesz zrobić tyle przepisów ile chcesz i to drastycznie skraca czas.

Jak już zaznaczysz przepis (process recipe) to pasuje go zmodyfikować według własnych potrzeb :
    - format wywołanego zdjęcia (tiff jpg jpg proof etc)
    - icc profile
    - scale (rozmiar zdjęcia docelowego w jpg )
    - sharpening (ostrzenie zdjęcia przy wywołaniu)

Output naming - to nic innego jak zmiana nazwy zdjęcia lub zdjęć przy wywołaniu, masę opcji do
    wybrania w kwadraciku z trzema kropeczkami po prawej na górze. No i dochodzimy do miejsca gdzie ma
    się zapisać zdjęcie, zaznaczyłem strzałką i tam wybierasz katalog docelowy. Jak stosujesz sesje to wtedy masz
    ustawione katalogi w sesji i możesz przenieść cały katalog na inny komputer z ustawieniami.

Dochodzimy do guzika z wywołaniem (tzw Save) :

Jeśli zaznaczyłeś jedno zdjęcie lub wiele zdjęć przez Shift czy CTRL to wywołasz klikając na
    koło zębate po prawej (zaznaczone) ale musisz wcześniej ustawić przepis na wywołanie.
    Jeśli chcesz wywołać wiele zdjęć wcześniej zaznaczonych to z przytrzymanym shitem kliknij na koło.

Workspace to jest nic innego jak twoje personalne ustawienia poszczególnych ikonem i miejsca gdzie
    mają być, które mają być (które używasz a które nie), workspace zapisujesz, zachowujesz i trzymasz.
    Przy następnej instalacji c1 będziesz mógł wrócić do tych ustawień.

To chyba tyle.
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    www.photolink.pl : Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Nie wiem jak Ci dziękować!! To sporo wyjaśnia. Mam kilka fajnych kadrów do obrobienia. Wersja próbna jest tylko na miesiąc. Potem spróbuję działać w gimpie.

Domyślnie

Nie mogę edytować postu powyżej także napisałem nowy.

Pierwsze foty zrobione w c1. Proszę nie bić... Poczucie estetyki to niekoniecznie rzecz wrodzona. Mam wrażenie, że fotki wyglądają trochę nienaturalnie.

Na koniec lekko wyeksponowany pierwszy plan + winieta.

Ostatnio edytowane przez bryk77 ; 12-03-2012 o 04:53

Domyślnie

Jak zrobić podpis? Opis jak dodać watermarka jako tekst lub z pliku graficznego opisano tutaj

Pozycja:
    - Create a Text Watermark
    - Create a Graphical Watermark

Jeżeli dobrze pamiętam, to proszę kliknąć na ikonę drukarki w prawym górnym rogu programu. Wtedy z lewej strony powinna m.in. pojawić się pozycja "watermark".
    Możliwe że w menu drukowania również będzie można dodać ramkę.
    Jak zapisać zdjęcie widzę, że jest przedstawione w poście powyżej (ikonka koła zębatego )
    FX i takie tam...

Domyślnie

a ja do tego programu nie mogę się przełamać - chyba trzeba się mocno zmobilizować i popróbować...

Domyślnie

Ściągnąłem też wersję próbną Lightroom 3 i szczerze mówiąc w c1 po wstępnym obeznaniu lepiej mi się pracuje. Znalazłem też fajną recenzję Adobe Photoshop Elements 10. Głównym atutem tego programu jest jego cena. Niestety bardzo by mi brakowało jednej opcji. Mianowicie pędzla, którym można zaznaczyć dany obiekt i zmienić w nim ekspozycję czy nasycenie. Przydatne narzędzie podczas obróbki partetów gdzie można wyeksponować oczy fotografowanej postaci na pierwszym planie.

CaptureOne jst dość drogi ($399) i jak dla mnie odpada. Adobe Elements kusi ceną €99. A co powiecie o Lightroom 4? Cena $149 wydaje się dość atrakcyjna.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów