Sprawdzałem zawsze linijką (albo i bez linijki) i zawsze zakup był bez pudła. Na pewno nie zabierałem tablic testowych do sklepu.
Szukaj
Sprawdzałem zawsze linijką (albo i bez linijki) i zawsze zakup był bez pudła. Na pewno nie zabierałem tablic testowych do sklepu.
Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70
Niestety testy na małych odległościach mogą mieć się nijak do tego, gdy będziemy szkła używali na normalnych odległościach.
podstawa wg mnie testów powinna się opierać na :
zdjęcia z bliższa i z dalsza najlepiej postaci
zdjęcia w różnych warunkach oświetleniowych
potem ocena na monitorze i wszystko powinno być wiadomo.
Ocena szkła tylko na podstawie testów z tablic jest moim zdaniem nie wystarczająca gdyż do takich testów muszą być zachowane idealne warunki-statyw, kąt nachylenia tablicy względem aparatu, wysokość itp.
warunki laboratoryjne nie uwidocznią wszystkich problemów ze szkłem a jedynie podpowiedzą wstępnie czy jest ok czy nie.
kazdy sposób jest dobry jak sie sprawdza żadnego nie neguję ale co w praktyce to w praktyce![]()
Robienie zdjęć tablicom testowym to też jest praktyka, tylko że najmniej sensowna (trzeba kupić tablice i taszczyć je ze sobą). Jak ktoś robi testy na dużą skalę i żeby była możliwość dokładnych porównań szkieł (optyczne.pl), to oczywiście tablice są niezbędne. Ale żeby ocenić pojedyncze szkło? Z armatą na muchę? Nie zabraniam, ale podśmiechować się zawsze będęJak ktoś musi zabierać tablice na zakupy jednego szkła, to się robi zabawnie.
Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
ja nie widzę w tym nic zabawnego-sam kupując od ręki wybieram sklepy gdzie taką tablice mają ale tak jak mówię nie jest to miarodajne. Moja kasa wiec wybieram i wymagam-nikt potem o moje szkło nie będzie się martwił po zakupie ze ma wady-zostanę z tym sam. Z tego co zauważyłem to sprzedawcy już się przyzwyczaili do klientów którzy przed zakupem dokładnie testują![]()
Tak jak piszesz, idealnie byłoby iść do sklepu, porobić zdjęcia najlepiej człowieka z bliska, z daleka, przy świetle dziennym i sztucznym, pojechać do domu obejrzeć na monitorze i wrócić po szkłoCzasem jest to niewykonalne, dlatego trafiają się sztuki, które po dogłębnych testach w domu pokazują jakieś problemy. Co do tablic, np. moja 28 na "Focus Chart" z bliska, pod kątem, bardzo ładnie ustawia ostrość
ale jakoś na prostej ścianie z odległości 1,5m już nie
![]()
FX+DX+Lęsy
BLOG
Dlatego ja idę do sklepu z człowiekiem, a nie z tablicami![]()
witam czy ktoś testował w/w obiektyw na D800 ?
poproszę o opinie pozdrawiam
Sporo osób na forum używa go z 800tką, było trochę postów na ten temat. W moim przypadku były problemy z AF, ale po kalibracji (Niemców) teraz wszystko gra i buczy. Szkiełko na tej matrycy nie ma problemów, aberracje są (zielonkawe i fioletowe) ale nie uciążliwe, ostrość - na pewno zależy od sztuki, u mnie po korekcji bardzo przyzwoicie na 1.8, na 2.0 jestem usatysfakcjonowany![]()
FX+DX+Lęsy
BLOG
Skontaktuj się z nami