Szukaj
Mi się najlepiej trzyma puszkę z 35/2szkła prawie nie ma
![]()
Nie przesadzajmy. D700 z gripem i lampą, wypchany bateriami jest już wystarczająco ciężki, żeby mówić o stabilnym uchwycie, nawet jesli założymy mikrusa typu 50 1.8 czy 24 2.8D. Zakładanie większych szkieł to już tylko niepotrzebny balast, który na przestrzeni kilkunastu godzin daje o sobie znać. I to się tyczy większości użytkowników. Bo trzeba mieć właśnie biceps jak hardkorowy koksu, żeby D700+grip+24-70+sb800 pracowało się wygodniej niż z lżejszą stałką.
;]
to jest jedyny powód, który wciąż mnie skłania do refleksji nad zamianą 24-70 na coś jasnego poniżej 35mm
Himi nie zmieniaj, zoom zapewnia ci zapas każdej jednej stałki od 24 do 85 praktycznie bo 70mm to niewiele mniej niż 85. Jak Ci jakas stałka padnie to masz tą ogniskową w zoomie i nie jesteś biedny. Po drugie, zoomy 2.8 to genialne szkła na imprezy okolicznościowe typu komunie, gdzie nie pojedziesz z portretem tak jak na ślubie, tylko trzeba łapać ludzi większą GO, tam 1.4 na niewiele się zda, pracuje się zwykle na 2.8 lub nawet ciemniej żeby GO była duża, oczywiście portret też się robi, ale to raczej jako dodatek do całości. Na komuie nie ma lepszego szkła niż dobry jasny szybki zoom.
Ja tez pracuję tylko na stałkach, ale zooma się napewno nigdy nie pozbędę, choć mógłbym go wymienić na świetne 85 1.8D to jednak wolę poczekać i uzbierać a zooma w torbie zostawić.
;]
Ostatnią fotografowaną przeze mnie komunią była ta, w której udział brał mój syn, kolejna pewnie będzie córki za 2 lata. Ten argument do mnie nie trafił. Używałem samych stałek wówczaswiem, że zoom się przydaje, ale nie mam przekonania, że jest niezbędny i o to chodzi. Przyda się w zasadzie każde szkło, sęk w tym by nie magazynować niepotrzebnie. Zooma używam w reportażu prasowym, ale też coraz rzadziej, bo praca społeczna dla prasy mnie już nie bawi, a stawki są kompromitujące.
To widzisz inaczej robimy komunieja na ślubie nigdy nie używam zooma. Ale na komunii stałka to tylko dodatek do części kadrów bardziej 'artistic' oraz fot dzieciaków z rodzicami. Reszta zdjęć musi mieć większą GO bo mamuśki zaczynają zrzędzić że kogoś nie widać, a skoro jasność nie jest potrzebna (bo zmniejsza GO) to zoom staje się lepszym rozwiązaniem jako szkło zmiennoogniskowe, czyli praktyczniejsze.
;]
ja używam tylko stalek niezlależnie co focę zawodowo. mam T 17-35 i używam go tylko na 17mm. stalki jasnością stoją a ich "zoom" można wypracować w głowie-jak pracujesz ze stalkami to automatycznie wiesz jak podejść z konkretnym szkłem żeby się nie nachodzić niepotrzebnie. Uzywałem jakiś czas 24-70 ostry, szybki ale dupy nie urywa , szału nie ma-magii brak.Nie zdecydował bym sie go kupić pomimo wszystko/
może do dyskusji troszkę świeżych zdjęć z 28-emki
bo nie powiem że po tym poście mam wielką ochotę na ten obiektyw
Ostatnio edytowane przez ALF ; 09-06-2012 o 20:33 Powód: łączenie
a ...takie tam co nie co pod FX
Skontaktuj się z nami