Z tym brakiem obróbek to ładnie zażartowałeś, ale klateczki zacne , nie ma co.
Szukaj
Z tym brakiem obróbek to ładnie zażartowałeś, ale klateczki zacne , nie ma co.
problem z pierscieniem ostrosci:
szybkosc ostrzenia:
Pozdrawiam!
Rafał
Slon
Wygląda na to, że to szkiełko jest całkiem żwawe.
Nigdy nie robiłem takich porównań i nie wiem jak one się mają do rzeczywistego fotografowania, ale wygląda to nieźle.
Wyciągnąłem swoje 4 szkiełka 14-24, 35/18, 50/1.4 i sgmę 85/1.4 i tylko 14-24 było szybsze.
Muszę się jeszcze przymierzyć do tej ogniskowej, czy będzie mi bardziej odpowiadać niż 35 mm.
Dzięki za test.
On nie żartował.
Uważnie dobierając ręcznie WB podczas fotografowania, mając parę bez 100 krost na twarzy i jasne lokalizacje wychodzi Ci dobry materiał wejściowy. Oddając 200-300 przemyślanych kadrów a nie 2000, obrobienie tego dobrze w 1 dzień nie jest niewykonalne, kwestia wprawy i świadomości fotografa, trzeba widząc fotografię odrazu wiedzieć czego się chce i odrazu wiedzieć którego pędzla użyć aby dany efekt uzyskać.
Z innej strony jednak nie ma wtedy czasu na kombinowanie z nowymi rzeczami, pomysłami, obrabiasz fotki wg utartego schematu, na raz, więc oczy przyzwyczajone do jakichkolwiek odchyłów pojawiających się podczas obróbki mogą często czegoś nie wyłapać, dlatego dobrze w inny dzień na świeżo podejść do zdjęć jeszcze raz, zmienić/dopieścić to czy tamto.
Zdjęcia można obrobić w dzień, można poświęcić im tydzień czy dwa, to już kwestia fotografa i tego jak pracuje.
;]
W dobrych warunkach swoje pliki z d3s też czasem puszczam prawie bez dotykania (zawsze jest choć minimalna korekta), ale umówmy się - to jest max 20-30 procent materiału. Podziwiam jeśli udaje Wam się zebrać więcej, pracujecie we dwoje, to też inna sprawa. Próbowałem mobilizacji i obrabiania zdjęć w 2-3 dni (selekcja, obróbka i odsiew poobróbkowy do materiału umownego). Można, ale nie chcę tak pracować. Lubię zdystansować się do materiału i najczęściej pozwala mi na to okres oczekiwania na plener, dopiero po nim selekcjonuję całość. Ale dobra, bo się OT zrobił, a to ma być o szkle![]()
@DR5000 bardzo fajny materiał na temat szkła - lepiej się to ogląda niż jakieś durne testy na optycznych.
1500/100/900
widać , ze te zdjęcia umiejętnie skadrowane oddychają bardziej niż z z 35w kościołku 28 zamiast 35 będzie odpowiednia? podczas przsiegi itp?
czy są dużo większe przerysowania na 28 postaci niz na 35?
Pięknie dziękuję. Jeśli tylko będziemy mieli odrobinę czasu, postaramy się nakręcić/opowiedzieć w taki nie naukowy, a czysto praktyczny sposób kilka ciekawych tematów.
Ja patrzyłem przez zooma gdzie są oznaczenia obydwu ogniskowych, 28 i 35, na skali. Nie wciskam Ci mojego rozumowania, ale sam ze trzy dni chodziłem i suwałem w tę i we w tę i okazało się, że 35 to do ludzi idealna ogniskowa, praktycznie bez perspektywy. Ale 28 średnio do ludzi się nadaje, trzeba być bardzo uważnym - bardzo, bardzo. Ja wybrałem 28 tylko dlatego, że potrzebowaliśmy dość szerokiego obiektywu z plastyczną głębią. Dlatego nawet w filmie powiedziałem, że to eksperymentalna portretówka, do pojedynczych kadrów. Pod koniec czerwca mamy specyficzną ślubną sesję portretową i jeśli moje myślenie przed zakupem miało sens, przywieziemy kadry idealnie, do których ten obiektyw został stworzony.
Pozdrawiam!
Rafał
Robiłem przymiarkę pod ten obiektyw i tylko jedna rzecz mi się nie podobała - waga. Chętnie zobaczyłbym co ma w środku.
Skontaktuj się z nami