Close

Strona 26 z 96 PierwszyPierwszy ... 1624252627283676 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 1011

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Radek miałem 35 DX i mam porównanie. Nowa 28 to niestety jakościowa wydmuszka. Zapewne będzie sprawdzać w pracy ok, ale skoro rozmawiamy o jakości wykonania to napisałem co widziałem. Daleko mu do solidnych wersji D. To taki większy 35 DX czy 50 G - przez to pewnie robi wrażenie totalnego plastika, bo jest długi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    To taki większy 35 DX czy 50 G - przez to pewnie robi wrażenie totalnego plastika, bo jest długi.
    Nie inaczej. Mam 50/1.8G i 85/1.8G. Materiały takie same, ale jednak wrażenia gorsze z 85 niż z 50, właśnie ze względu na gabaryty. Ale to tylko wyobrażenie, trzeba w sobie przewalczyć uprzedzenia i potem jest już dobrze
    x100s

Domyślnie

Tak wyglądają obok siebie

Na zdjęciu nie widać, ale materiał - plastik z obudowy 28 daje wrażenie wydmuszkowości po prostu i tyle.

Domyślnie

A tak wygląda 28/2 AIS - tylko metal (obudowa to chyba głównie aluminium) i szkło: http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/ais282.jpg Gdyby Nikon robił takie metalowe AFSy to pewnie kosztowałyby dwa razy więcej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Tak wyglądają obok siebie
    heh, i ktoś tu pisał, że to nowe 28 jest małą stałką. Jak zobaczyłem jaką będzie miało średnicę filtra i wymiary, to uznałem, że koło małej stałki to nawet nie stało. No u Ciebie akurat stoi.
    28/2 Ai-S jest jakieś 1,5 cm dłuższe od 35/2 mogę zrobić poglądowego fotosa, ale to wieczorem, jak wrócę do domu.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Potwierdzam że budową to jest to samo co N35DX. Nie płakałbym jednak nad tym, mam N35DX od nowości, już ze dwa lata, wygląda i działa dalej jak nowy (dbam o sprzęt, zdziwilibyście się ile wesel to to już ma za sobą), z N28 powinno być tak samo. Ale jak ktoś szuka pancernego szkła to źle trafił.

Jak dla mnie, wystarczy że to szkło się nie rozleci ani nie straci swojej dokładności po latach, a żadnego z tych problemów nie zauważyłem w wydmuszcze nikona N35DX. Wtedy jego gabaryty to zaleta, zakładam go na D700 bez gripa i mam leciutki jasny sprzęt do pracy, bez porównania do obrywającego ręce zooma 24-70 którym miałem okazję zrobić trochę zdjęć w tandemie D700+grip+2baterie+lampa+24-70. BEZ PORÓWNANIA WYGODNIEJ się mi pracuje wydmuszką

PS. Tylko wiadomo, jak wydmuszka spadnie to... po wydmuszcze
    ;]

Domyślnie

Ok dzięki za informacje. Dziś planuję to szkło obejrzeć... wrażeniami i ew. zdjęciami się podzielę.

Domyślnie

Daj znać Radek. Oglądam te sklepowe sample i wiem, że muszę to szkło sprawdzić na zleceniu. Jeśli podoła to może jednak....

Domyślnie

Miałem dzisiaj w ręku ten słoik i powiem tak...tandeta. Wykonanie faktycznie jak dolna półka nikona. Na dodatek luz na pierścieniu AF jest taki że jak minimalnie kręcimy w lewo i w prawo to skala nam się nie rusza, więc minimalne korygowanie ręczne AFu do dupy, tak mniej więcej jak w AF-S50/1.4G. Myślę że przy cenie 35DX, 50/1.8 czy nawet 1.4 jest to do przełknięcia to przy 28 za prawie 3 tyś? Nie dla mnie takie zabawki.
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

Mam dokładnie to samo wrażenie. 3k za szkło tak wykonane to są jajca po prostu. 85/1,4G to też plastik, ale jakże inny....

Strona 26 z 96 PierwszyPierwszy ... 1624252627283676 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów