Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Domyślnie

Sigma 10-20 daje bardzo dobry reporterski zakres na DX. To odpowiednik 15-30mm dla pełnej klatki. Opiszę trochę ogniskowe używane na formacie FX - łatwo to sobie odnieść do DX.
    W reporterce miejskiej bardzo często używa się ogniskowych 24, 28, 35mm. Zatem te dwie pierwsze Sigma pokrywa. Dodatkowo wszystko poniżej kąta 20mm daje naprawdę spore możliwości krajobrazowe oraz uchwycenie właściwego odczucia skali wnętrz budynków, m.in. kościołów. Umożliwia pokazanie nie tylko jakiegoś jednego elementu lub postaci, ale i całego otoczenia, co często daje bardzo dobre wrażenie. Dodatkowo na straganach, na ulicach, w fotografii samochodów i wszędzie tam, gdzie jest wiele planów - rośnie pozorna względna odległość i głębia kadru. Według mnie to świetne i uniwersalne ogniskowe. Dodatkowo ten obiektyw jest dość jasny, zatem w pomieszczeniach zyskuje na wartości.
    Natomiast na pewno potrzebuje uzupełnienia. Niestety najdłuższą ogniskową jaką masz, to 55mm. W podróży przydają się okolice 100mm dość często jednak i ciężko w tym budżecie znaleźć idealne rozwiązanie. Takim byłoby zestawienie 10-20 oraz 18-105.
    Możesz zastanowić się również, jakiego typu zdjęcia chcesz przywieźć. I to może być bardziej istotne pytanie. Czy chodzi o zdjęcia pamiątkowe? Czy chodzi o zdjęcia dobre? Jeżeli to pierwsze, to kupujesz jak największy zakres ogniskowych i tyle. Robisz zdjęcia wszystkiemu co popadnie, błyskając lampą tam gdzie za mało światła. I git. A jeżeli wolisz przywieźć zdjęcia dobre. Ale kosztem nieuchwycenia wielu rzeczy, wówczas wybrałbym Sigmę 10-20, połączoną nawet ze stałką 50mm. A resztę robić kompaktem.

Domyślnie

Ja obawiałbym się 2 rzeczy:
    1. Dużego tempa wycieczki, ludzie nie są pszyzwyczajeni do ustawiania parametrów ekspozycji, wielokrotnego kadrowania, zmiany szkieł, czekania na dogodny moment itd. (często panuje tłok i pośpiech).
    2. Body i szkła nie lubią rozstań w brudzie, wietrze i tempie.

Obawiając się takiego obrotu sprawy wybrałbym jedno szkło i prawdopodobnie 18-105 (na Twoim miejscu).
    Cena/waga/uniwersalność/przyzwoity obrazek i brak stresu o uszkodzenie/stratę.

Jeśli jednak pkt 1 i 2 nie będą miały miejsca to Mosad ma rację :P.
    D7100 | S 70-200 f 2.8 OS HSM | N 18-105 VR | N 50 f 1.8 | N 35 f 1.8 | T 11-16 f 2.8 | Slik pro 330dx | sb 700 | yn-560 II |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puciek Zobacz posta
    Najlepszym rozwiązaniem będzie 18-105VR - bardzo ostre szkło o dość sporym zakresie ogniskowych i do tego ewentualnie 35mm - jasna uniwersalna stałka do fotografii nocnej.
    Dokładnie tak - idealna para na wycieczki, wiem bo sprawdzałem jak byłem na Litwie - na zewnątrz 18-105, w kościołach 35/1.8
    D7500 - 35/1.8 - 50-100/1.8 - BENRO A-2681m8

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zyrafal Zobacz posta
    Dokładnie tak - idealna para na wycieczki, wiem bo sprawdzałem jak byłem na Litwie - na zewnątrz 18-105, w kościołach 35/1.8
    Jak to powiedział mój przedmówca "Tez byłbym za tym zestawem"
    D7200 :: S 17-70 f/2.8 :: S 70-200 f/2.8 :: SB-800 :: Velbon Sherpa ::

Domyślnie

I może jakaś małą okazyjną sabinkę do zwiedzanych długich piwnic itp. i doświetlania pod słońce z dala
    Fotjaro

D700, D200 + nikkor 18-35, nikkor 50 ,sigma 70-300 , Nikkor 80-200 + inne starocie

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów