Witam serdecznie,
Zdaję sobie sprawę ,że tematów podobnych było wiele... przeczytałem większość ale treść merytoryczna w nich zawarta nie do końca spełniła moje potrzeby.
W następnym tygodniu planuje zakup kompletnego sprzętu do fotografii produktowej. Zdecydowałem się na oświetlenie ciągłe... wiem ,że jest mniej ekonomiczne, wytwarza temperaturę ,która w pewnym momencie może być nieznośna oraz ma jeszcze kilka innych minusów. Decyzja dotycząca zakupu oświetlenia ciągłego, stałego padła ze względu na bardziej komfortowy sposób kontroli światło-cieni. Zależy mi na pełnej kontroli i nie będą to zdjęcia tylko i wyłącznie na białym tle, przeznaczone do szparowania a przed wszystkim pełne elementów aranżacje. Liczy się dla mnie jakość... więc taktyka zakupu jest taka ,że lepiej jest zrezygnować z czegoś z możliwością późniejszego zakupu, niż zakup badziewia i późniejsza wymiana w całości.
Bazą będzie na pewno duży stół bezcieniowy + tutaj zaczyna się mój problem natury jakościowej i cenowej sprzętu, oświetlenia... 3 lampy, statywy, soft boxy + ewentualnie namiot do skrajnych przypadków, który jednak na tą chwilę jest najmniejszym zmartwieniem i nie jest konieczny. Muszę się zmieścić mniej więcej w 4 tys.zł.
Wiem ,że kwota nie jest specjalnie duża ale nie jest również mała... biorąc pod uwagę ,że ma być to tylko oświetlenie do fotografii produktowej.
Przeglądając to co można kupić w sklepach internetowych natrafiłem na wiele zestawów ,które albo wyglądają jak zabawki dla dzieci albo kosztują 10000zł w górę.
Jakie macie doświadczenia? Jakie marki sprzętu warto wziąć pod uwagę? Jaką moc? Jaka wielkość i kształt softboxów? Jakie statywy są warte uwagi itp.
Zestawy Fomei i inne dostępne w internecie, allegro odpadają...
Z góry dziękuję za wyrozumiałość, konkretne odpowiedzi i przede wszystkim pomoc z Waszej strony.
Pozdrawiam
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami