Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie Nikkor 180 2.8 do "sportu"

Witam,

Chcę kupić coś dłuższego do "sportu". Cudzysłów dlatego, że chodzi o dzieci, 6-7 lat, piłka nożna: owszem, biegają, ale zimą w hali a latem na wycinku boiska, no i motorycznie to nie zawodowcy (wolniej itp).
    Pierwsza myśl to oczywiście 70-200 2.8 VR I/II 2.8
    Ale cena mnie przerasta, zwłaszcza, że przed wakacjami jednak mocno mnie kusi D800...

Stąd pomysł jak w tytule: 180 2.8, z moim nadal niezawodnym D200. Na ebay do kupienia poniżej 2k PLN.
    Ostatnio pstrykałem na w sumie niby portretowym 85 1.4, o ile w hali jeszcze było, od kiedy liga małoletnich wyszła na dwór to już zbyt blisko. Dodam, że mało mi wyszło nietrafionych ostrością, ale z D200 nie ma z czego za bardzo kadrować przy tej ogniskowej, a cropy 100% to fajne są do podniecania się sprzętem, ale nie o to mi chodzi...

Ktoś robi sport tym obiektywem, da się, czy raczej nie?
    Tak sobie myślę (ale mogę być w błędzie), że lepiej mieć 2.8 i fajnie odizolowanego małego kopacza od tła niż VR, który w ruchu i tak się nie ma znaczenia.
    Dodam, że mam stare 70-300G bez VR i to porażka: stąd próbowałem z tym co mam nieco dłuższe (85 1.4) i doszedłem do wniosku, że muszę mieć ze 2x dłuższą ogniskową.
    Z jednej strony szukam potwierdzenia, że 180 2.8 zadziała i będzie ok na DX, z drugiej boję się, że skończę jak to nie raz bywało z dwoma zakupami (wezmę 180 a potem i tak dokupię 70-200). A 180 2.8 kusi, bo to jeden z obiektywów, które zawsze chciałem mieć i myślę, że w kontekście przesiadki na FX będzie fajnym szkłem portretowym. Ale wymóg na teraz to boisko i trening małych piłkarzy: w tym przyszłości piłki w osobie mojego syna ofkorz
    Czysto amatorsko, ale z pewnymi wymaganiami co do jakości.
    Pomocy, proszę

Aha, szukam szkła FX, bo wiem, że w tym lub przyszłym roku będę miał taką matrycę w aparacie

Domyślnie

VR do zdjęć na hali? Zaznaczam że nie mam, ale żadnego zdjęcia nie zepsułem z tego powodu (delirium w łapach nie mam) tylko ze względu na ruch małych zawodników - a na to VR nie pomaga.
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

Wydawało mi się, ze pisałem, że do sportu VR NIE MA dużego znaczenia bo skurczybyki zasuwają mimo wszystko, ale jeśli niejasno, to podkreślam
    Chodzi mi o szybkość AF 180 2.8D
    Czyli D vs AF-S, żeby jeszcze dodać. W tym śledzenie w ruchu. Vs budżet
    No i własnie chodzi o to, że wyszliśmu z hali na boisko, gdzie odległości są więsze i nie starcza mi zasięgu ogniskowej.
    Ostatnio edytowane przez adamouse ; 05-03-2012 o 23:14

Domyślnie

Z tego co pamiętam to kolega Boleczek fotografuje sport zestawem D700+180/2.8. Zdjęcia do obejrzenia na forum. O szczegóły pracy z tym szkłem myślę, że też można zagadać

Pzdr

Domyślnie

małe bajtle to raczej grają w świetle dziennym (przynajmniej ja tak grałem x lat temu), spokojnie starczy Ci nikkor 70-300 vr

będziesz miał szybki i pewny AF, a przy świetle słonecznym przesłona 5.6 nie będzie przeszkodą

180mm + crop na hali się nie sprawdzi, Twoja puszka ma słabe wysokie iso, prędzej bym próbował powalczyć z 85/1.8 - 180/2.8 jest po prostu za długie

Domyślnie

Miałem i cykałem z D700, af bardzo wolny ale da się tym zestawem coś pocykać. Największą zaletą 180tki jest to że od 2.8 jest mega ostra, największy minus że jest to stałka i ograniczą poruszanie się po sali. Również na małych salach dużo częściej używałem 85/1.8 niż 180/2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krolewicz Zobacz posta
    małe bajtle to raczej grają w świetle dziennym

180mm + crop na hali się nie sprawdzi, Twoja puszka ma słabe wysokie iso, prędzej bym próbował powalczyć z 85/1.8 - 180/2.8 jest po prostu za długie
    Moje grają na hali (przy udziale dziennego, ale sztuczne)
    ISO mam tak samo kiepskie (d80) jest to jakiś problem, ale daje się żyć na 2.8 (na pewno na poziomie zdjęć rodzinno-szkolnych). Jeden stopień przysłony więcej niczego by mi radykalnie nie uratował.

mając 70-210mm większość robiłem na długim końcu, ale oczywiście i na 70mm też się zdarzało. Dwie hale na zmianę, obie duże, więc może dlatego taka statystyka.
    Ostatnio edytowane przez JacekCz ; 06-03-2012 o 10:51
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

85 1.8 na halę mi nie jest potrzebny: jak pisałem, mam 85 1.4, używałem go na hali.
    Chcę coś dłuższego ponieważ młodzi wyszli na dwór, a na boisku to co mam jest zbyt krótkie.
    Mam też stary 70-300 i nie przekonuje mnie dokupienie nowego, nawet jeśli jest dużo lepszy: bardziej zależy mi na jasnym szkle. Pomimo tego chyba wezmę na najbliższy mecz 70-300 i zobaczę, jak wygląda praca z nim na boisku, może mnie to przekona? Na filmie jeszcze w miarę dawał radę, ale do D200 nie zapinam go wcale, po kilku próbach wylądował w szufladzie i jej nie opuszcza.

No i zgadzam się, że z D200 na wysokim ISO ciężko poszaleć, ale jako że od teraz mecze i treningi mają na zewnątrz, przestaje to być problemem: mecze grają w weekendy rano, max do 13.
    Obejrzałem zdjęcia z pierwszego meczu w tym roku na świeżym powietrzu i wniosek jest prosty: muszę sięgnąć co najmniej 2x dalej. Stąd pomysł na 180.

Domyślnie

A może na "przeczekanie" (zanim odłożysz na 70-200VR ) rozważysz 80-200? Wiadomo nie tak szybki, ale do dziecęcego sportu powinien wystarczyć... a daje jednak większą elastyczność niż długa stałka (w dodatku przypięta do DX).
    D600 S14 N28 N16-35 N50 T28-75 N70-210

Domyślnie

Muszę poszperać i zobaczyć, po ile chodzą używane 80-200. Może faktycznie jest to rozwiązanie.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów