Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: problem z NX2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mosq Zobacz posta
    Właśnie o to chodzi, że ISO jest na poziomie 200. Program tak jakby sam sobie dobierał parametry z automatu. Szukałem wszędzie i nie wiem jak to wyłączyć...
    Jest jeszcze odszumianie przy długich czasach. Wyłącz całkowicie odszumianie, poszukaj też czy nie ma jakichś opcji włączonych w Picture Control (chyba jest w Camera Settings).
    D200 plus graty...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    A nie znika to jak klikasz "new step"?
    Sprawdz, czy masz odchaczone to dolne "Keep All Steps Active......."
    Aż mnie ciary przeszły

Domyślnie

Problem jest znany od dawna i dziwo od dawna nierozwiązany. W kilku generacjach komputerów i w kilku generacjach CNX raz go miałem raz nie.
    Wg mnie jest on związany z powiększeniem obrazu wyświetlanego na ekranie. Inaczej jest obrabiany i wyświetlany zaszyty JPG, a za chwilę inaczej jest obrabiany i wyświetlany obrobiony NEF. Stąd zmiana po chwili.
    U mnie zadziałało następujące rozwiązanie znalezione gdzieś na zagranicznym forum: Po otwarciu obraz wyświetla się w powiększeniu typu "dopasuj do ekranu". Czekamy na pogorszenie jakości. Po "pogorszeniu jakości" JAKO PIERWSZĄ CZYNNOŚĆ - przestawiamy na chwilę powiększenie wyświetlania na 100% (1:1). Potem możemy już ponownie zmniejszać - i problem przestaje występować.
    Dominik
    Fujifilm X10 | D90 | S 10-20 | T 28-75 | N 70-300 VR | N 35 | Metz 58 AF1 | Metz 48 AF1 l Lensbaby
    flickr

Domyślnie

a wystaw gdzies tego nefa do sciagniecia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kuba Borysko Zobacz posta
    Wyłącz ptaszek przy odszumianiu w camera settings, nawet jak jest ustawione na zero to jest redukcja hotpikseli itd.

Czy nie jest to związane ze skalowaniem obrazu przez NX? Przecież zdjęcie ma dużo megapikseli i musi być przeskalowane w dół - w pierwszym momencie jest skalowanie NN (stąd ostre krawędzie), a potem biliniowe lub jakaś adaptacja (i krawędzie się rozmywają troszkę), a te gwiazdy to nic innego jak impulsy, lub krawędzie z punktu widzenia anatomii obrazu. Po dodaniu kolejnego przekształcenia w NXie znów przez chwilę obraz jest wyświetlany jako przeskalowany NN a dopiero potem wersja finalna. Tak jest w każdym NXie, nie tylko u autora wątku. Zapytałem speca od tematu.
    Chyba masz rację co do tego skalowania obrazu. Przy powiększeniu już od 66,67% i w górę zmiany te nie są zauważalne przy zmianie parametrów (saturacji czy innych "suwaczków").

Chociaż zastanawia mnie to, ponieważ po takich działaniach jak zmiana saturacji (mimo, że na podglądzie 66,67% wszystko wydaję się dobrze i nie widać zmian) histogram po tych zmianach zmienia się, więc jakaś ingerencja w zdjęcie jest...

Cytat Zamieszczone przez KS Zobacz posta
    Jest jeszcze odszumianie przy długich czasach. Wyłącz całkowicie odszumianie, poszukaj też czy nie ma jakichś opcji włączonych w Picture Control (chyba jest w Camera Settings).
    Raczej nie w tym tkwi problem, odhaczałem Noise Reduction w Camera Settings i problem dalej występuje.

Cytat Zamieszczone przez dominikpl72 Zobacz posta
    Problem jest znany od dawna i dziwo od dawna nierozwiązany. W kilku generacjach komputerów i w kilku generacjach CNX raz go miałem raz nie.
    Wg mnie jest on związany z powiększeniem obrazu wyświetlanego na ekranie. Inaczej jest obrabiany i wyświetlany zaszyty JPG, a za chwilę inaczej jest obrabiany i wyświetlany obrobiony NEF. Stąd zmiana po chwili.
    U mnie zadziałało następujące rozwiązanie znalezione gdzieś na zagranicznym forum: Po otwarciu obraz wyświetla się w powiększeniu typu "dopasuj do ekranu". Czekamy na pogorszenie jakości. Po "pogorszeniu jakości" JAKO PIERWSZĄ CZYNNOŚĆ - przestawiamy na chwilę powiększenie wyświetlania na 100% (1:1). Potem możemy już ponownie zmniejszać - i problem przestaje występować.
    Próbowałem i przynajmniej u mnie nie widzę zmian... dalej NEF ulega "pogorszeniu jakości".
    Ostatnio edytowane przez mosq ; 05-03-2012 o 13:21
    D800 | D750 | N14-24 | N50 1.8G | N85 1.8G | 70-200 2.8G VR II | TC-20E III | MANFROTTO 055XPROB & MH055M0-RC4 | NiSi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu Zobacz posta
    a wystaw gdzies tego nefa do sciagniecia
    chodzi Ci o mojego NEFa, bo już się pogubiłem?
    Ostatnio edytowane przez mosq ; 05-03-2012 o 13:23
    D800 | D750 | N14-24 | N50 1.8G | N85 1.8G | 70-200 2.8G VR II | TC-20E III | MANFROTTO 055XPROB & MH055M0-RC4 | NiSi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jerezano Zobacz posta
    Aż mnie ciary przeszły
    No nic musze zaczac myslec, bo przestalem sie kontrolowac i sie wyglupiam

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów