Szukaj
Problem jest znany od dawna i dziwo od dawna nierozwiązany. W kilku generacjach komputerów i w kilku generacjach CNX raz go miałem raz nie.
Wg mnie jest on związany z powiększeniem obrazu wyświetlanego na ekranie. Inaczej jest obrabiany i wyświetlany zaszyty JPG, a za chwilę inaczej jest obrabiany i wyświetlany obrobiony NEF. Stąd zmiana po chwili.
U mnie zadziałało następujące rozwiązanie znalezione gdzieś na zagranicznym forum: Po otwarciu obraz wyświetla się w powiększeniu typu "dopasuj do ekranu". Czekamy na pogorszenie jakości. Po "pogorszeniu jakości" JAKO PIERWSZĄ CZYNNOŚĆ - przestawiamy na chwilę powiększenie wyświetlania na 100% (1:1). Potem możemy już ponownie zmniejszać - i problem przestaje występować.
Dominik
Fujifilm X10 | D90 | S 10-20 | T 28-75 | N 70-300 VR | N 35 | Metz 58 AF1 | Metz 48 AF1 l Lensbaby
flickr
a wystaw gdzies tego nefa do sciagniecia
Chyba masz rację co do tego skalowania obrazu. Przy powiększeniu już od 66,67% i w górę zmiany te nie są zauważalne przy zmianie parametrów (saturacji czy innych "suwaczków").
Chociaż zastanawia mnie to, ponieważ po takich działaniach jak zmiana saturacji (mimo, że na podglądzie 66,67% wszystko wydaję się dobrze i nie widać zmian) histogram po tych zmianach zmienia się, więc jakaś ingerencja w zdjęcie jest...
Raczej nie w tym tkwi problem, odhaczałem Noise Reduction w Camera Settings i problem dalej występuje.
Próbowałem i przynajmniej u mnie nie widzę zmian... dalej NEF ulega "pogorszeniu jakości".
Ostatnio edytowane przez mosq ; 05-03-2012 o 13:21
D800 | D750 | N14-24 | N50 1.8G | N85 1.8G | 70-200 2.8G VR II | TC-20E III | MANFROTTO 055XPROB & MH055M0-RC4 | NiSi
Nikon http://greg77.com/
Skontaktuj się z nami