Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    gdzie nogi poniosą

Domyślnie Fotorelacje z imprez

Zastanawiam się kto ma prawa autorskie do fotorelacji z klubów? Fotograf czy właściciel klubu?
    A może portal na, którym są umieszczone i dla którego są wykonywane?
    Jak jest z dalszą publikacją takich zdjęć? Rozumiem, że nie wystarczy skopiować z portalu i wrzucić dalej z podpisem, że zdjęcie wykonał fotograf taki i taki ?

Domyślnie

Prawa autorskie ma ten kto robił zdjęcia (fotograf) i do tego te prawa są nie zbywalne. Umowa z tą osobą może wskazywać kto ma prawa majątkowe i do publikacji tych zdjęć.
    D90|N18-105VR|N50|T55-200|Samyang 8|N70-300VR|SB-900|Elektronika FE-27
    http://spongo.pl

Domyślnie

Prawa autorskie są osobiste i majątkowe. Osobiste to np. prawo do podpisania zdecia swoim nazwiskiem. Prawa majątkowe wiążą się z osiąganiem korzyści z tytulu wykonywania zdjeci i ich sprzedarzy. Prawa osobiste są niezbywalne i nie mozesz się ich zrzec. Prawa majątkowe mogą być przenioesione tylko umową pisemną pisemną, pod rygorem nieważności. Autorem zdjęć zawsze jesteś ty. Prawa majątkowe przechodzą tylko kiedy się z kimś tak umówisz i to spiszecie.
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

D700 + 35 + 85 i po co więcej?

Domyślnie

czy ja jako fotograf mam prawo publikować swoje zdjęcia w internecie oraz gdzie mi się podoba, podpisując umowę autorską?
    W sensie takim, że na każdym zdjęciu jest LOGO mojego zleceniodawcy/portalu foto ? On je prezentuje na swojej stronie ze swoim logo i tylko z informacją kto zrobił zdjęcie (imię i nazwisko). Nie chce się wkopać za parę groszy, by potem nie móc nigdzie ich publikować. Podpisując taką umowę oznaczą że nie mogę na tych zdjęciach zarabiać, prawda?
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Ogólnie jest tak - jak dostałeś zgodę na robienie zdjęć w klubie, to możesz z nimi zrobić co zechcesz.
    Natomiast w umowie na robienie zdjęć, mogą być pewne zastrzeżenia. To czego nie zabronią, to możesz robić...

Ja miałem kiedyś robiłem zdjęcia w jednym klubie w oparciu o umowę - ogólnie, to można ją sprowadzić do dwóch punktów:
    1) nie wolno mi ich sprzedawać
    2) wszelkie publikacje powinny zawierać logo klubu

plus wiadomo wszystkie te formalno-prawne brednie, które muszą się znaleźć na umowie.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 29-11-2012 o 23:28
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Ogólnie jest tak - jak dostałeś zgodę na robienie zdjęć w klubie, to możesz z nimi zrobić co zechcesz.
    Natomiast w umowie na robienie zdjęć, mogą być pewne zastrzeżenia. To czego nie zabronią, to możesz robić...

Ja miałem kiedyś robiłem zdjęcia w jednym klubie w oparciu o umowę - ogólnie, to można ją sprowadzić do dwóch punktów:
    1) nie wolno mi ich sprzedawać
    2) wszelkie publikacje powinny zawierać logo klubu

plus wiadomo wszystkie te formalno-prawne brednie, które muszą się znaleźć na umowie.
    pkt 2 nie jest fajny... no na swoim blogu lipa pokazywać zdjęcia z LOGO klubu.

No trudno...zobaczę jak wygląda umowa wtedy będzie wszystko (albo większość) jasne

Domyślnie

jak myślicie ile brać za wykonanie fotorelacji z imprezy? start 20 koniec około 1 ? Później jeszcze czas poświęcony obróbce.

a) mniej niż 50 zł
    b) od 50 do 100 zł
    c) powyżej 100 zł ?
    stawki brutto

Domyślnie

Te stawki to masz na myśli za 1 godzinę pracy.... prawdą?
    | NIKON D810 | NIKKOR 14-24mm 2.8G ED | NIKKOR 28mm 1.8G | NIKKOR 85mm 1.8G | NIKKOR 105mm 2.8G MICRO ED VR | SB-910 |

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sokolnik Zobacz posta
    jak myślicie ile brać za wykonanie fotorelacji z imprezy? start 20 koniec około 1 ? Później jeszcze czas poświęcony obróbce.

a) mniej niż 50 zł
    b) od 50 do 100 zł
    c) powyżej 100 zł ?
    stawki brutto
    Masz odkurzacz piorący o wartości 5-7 tyś zł, odpowiednią chemię i wiesz jak sprzątać efektywnie i szybko.
    Na ile wycenisz 5 godzin swojej pracy?

Przepraszam kolegów żyjących z fotografii za takie porównianie.

Domyślnie

stawki za fotorelacje. Chętnie bym robił za 50 zł za godzinę, ale nie mogę znaleźć nikogo kto by chciał płacić więcej niż 50 zł za FOTORELACJĘ, min 200 zł, najlepiej 300-400.
    od czego WY PRO zaczynaliście?
    praca jako dodatkowy zarobek a nie na utrzymanie rodziny, spłaty kredytów i wakacje na Majorce (byłem, ładnie tam).
    Trochę wyrozumiałości
    a fotki klubowe, najczęściej weekendowe wieczory.
    żadne wieczory firmowe, tylko zwykli ludzie bawiący się w klubach. a płatnik, portal interentowy
    Ostatnio edytowane przez sokolnik ; 04-12-2012 o 00:02

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów