Close

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 62

Wątek: Lampa do D5100

Domyślnie

Jeżeli lampa posiada zwykłą fotocelę, to można ją wyzwolić każdą inną lampą - także takimi wbudowanymi w body. Jest tylko jeden warunek, że musisz lampę wyzwalaną ustawiać ręcznie, bo w automacie działać nie będzie (chyba, że jest to lampa z własną automatyką) SB700 może być wyzwolona przez inną lampę ale będziesz musiał ustawiać ręcznie (w lampie) siłę błysku i zoom palnika. Dodatkowo wbudowana lampa także będzie doświetlać obiekt fotografowany i będzie to widoczne na zdjęciach.

Domyślnie

A ja próbowałem wywoływać SB-700, ale przez ittl i mi nie wychodziło. Muszę spróbować z manualem. W przypadku oświetlenia z lampy wbudowanej można ją ustawić na minimum prawda?
    Nikon D90 + SIGMA 10-20 + SB-700 + CS5

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

W Nikonie możemy wyzwalać lampy zewnętrzne za pomocą lampy wbudowanej na dwa sposoby:
    1. W trybie SU-4 ( czyli w trybie fotoceli ) wbudowanej w lampę; w tym celu ustawiamy lampę wbudowana w tryb M ( manualny, pojedyńczy błysk, bez redukcji czerwonych oczu i innych przedbłysków). Jednak nie wszystkie lampy pracują w trybie SU-4, w takim wypadku należy użyc zewnętrznej fotoceli. Zarówno w trybie SU-4, jak i w przypadku użycia zewnętrznej fotoceli moc i wszystkie pozostałe parametry lampy zewnętrznej ustawiamy manualnie.
    2.CLS to tryb, który posiada część body i lamp w systemie nikona. Umożliwia on nie tylko wyzwalanie, ale równiez sterowanie lampami zewnętrznymi podzielonymi na grupy ( nie będę wdawał się w szczegóły, CLS jest szeroko opisany na forum, w instrukcji obsługi i necie) za pomoca lampy wbudowanej. Jeśli body nie ma możliwości sterowania lampą zewnętrzną w systemie CLS, możemy uzyć zewnętrznego sterownika SU-800 (ale obecnie jest to średnio opłacalna opcja).
    Pisząc więc o zdalnym wyzwalaniu lampy zewnętrznej lampą wbudowaną dobrze jest też napisać czy chodzi o CLS, SU-4, czy zewnętrzną fotocelę, wtedy będziemy wiedzieć o co chodzi

Cytat Zamieszczone przez mac412 Zobacz posta
    [...]W przypadku oświetlenia z lampy wbudowanej można ją ustawić na minimum prawda?
    Można, ale lampa zewnętrzna musi widzieć błysk lampy wbudowanej i moc tego błysku musi być wystarczająca ("czytelna") dla lampy zewnętrznej, czyli to co osiągniesz w pomieszczeniu na małej odległości, nie będzie działać w plenerze w słoneczny dzień.
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

Wczoraj próbowałem błyskać swoją lampą. Poszło bez problemu. W lampie ustawiam Manual i opcjach remote na SU-4. Jedyne utrudnienie to, że trzeba ręcznie ustawiać moc lampy zewnętrznej, więc w takim setupie reportaż odpada.
    Nikon D90 + SIGMA 10-20 + SB-700 + CS5

Domyślnie

SB-700 przy D5100 odpalam tylko błyskając wbudowaną lampą błyskową. A żeby się pozbyć światła z tej wbudowanej lampy mam odbłyśnik SG-3IR (jakoś tak szedł tego symbol).
    Brak CLS w D5100 jest jednak bólem...
    NIKON D750+MB-D16, N50 1.8G, N85 1.8G, N16-35 VR, N24-120 VR, N70-200 VR, N105 2.8G micro, SB-700, Helios 44M, Jupiter 37A

Domyślnie

Czy ktoś posiada "Yongnuo YN560 II Flash Speedlite" lub "YN-460-II Flash Speedlight" ?
    Zastanawiam się nad zakupem jednej z wymienionych.
    Czy któraś z nich ma ustawiania auto czy tylko manual?
    Jestem "jeszcze" zielony w tych sprawach więc proszę mi tu nie "grypsować".
    Chciałbym coś auto bo nie wiem czy z manualem sobie poradzę no chyba że ten manual nie jest taki straszny jak go malują.
    Będę jej używał głównie na imprezach typu imieniny w domu itp. ale również od czasu do czasu coś na okazje typu wesele (kościół i większa sala)
    Co byście koledzy doradzili na początek ?

Domyślnie

Obie sa manualne, sam posiadam YN560 II i jestem jak na razie bardzo zadowolony, za ta cene super sprzet.
    D5100 + N18-105 + N35 1.8G + Yongnuo 560-II

Domyślnie

Ja kupiłem Yongnuo YN 565 EX i jak na razie jestem z lampki zadowolony. Błyska manualnie, z TTL-em, stroboskopowo, wyzwalana błyskiem lampy z aparatu. Nie uważam aby zakup lampy systemowej dla takiego amatora jak ja był dobrym rozwiązaniem, tym bardziej że lampy systemowe za sam napis Nikon kosztują dużo, dużo więce i może i mają więcej możliwości, może i są lepsze, tylko dlaczego AŻ takie drogie ?
    Coś tam, coś tam .... i jeszcze troszkę ....

Domyślnie

No to jutro sobie zamówie. A mozecie cos wiecej opisac jak uzywacie manuala? Czy cos mam ustawic w aparacie po podlaczeniu lampki?
    Sorry za pisownie ale z tel pisze.

Domyślnie

Zbyt wielkiej filozofii nie ma, wpinasz lampke na sanki, ustawiasz zoom i moc blysku (w trybie M). Ew. umieszczasz ja gdzies z boku i odpalasz albo przez fotocele (tryb S1/S2 - lampa automatycznie wykrywa blysk innej lampy i wlacza sie jednoczesnie) albo bezprzewodowo, jesli masz dodatkowe "gadzety" czyli radiowo sterowane wyzwalacze. Ah - d5100 synchronizuje sie z lampa tylko do predkosci 1/200, jesli ustawisz wiecej (np. 1/250) bedziesz mial na zdjeciach piekne czarne paski
    Ostatnio edytowane przez Luke210 ; 21-08-2012 o 18:04
    D5100 + N18-105 + N35 1.8G + Yongnuo 560-II

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów