Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie Obiektyw na Euro 2012

Witam wszystkich i proszę o rade .
    Euro 2012 zbliża się wielkimi krokami i nadszedł czas aby zastanowić się nad zakupem jakiegoś większego Tele i pojawił się mały dylemat co wybrać a dokładnie zastanawiam się nad dwoma obiektywami nikona pierwszy to Obiektyw Nikon Nikkor 300 mm f/2.8 AF-S G ED VR II a drugi Nikkor 200-400 mm f/4.0 G AF-S VRII ED proszę o rade który z tych dwóch obiektywów lepiej sprawdzi się podczas euro
    Ostatnio edytowane przez ola_lukas ; 03-03-2012 o 23:28

Domyślnie

Napisz jeszcze z jakim body miałyby współpracować, myślę że ma to znaczenie.

Domyślnie

Odpowiedź zależy między innymi od tego, czy chcesz fotografować:
    a) z trybun,
    b) z wyznaczonych miejsc dla fotoreporterów (ale wtedy raczej Twoje pytanie by nie padło...),
    c) z kanapy - ekran TV
    Pozdrawiam
    Tomek
    Puszka, statyw i negatyw - takie kiedyś były czasy, a dziś to same cyfrasy...

Domyślnie

Zdjęcia mam zamiar robić z miejsca dla fotoreporterów na stadionie we Wrocławiu . A pytam dlatego bo słyszałem opinie że 300 bardzo dobra ale do połowy boiska . 300 miałem okazje testować na skokach narciarskich i spisała się super ale nie mam żadna opinii jeśli chodzi o 200-400

Domyślnie

Kolejna osoba kupująca sprzęt na kilkadziesiąt tysięcy i nie mająca o nim pojęcia?

Cytat Zamieszczone przez aTomek Zobacz posta
    Odpowiedź zależy między innymi od tego, czy chcesz fotografować:
    a) z trybun,
    b) z wyznaczonych miejsc dla fotoreporterów (ale wtedy raczej Twoje pytanie by nie padło...),
    c) z kanapy - ekran TV
    Właśnie

Jak można nie wiedzieć jaka ogniskowa jest potrzebna? Wystarczy wyjść na byle jaki stadion i porobić zdjęcia.
    Mam wrażenie, że ludzie przestają myśleć i szukają tu gotowych rad. Potem można zgonić bo to Ci z forum źle poradzili i zdjęcia nie wyszły.
    l N D3s l N24/2.8 l P 50/1.8 l N55/3.5 l SY 85/1.4 l N105/4.0 l N300/4 VRl
    l X-T10 l F35/1.4 l SY 12/2.0 l

Domyślnie

http://www.bythom.com/Nikkor-200-400mm-lensreview.htm

Jeśli dać wiarę Hoganowi, 200-400 tak sobie wypada przy ostrzeniu na większe odległości, więc teoretycznie lepiej wypadnie 300 + TC gdy trzeba sięgnąć dalej. Z drugiej strony zoom ma swoje zalety...
    Tyle teorii, nie miałem żadnego z tych obiektywów, może wypowie się jakiś właściciel.
    Ostatnio edytowane przez adamouse ; 04-03-2012 o 10:50

Ostatnio edytowane przez gadas ; 04-03-2012 o 11:56
    . . . Coś na C coś na D trochę słoików Twist-Off z wieczkiem . . .

Domyślnie

Ja bym optował za 300/2.8 + TC, bo:
    - lżejszy, bardziej mobilny
    - tańszy
    - różnica między 300 a 400mm (jak dla mnie) nie jest taka wielka
    - raczej zawsze wolę nieco jaśniejsze szkło, niż np. dłuższe czy bardziej zoomowate
    - na drugie body bym założył 70-200 na przykład i wtedy na co mi zoom 200-400 (no, ale muszę mieć dwa body...)

Osobiście - mi wystarcza 70-200/2.8 + TC x 2 (III), głównie ze względu na wagę i cenę.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Uprawnienia umieszczania postów