Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Domyślnie

No chyba raczej jestem. Jeżeli dwa obiekty są od siebie odsunięte na głębokości kadru i zrobisz dwa zdjęcia pod różnymi kątami, to faktycznie będzie przesunięcie ich względem siebie w płaszczyźnie kadrowania - efekt paralaksy - KLIK. Jak te klatki ze sobą zestawisz, uzyskasz efekt pseudo 3D - tutaj pełna zgoda. Natomiast jeżeli robisz zdjęcie kartki papieru pod dwoma różnymi kątami, efektu paralaksy nie uzyskasz, bo nie ma fizycznego przesunięcia obiektów na głębokości, jak gdyby.

Domyślnie

Ale to chyba oczywiste, że efekt 3D opiera się na różnicy położenia obiektów w przestrzeni? Innymi słowy, 3D jest rejestracją głębi, a nie jej tworzeniem
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Majek Zobacz posta
    No chyba raczej jestem. Jeżeli dwa obiekty są od siebie odsunięte na głębokości kadru i zrobisz dwa zdjęcia pod różnymi kątami, to faktycznie będzie przesunięcie ich względem siebie w płaszczyźnie kadrowania - efekt paralaksy - KLIK. Jak te klatki ze sobą zestawisz, uzyskasz efekt pseudo 3D - tutaj pełna zgoda. Natomiast jeżeli robisz zdjęcie kartki papieru pod dwoma różnymi kątami, efektu paralaksy nie uzyskasz, bo nie ma fizycznego przesunięcia obiektów na głębokości, jak gdyby.
    Z tego co mi wiadomo, to efekt stereoskopowy nie opiera się na fotografowaniu kartek, tylko większej ilości elementów w różnych odległościach od obserwatora

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ku6i Zobacz posta
    Z tego co mi wiadomo, to efekt stereoskopowy nie opiera się na fotografowaniu kartek, tylko większej ilości elementów w różnych odległościach od obserwatora
    Nie odległość, a kąt ma znaczenie. Tak w skrócie.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

No ale my rozmawiamy o konkretnym przypadku, gdzie ktoś nabazgrał na kartce papieru długopisem jakieś mazaje i w jakiś sposób sprawił, że widzimy efekt stereoskopowy. Ja się będę upierał, że sfotografowanie tej kartki pod dwoma kątami nie da efektu stereoskopowego, bo, cyt.: "efekt stereoskopowy nie opiera się na fotografowaniu kartek, tylko większej ilości elementów w różnych odległościach od obserwatora".

Cytat Zamieszczone przez rsz Zobacz posta
    Nie odległość, a kąt ma znaczenie. Tak w skrócie.
    Znaczenie ma i kąt i odległość, tak gwoli ścisłości. Do uzyskania efektu 3D potrzebne jest przesunięcie w płaszczyźnie kadru, a to przesunięcie jest funkcją odległości i kąta (cosinus alfa ).
    Ostatnio edytowane przez Majek ; 05-03-2012 o 19:36

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Majek Zobacz posta
    No ale my rozmawiamy o konkretnym przypadku, gdzie ktoś nabazgrał na kartce papieru długopisem jakieś mazaje i w jakiś sposób sprawił, że widzimy efekt stereoskopowy. Ja się będę upierał, że sfotografowanie tej kartki pod dwoma kątami nie da efektu stereoskopowego, bo, cyt.: "efekt stereoskopowy nie opiera się na fotografowaniu kartek, tylko większej ilości elementów w różnych odległościach od obserwatora".
    Ale kto powiedział, że to jest sfotografowana kartka? Manipulując rysunkiem w PSie (a właściwie jego poszczególnymi klatkami) da się uzyskać efekt stereo, ale wymaga to wydzielenia "pierwszego planu" - postaci od tła i wzajemnego ich przesunięcia na poszczególnych klatkach. Jak sobie zrobimy milion zdjęć płaskiego obiektu (choćby tej nieszczęsnej kartki), to choćbyśmy skiśli, to efektu 3D nie uzyskamy. Jak chcesz mieć prosty efekt 3D, to zrób dwa zdjęcia czegokolwiek przestrzennego przesunięte w bazie o (w przybliżeniu) rozstaw oczu, zmontuj w gifa i wyświetl.

Domyślnie

Ale kto powiedział, że to jest sfotografowana kartka?
    Łomatko, jak grochem o ścianę... No przecież ja cały czas o tym piszę. Ciągle rozmawiamy o tym obrazku z mojego pierwszego posta?

Manipulując rysunkiem w PSie (a właściwie jego poszczególnymi klatkami) da się uzyskać efekt stereo, ale wymaga to wydzielenia "pierwszego planu" - postaci od tła i wzajemnego ich przesunięcia na poszczególnych klatkach.
    Oooototo... Dlatego też napisałem, że to jakiś trik jest. A do tej pory wszyscy mi wmawiali, że to po prostu dwie fotki rysunku pod różnymi kątami. A ja się zastanawiam, jak ten trik został wykonany, stąd taki tytuł wątku... Uff...

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

No, miło, że się dogadaliśmy

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów