Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: ustawienia D200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kartofelinder Zobacz posta
    Można ustawić, że wciśnięcie środkowego przycisku tego krzyżaka powoduje przybliżenie. Można nawet wybrać jakie. Poczytaj instrukcję
    Custom Setting #F1 (Multi-Selector Center Button), Zoom On/Off, High Magnification (ustawi na środek)
    Ostatnio edytowane przez adamouse ; 02-03-2012 o 21:37 Powód: poprawka

Domyślnie

Dzięki, playback sobie skonfigurowałem w menu, co do nazewnictwa plików to nie znalazłem, da się tylko zmienić przedrostek. A co do przepełnienia to masz rację, to nie bateria tylko koniec liczb, ale co ciekawe nie przy 9999 lecz przy 999 mi się zrobiło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek z Nikonem też Zobacz posta
    Dzięki, playback sobie skonfigurowałem w menu, co do nazewnictwa plików to nie znalazłem, da się tylko zmienić przedrostek. A co do przepełnienia to masz rację, to nie bateria tylko koniec liczb, ale co ciekawe nie przy 9999 lecz przy 999 mi się zrobiło.
    ta zmiana nie jest regularna (nie wiem kiedy powstaje nowy folder) i nie ma to związku z doliczeniem do 9999
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek z Nikonem też Zobacz posta
    1) czy da się zmienić nazewnictwo plików z DSC_numer na coś z datą lub czasem?

2) jak najszybciej obejrzeć powiększenie zdjęcia zaraz po jego zrobieniu?
    1. Podczas zrzucania zdjęć za pomocą oprogramowania Nikon Transfer możesz sobie zmieniać nazwy plików w locie

2. jak już będziesz miał powiększone to kręć tylnym kółkiem, tak będziesz przelatywał kolejne klatki z tym samym stopniem powiększenia. Tak przynajmniej jest w wyższych body, nie pamietam czy w D200 też.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

If photograph is taken when current folder contains photograph numbered 9999, new folder will be created automatically and fi le numbering will begin again from 0001.
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Co do tworzenia nowego katalogu i zmiany numeracji wcześniej niż przy 9999, to być może winna jest karta - może jakiś dziwny format zrobiony poza aparatem lub po prostu uszkodzenie.
    Dawno z D70 miałem ciekawy przypadek: akurat testowałem pracę pod którymś linuxem, zgrałem zdjęcia, po czym je z karty skasowałem. Bez formatu, ale widocznie linux kasując przy okazji namieszał coś w systemie plików (może z mojej winy, już nie pamiętam jakich dokładnie opcji komend używałem). W każdym razie moja mina była chyba bezcenna, gdy po kolejnej sesji chciałem zgrać zdjęcia (już pod windowsem) i zobaczyłem na karcie kilkadziesiąt katalogów, w każdym tylko po jednym zdjęciu

Domyślnie

Używam tylko Linuksa więc mozliwość zmiany programowej nic mi nie daje (obecnie rozwiązałem to właśnie dodając skryptem datę sesji do nazw plików). Nazwa zmieniła się po zrobieniu zdjęcia DSC_0999.NEF, następne miało już numer DSC_0001.NEF i było w osobnym katalogu. Nie pamiętam jednak w którym momencie wymieniałem baterię.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Władca Pixeli Zobacz posta
    If photograph is taken when current folder contains photograph numbered 9999, new folder will be created automatically and fi le numbering will begin again from 0001.
    mam zrobione ok 240 tyś i utworzony 50 katalog, czyli według tych oznaczeń powinienem mieć powyżej 490 000 (oby tyle "dorobił"), dlatego możliwe, że on sobie zmienia przy 9999 (teoretycznie) jak widać na moim przykładzie teoria z praktyką się mija, może gdybym używał jednej karty bez wyciągania z aparatu ? - D100 też mi numerował "niezgodnie" z instrukcją Nikona, tak samo jak D50
    ps: nie tworzę folderów "ręcznie"
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    1. Podczas zrzucania zdjęć za pomocą oprogramowania Nikon Transfer możesz sobie zmieniać nazwy plików w locie

2. jak już będziesz miał powiększone to kręć tylnym kółkiem, tak będziesz przelatywał kolejne klatki z tym samym stopniem powiększenia. Tak przynajmniej jest w wyższych body, nie pamietam czy w D200 też.
    w d200 też

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów