Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Domyślnie Pytanie od totalnego amatora kliszy...

Liczę się z faktem, że mogę zostać wyśmiany....No ale lepiej zostać wyśmianym niżeli nadal żyć w niewiedzy i ciemnogrodzie
    Jakiś czas temu zacząłem bawić się kliszą zrobiłem ze 3, używam body F65 klisza to podstawowy najzwyklejszy Kodak kolor 200 36. I tak sobie robię zdjęcia no i naszła mnie myśl....Gdy zapinam na cyfre ISO 200 dajmy na to to czas powiedzmy wychodzi jakiś tam a jak ISO 1600 to inny i pomiar światła się zmienia no i....zacząłem rozkminiać...Jak światłomierz...bez wprowadzania danych o czułości ISO poprawnie mierzy światło? Jak to się odbywa? Czy jest to w jakiś sposób nie wiem sprawdzane, czy korpus to jakoś mierzy z kliszą czy jak? Wiem, że wyższe analogi mają możliwość wprowadzania ISO jak w cyfrze no ale ja w swoim body nie mam.

Domyślnie

Na kasecie z filmem masz kod dx czytany przez aparat.
    a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l

Domyślnie

jest kod z czułością filmu który aparat odczytuje

Domyślnie

Aparat rozpoznaje czułość założonego filmu po kodzie kreskowym, który znajduje się na kasecie filmu.
    NIKON & NIKKOR

Domyślnie

Nie ma to jak trzy odpowiedzi prawie w jednej chwili. Całe szczęście, że wszystkie jednakowe
    NIKON & NIKKOR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wosik Zobacz posta
    Jak światłomierz...bez wprowadzania danych o czułości ISO poprawnie mierzy światło? Jak to się odbywa? Czy jest to w jakiś sposób nie wiem sprawdzane, czy korpus to jakoś mierzy z kliszą czy jak?
    F65 ma układ odczytujący czułość filmu za pomocą styków w komorze do której wkładasz kasetę z filmem.

Domyślnie

No nie piszcie, że F65 jest DX only.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

DX + korekta EV
    a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l

Domyślnie

F65 automatycznie odczytuje kod DX z rolki filmu, tzn. tak naprawdę nei z filmu jako takiego, tylko z metalowej puszki, w której film siedzi. Nie pamiętam już jak się zachowuje, jak rolka nie ma tych kodów, ale powinien wtedy ustawić jakąś defaultową czułość filmu - bo jakąś musi. To chyab 100 ASA, ale to można sprawdzić w instrukcji.

PSiakrew, ale się napisalem, i wszystko niepotrzebnie...

Ostatnio edytowane przez klisza36 ; 02-03-2012 o 17:06

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów