Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Domyślnie DxO Optics Pro 7 i systemowy DEP

Pociagnalem triala, zeby sprawdzic co tam ciekawego ma ta nowa wersja. Instaluje -- wszystko ok. Uruchamiam i mam request:

OK. Dodaje execka do listy wyjatkow DEP. Restartuje system uruchamiam DxO i... to samo. Po kliknieciu "Continue" pokazuje sie ekran uruchamiania aplikacji, ale w tym czasie kilka razy wyrzuca taki:

W koncu pojawia sie komunikat, ze "Program DxO Optics Pro przestal dzialac." i dupa!

Dla testow wylaczylem DEPa calkowicie -- ten pierwszy komunikat sie nie pokazal, ale uruchamianie zatrzymuje sie na obrazku startowym programu. Ma ktos jakis pomysl na to badziewie? W "problemach" na stronie DxO jest o tym wzmianka, ale jako rozwiazanie jest jedynie to samo, co i ja wiem (dodanie DxO do listy wyjatkow DEPa). Opisana jest sytuacja zatrzymywania sie procesu uruchamiania, ale tyczyla sie wersji 6, ktora u mnie uruchamia sie bez problemow (a sugestia byla, zeby zmienic przecinki na kropki w ustawienia jezyka -- nooo... wiadomo o co chodzi).

Aaaa... Sytuacja ma miejsce w Win 7 x64. Zaden inny program nie sprawial tego typu problemow. Nawet bardzo stare oprogramowanie dziala prawidlowo, a tu calkiem nowy soft, a kisi sie jak jakas pieprzona amatorszczyzna gimnazjalistow! :[
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Jak już DEP trzeba wyłączyć, to bardzo źle to świadczy o kodzie. Jeżeli się nie mylę, to zabezpieczenie zasadniczo ma ograniczyć mazanie poza pamięcią programu (poza jego stosem). Czyli zawsze powinno być włączone i działać właściwie bezbłędnie. OK, mogę zrozumieć jakieś próby wykorzystania akceleracji sprzętowej do obróbki, ale wówczas program powinien się ładnie odpalać z wyłączoną opcją potencjalnie niebezpieczną dla użytkownika. Możliwe, że program wykorzystuje jakieś własne zarządzanie pamięcią, ale nadal to mnie nie prowadzi do sensownych wniosków co dalej.
    Niestety gadam se ot tak - nie mam pomysłu jak to obejść. Może jakaś aktualizacja komponentów związanych z DirectX się nie udała kiedyś? Cholernie mało prawdopodobne. Jakiś antywirus może w tle coś bruździ? Restart kompa z jakimś minimalnym zestawem rzeczy w tle? Może jakaś bardziej prozaiczna sprawa typu mało miejsca na dysku systemowym? Zgaduj zgadula...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Może jakaś aktualizacja komponentów związanych z DirectX się nie udała kiedyś?
    Zadna aplikacja nie marudzi.

Jakiś antywirus może w tle coś bruździ?
    Sprawdzone po zamknieciu uslugi NODa. To samo (nie wspominajac, ze zadnemu innemu tez nie przeszkadza).

Restart kompa z jakimś minimalnym zestawem rzeczy w tle?
    Probowalem z wylaczeniem wszystkiego, co tylko mozliwe.

Może jakaś bardziej prozaiczna sprawa typu mało miejsca na dysku systemowym?
    Jestem raczej powaznym czlowiekiem jesli chodzi o prace. Takie rzeczy to nie u mnie. Dysk systemowy ma prawie 100 GB wolnego.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Nie będę Ci mówił, że "u mnie działa" (Win 7 x64), bo to nie wiele zmieni
    Wyślij maila do DxO z opisem problemu i szczegółowym opisem Twojego peceta. Odpowiadają.
    Ostatnio edytowane przez Pawel92 ; 29-02-2012 o 21:56
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel92 Zobacz posta
    Nie będę Ci mówił, że "u mnie działa" (Win 7 x64), bo to nie wiele zmieni
    Wyślij maila do DxO z opisem problemu i szczegółowym opisem Twojego peceta. Odpowiadają.
    Poszlo juz kilka raportow.
    www.SALDAT.pl

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

stig, na pierwszy rzut oka pomysł z haczeniem DirectX wydaje się sensowny.

Podłub przy tym.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=163799

Firma przyznała się, że stosowali jakieś gówno do zabezpieczenia programu
    http://help.dxo.com/faq/index.php?ac...130&artlang=en
    Teraz niby nie ma zewnętrznego programu ale coś stosują w programie.

U mnie stracili zaufanie raz na zawsze
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

W zasadzie wzorując się na Katonie starszym mógłbym rzec w każdej dowolnej sytuacji życiowej: a poza tym sądzę, że rozsądnym jest trzymanie się jak najdalej od wszystkiego z DxO, a od jego triali zwłaszcza!
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Ok. Czuje, ze wpakowalem sie w niezle lajno, ktorego chyba lepiej bedzie juz nie tykac.
    Przyznam szczerze, ze DxO interesuje/owalo mnie tylko ze wzgledu na mozliwosci korekcji znieksztalcen obiektywu. A konkretnie chodzi o znieksztalcenia cylindryczne, typowe dla szkiel UWA. Moze ktos polecic takie narzedzie (plug do Shopa), ktory radzi sobie z takimi znieksztalceniami?
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Władca Pixeli Zobacz posta
    Firma przyznała się, że stosowali jakieś gówno do zabezpieczenia programu
    http://help.dxo.com/faq/index.php?ac...130&artlang=en
    Wygląda na to, że DXO wykasował stronę z niewygodną informacją.
    Również wszystkie dyskusje na forum DXO dotyczące togo tematu są wykasowane.
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów