Szukaj
Spodziewam się, że sumarycznie ta matryca nie zdobędzie tyle punktów by być na jednym z pierwszych miejsc rankingu. Może ich być ciut więcej niż w starym mk2 i być może dlatego opóźniają pokazanie wyników. By nie zabić sprzedaży. Ja wiem, że to spiskowa teoria, ale nie bardzo wiem dlaczego dxo nie pokazuje ciągle wyników pomiarów.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Tak, bo wyniki testów DXO na bank wpłyną na sprzedaż ...![]()
Wrzuciłem na serwer RAWy z 5D Mk III i D800 -oba w ISO 100:
http://www.mediafire.com/?m96oikavvbvllsm
to zdjęcie:
gdyby ktoś miał ochotę wywołać sobie RAWa...........
Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/
[QUOTE=Jacek_Z;2784038]... By nie zabić sprzedaży...
![]()
Chcesz zrobić korektę ekspozycji, włącz podświetlenie wyświetlacza filmik
Oczywiście Nikon
Coraz więcej baboli wyłazi u nas i u nich![]()
D800/Sigma 50mm 1,4 / Nikkor 35 1,8 /Tokina 11-16 2,8 / Tami 90 2,8/ Ciamciang 8mm / Sb900/ Tamron 24-70
Od roku robię zdjęcia raczej Canonem, cóż taki kaprys... Wyszła (a raczej wychodzi, bo tutaj są jedynie zapisy i dopiero pierwsza partia dojechała 4-go kwietnia) nowa piątka i, jako zblazowany amator, zadałem sobie pytanie, czy może by w nią zainwestować.
Jak "wszyscy" wiedzą, w starym 5D2 guzikologia jest canonowa (czytaj: kiepska), a AF archaiczny.
Ponieważ 5-ką pstrykałem raczej landszafty, pomyślałem sobie, że może by jednak ten AF spróbować w nieco bardziej wymagających warunkach oświetleniowych.
Okazja nadarzyła się wczoraj: koncert (Wishbone Ash) w małej salce, w której fotografowałem wcześniej kilka razy D3. Koncert raczej statyczny ale oświetlenie jak to na koncertach w małych salkach![]()
Używalem WSZYSTKICH punktów AF i .... odpadów, ku mojemu zdziwieniu, nie ma wiele (może 10 do15%), a spodziewałem się katastrofy. Kilka zdjeć jest poruszonych, ale to już wina fotografa i ... trochę kiepściwego trybu auto-iso nie dzialajacego przy wybraniu trybu "M".
Dla porządku dodam, że używałem jedynie jasne stałki. Nie mówię, ze czułem się tak pewnie, jak z AF-em D3, ale jakoś poszło.
Jeżeli, tak jak piszą wszędzie, poprawili AF, to powinno być naprawdę dobrze.
No i teraz zastanawiam się czy, w moim przypadku, przesiadka na 5D3 ma sens...
Ostatnio edytowane przez Pawel92 ; 08-04-2012 o 09:27
Mam podobny dylemat i stwierdziłem że nie warto, jedyna różnica jak dla mnie pomiędzy tymi korpusami to AF, a mi w marku 2 wystarcza w zupełności.
Obrazek podobny, a dopłacać tyle kasy za coś co mi nie robi większej różnicy nie ma sensu.
fulfrejm
Skontaktuj się z nami