Close

Strona 93 z 127 PierwszyPierwszy ... 43839192939495103 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 921 do 930 z 1268

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    A moj wczesniejszy post nie mial za zadanie nikogo obrazac - nie znam po prostu nikogo kto by musial wyciagac foty o 5EV.. ale moze tak sie teraz robi, nie wiem.
    Czy tak trudno wyobrazić sobie że taki np. landszafciarz bardzo często ma problem żeby "ogarnąć" całą scenę i upchnąć w zakresie tonalnym aparatu?
    W takim D800 naświetli precyzyjnie światła, przykładowo niebo z chmurkami, a cienie na zboczu góry będącym w cieniu przeforsuje konkretnie i będzie grać.

Czy Twoim zdaniem landszafciarze to taki marginalny procent klientów na 5dm3?
    Kryhu
    Z6II | Z50 | D700 | N28/1.4e | S50/1.4 | N85/1.4g | Z24-70/2.8s | N200/2vr | Z16-55 |

Domyślnie

Landszafciarz ustawia aparat na statywie, robi 3 klatki i potem je skleja w PS ... to i tak da lepszy efekt niz wyciaganie w D800. No i czy Twoim zdaniem do tej pory lanszafciarskie foty nie mialy prawa powstawac? I jaki szanujacy sie landszafciarz dopusci sie takiej profanacji i bedzie tak bardzo wyciagal cienie tracac na kontrascie?

A co z tymi landaszaftami ktore zostaly zrobione na D80, 350D, 10D ... ?

Domyślnie

Mozliwosc wyciagania czegos z cienia o 5EV
    Kiedyś, za górami, za lasami, dawno, dawno temu zdjęcia robiono na kliszy, zwanej równiez błoną światłoczułą. Moja ulubiona błona Kodak Gold 100 pozwalała na korektę ekspozycji przy wołaniu ok 2EV w dół i 4EV w górę. Było to w tamtych czasach błogosławieństwo, bo kompletnie nie trzeba było sie przejmowac nastawami aparatu. Jeśli tylko było ostro, to kumaty laborant i tak zrobił z tego fajną odbitkę. A takie silne forsowanie dodawało zdjęciu ahtyzmu i niezwykłości.
    Dzisiaj, dążymy do tego, aby było jak dawniej. Nie dziw się więc, że ktoś zamiast myśleć do przodu i planować ekspozycję, pragnie móc znowu nie musieć się zastanawiać.

Domyślnie

A ty qbic, ktora z tych funkcji potrzebujesz? 5EV do wyciagania? Patrzac na foty z bloga chyba jednak nie ...
    Do normalnych, "codziennych" zdjęć (rodzina, spacery, czy też zdjęcia na bloga) nie potrzebuje wyciągać 4EV, tam Canon się sprawdza bardzo dobrze, zwłaszcza z 50L

Problemem są nieszczęsne zdjęcia hdri potraktowane mapowaniem tonów (nie z jednego rawa, często z pięciu) które od czasu do czasu lubię popełnić. Tak się składa ze niestety Canon nie daje rady, bo te paski co się objawiają w cieniach są tak naprawdę wszędzie, pisze aktualnie sobie mały programik który mam nadzieje nieco zmniejszy ten problem (parametryzowany DFS). Paski są niestety mocno powtarzalne, (nie tak jak losowy szum). Kilka klatek + uśrednienie nie powoduje ich zniknięcia, a wręcz odwrotnie.

Jedyne co mam za złe Canonowi to to że jestem pośrednio zmuszony do posiadania dwóch systemów, z drugiej jednak strony jak coś jest do wszystkiego to jest do...

Może się to wydawać zabawne, ale często stary sprzęt ma z tym mniejszy problem, zwłaszcza aparaty które posiadały matryce CCD.
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 05-04-2012 o 20:15

Domyślnie

Landszafciarz ustawia aparat na statywie, robi 3 klatki i potem je skleja w PS ... to i tak da lepszy efekt niz wyciaganie w D800.
    Taaak. Szczególnie jak w kadrze masz ruchome elementy krajobrazu. Morskie fale, przelatujące ptaki, falująca trawa, gałęzie. Można tak wymieniać w nieskończoność.

No i czy Twoim zdaniem do tej pory lanszafciarskie foty nie mialy prawa powstawac? I jaki szanujacy sie landszafciarz dopusci sie takiej profanacji i bedzie tak bardzo wyciagal cienie tracac na kontrascie?

Matkooooo, czy tak trudno zrozumieć, że dzięki temu teraz jest łatwiej zrobić zdjęcia takich krajobrazów. To nie jest zaleta?
    Z6, D900, F3, F100, F301, FA, FE2, FG, kilka szkiełek
    Kilka moich knotów: http://flickr.com/photos/_fotofun_/

Domyślnie

Landszafciarz ustawia aparat na statywie, robi 3 klatki i potem je skleja w PS ... to i tak da lepszy efekt niz wyciaganie w D800.
    Bardziej elastyczna matryca da mu wybór - nie zawsze musi targać statyw w długie górskie wędrówki i ślęczeć przy PSie sklejając klatki. To jest postęp i komfort, wędrówki mogą być dłuższe i przyjemniejsze

Wiesz, kiedyś robiono foty ślubne na kliszy ale czy to znaczy że dzisiejsza technika dająca używalne ISO 6400,12800...... jest bez sensu i efekty nie są lepsze?
    Kryhu
    Z6II | Z50 | D700 | N28/1.4e | S50/1.4 | N85/1.4g | Z24-70/2.8s | N200/2vr | Z16-55 |

Domyślnie

Panowie, ja was rozumiem, ale to 5EV to jakis Święty Gral na ktorego odkrycie ktos wpadl niedawno .. i nagle wszyscy tego potrzebuja Pewnie ze czasy sie zmieniaja, ale wciaz - totanie nie widze zastosowania do tego typu dzialan u siebie i nie specjalnie znam ludzi ktorzy uzywaja takich ekstremalnych wyciagniec.

Moje zdjecia tego po prostu nie-po-trze-bu-ja .. przepraszam i jednoczesnie ciesze sie waszym szczesciem, ze dane wam bedzie zasmakowac tego slawetnego +5EV w postprocessie
    Ostatnio edytowane przez Czacha ; 05-04-2012 o 20:41

Domyślnie

Pewnie ze czasy sie zmieniaja, ale wciaz - totanie nie widze zastosowania do tego typu dzialan u siebie i nie specjalnie znam ludzi ktorzy uzywaja takich ekstremalnych wyciagniec. Moje zdjecia tego po prostu nie-po-trze-bu-ja .. przepraszam i jednoczesnie ciesze sie waszym szczesciem, ze dane wam bedzie zasmakowac tego slawetnego +5EV w postprocessie
    Podawałem przykład nawet w tym wątku. Jak jesteś tego bardzo ciekaw to znajdziesz przykład zastosowania.

Dobrze przynajmniej, że zauważyłeś, że TWOJE zdjęcia tego nie potrzebują - bo jest cień nadziei, że zdajesz sobie sprawę z faktu, że dla innych ten parametr jest istotny a te głupie uszczypliwości brzmią... no głupio conajmniej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirekkania Zobacz posta
    Dzisiaj, dążymy do tego, aby było jak dawniej. Nie dziw się więc, że ktoś zamiast myśleć do przodu i planować ekspozycję, pragnie móc znowu nie musieć się zastanawiać.
    Jeśli fotografujesz zachodzące słońce, chcesz zachować szczegóły otoczenia to zwykle rozpiętość sceny jest zdecydowanie większa od każdego materiału (kliszy/matrycy). Możesz sobie wtedy myśleć i planować ekspozycję tak długo jak chcesz ale to i tak nic nie pomoże. Bez wyciągania cieni cały kadr jest do niczego. Dlatego pojemna matryca jest tutaj duuużym ułatwieniem. W czasach, o których wspominasz wymyślono filtry połówkowe szare by sobie radzić ze zbyt kontrastowymi scenami. I jest to sposób który nadal bardzo się przydaje w niektórych przypadkach.
    Z6, D900, F3, F100, F301, FA, FE2, FG, kilka szkiełek
    Kilka moich knotów: http://flickr.com/photos/_fotofun_/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    To po co kupować aparat za 12k i cykać jotpegi?.....
    Bo nie zawsze trzeba się wysilać na coś lepszego? Że o fotoreporterach nie wspomnę.

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    To tutaj to nie rozmowa o sprzęcie, ale szukanie dziury w całym.
    To działa w obie strony. Bo nagle w aparacie foto nie jest ważna matryca, DR, ilość megapikseli tylko ważne jest, gdzie jest lepsze filmowanie?
    Dlaczego gdy canon miał niższe szumy to to było pierwszorzędnym wskaźnikiem? Po wyjściu D3 jakoś canonierzy przestali się nabijać z nikonów, choć fakt, że o dziwo nadal szumy uznają za ważne. No chociaz coś. Ilość detalu też była fajnym wyróżnikiem canona (istnienia D3x nie zauważano), ale do czasu gdy nikon dał 36 Mpx. Ale jak canon da 45 mpx to nagle znowu to będzie super istotne i będzie ważne, że więcej niż w nikonie. Zastosowanie - znajdzie sie. Zreszta w tych 36 mpx nikona nie ma więcej detalu, albo jest go pomijalnie wiecej - jak można przeczytać różne wypowiedzi canonierów. Linia obowiązująca partię canonierów na dziś - więcej niż 21 - 22 nie jest potrzebne (z czym o dziwo ja się zgodzę )
    Filmy z 5DMk2 są super - nowa jaość. Ale odkąd nikon ma lepsze w D800 to okazuje się, że taka jakośc to jest już do d.... bo teraz wszystko co ma większe szumy w filmach niż 5Dmk3 jest dyskwalifikowane. No może ... poza canonem mk2, ale nikon sie nie nadaje, to jest niemożliwe, D800 nie może być dobry.
    Mniej więcej tak wygląda podsumowanie poglądów co niektórych canonierów od strony nikoniarza.

Poszczegolne ceych sprzetu sa mocno subiektywne. Co wiecej te skrajne cechy maja bardzo czesto niszowe zastosowanie
    Proponuję podkreślić wężykiem. Istotnych parametrów jest od groma - detal (ilość MPx), szumy, ilość fps, sprawność AF, DR czy wreszcie także filmy (i tu też jest kilka różnych parametrów), do tego dochodzą dla jednych drugorzędne, ale dla innych ważne sprawy - uszczelnienia, pancerność, system błysku itp. O ergonomii nie napisałem ?
    Ranking body mocno się różni, zależy wg czego będziemy segregowali.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 05-04-2012 o 21:03
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 93 z 127 PierwszyPierwszy ... 43839192939495103 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów