Close

Strona 92 z 127 PierwszyPierwszy ... 42829091929394102 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 911 do 920 z 1268

Domyślnie

Mnie to nie szczegolnie interesuje ile mozna wyciagnac z D800 bo nie zanosi sie na to abym zmienial system - na "zajączka" do kompletu jutro ma dojechac 50L

Mozliwosc wyciagania czegos z cienia o 5EV ma taka sama wage co ISO 12800, 6fps czy dowolna inna cecha ... kazdy potrzebuje czegos innego. Nie istnieje sprzet optymalny, do wszystkiego. Ale twierdzenie ze X jest gorsze od Y bo taka a nie inna cecha wypada gorzej pomijajac pozostale .. sorry, ale to nie fanbojstwo w najczystszej z form? Inni maja byc obiektywni, a gdy sami zaczynamy o czyms mowic mozna byc stronniczo subiektywnym?

Skoro nagle wyciaganie cienia o 5ev stalo sie standardem i najwazniejsza wagą porownawcza to chyba sprzedam aparaty i pojde na kuroniowke, bo nie dosc ze sam tak w zyciu robic nie musialem (widocznie dupa ze mnie, a nie fotograf) to na dodatek mam kijowy sprzet...

A moj wczesniejszy post nie mial za zadanie nikogo obrazac - nie znam po prostu nikogo kto by musial wyciagac foty o 5EV.. ale moze tak sie teraz robi, nie wiem.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 05-04-2012 o 20:38

Domyślnie

czasem jednak taka opcja sie przydaje - takie na szybko porownanie

uprzedzajac teksty o swiatlomierzu - zanim ruszylbym palcem do korekcji naswietlania byloby po zdjeciu

Domyślnie

Kichu, zawsze mozna znalezc skrajny przyklad. Ja samolotow ani ptaszkow na niebie nie fotografuję ... więc?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    To po co kupować aparat za 12k i cykać jotpegi?
    W sumie niektórzy lubią na sprzęcie audio za 50k zapodać sobie majteczki w kropeczki czy jakieś Boney-m.....
    znam wiele osób, ze sprzętem za wielokrotność tej kwoty, którzy robią jpgi

czego to ma być wyznacznik?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    Z tej prostej przyczyny, że 95% kupujących w życiu nie wywoła rawa?
    W przypadku sprzętu klasy 5d3 czy d800 sadzęż że trochę zawyżyłeś te procenty
    Ale zgadza się - bedzie sporo osób które poprzestanie na JPGach. Ale ci nie będą się z całą pewnością brandzlować 100% powiększenie pliku 22 albo 36mpix, tylko będzie oglądało automatycznie przeskalowany obraz na swoim monitorze LCD, wyśletlane np. na telewizorze, albo przelane na papier.
    No więc pomimo zupełnie innego odszumiania otwarłem sobie w 25% (odpowiada to mniej więcej formatowi A3)powiększeniu iso12800 z 5d3 i d800 w powięszeniu 19.3%. No i powiem Ci żę 95% użytkowników nie zauważy różnicy, a pozostali będą widzieli co zechcą - ja zobaczę że plik z nikona wygląda lepiej dlatego że jest mniej wygładzony, zachowuje tekstury i kolory w cieniach i detalach - wg mnie wygląda bardzie naturalnie, Ty z pewnością zauważysz wyższość canona za sprawą wsządobylskiej "gładkości".
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krolewicz Zobacz posta
    znam wiele osób, ze sprzętem za wielokrotność tej kwoty, którzy robią jpgi

czego to ma być wyznacznik?

jotpegowości

Znam wiele osób które kupują buty na twardym vibramie do chodzenia po mieście, czego to ma być wyznacznik?
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 05-04-2012 o 19:21

Domyślnie

Wielu zawodowych reportażystów robi tylko w JPEG'ach - dla nich RAW nie istnieje. Tylko znowu .. co z tego ze jakis aparat robi lepiej JPEG'i skoro osoba podajaca to jako argument "za" sama nie uzywa tej formy zapisu? Dokladnie tak samo jest z mega rozdzielczoscia, super szybkim AF, hardkorowymi ISO, wyciaganiem z cieni o 5EV itp itd etc. Tak na prawde malo kto wykorzystuje 100% mozliwosci sprzetu ktory posiada ... chyba ze pisuje na forum, wtedy kazda nawet najmniej uzyteczna funkcja staje sie na wage zlota, bo w teorii przeciez zawsze moze sie przydac.

Domyślnie

W ogóle stwierdzenie 100% możliwości sprzętu jest jednowymiarowe, a cechy sprzętu w sumarycznym zestawieniu takie nie są.

Domyślnie

Poszczegolne ceych sprzetu sa mocno subiektywne. Co wiecej te skrajne cechy maja bardzo czesto niszowe zastosowanie jak np. fotografowanie samolotow. Ciekawe jaki % fotografow bawi sie w spotterstwo i pasjonuje 'latawcami'? Zgaduje ze nie wielki. Tak samo jak nie kazdy potrzebuje szybkiej migawki czy krecania filmow czy fotografowania na czulosciach powyzej 800. A tu na forum za wszelka cene stara sie udowodnic ze kazda cecha aparatu jest ta ktora przesadza o tym czy jest do dobry aparat, czy nie.. zwlaszcza ta ktora okaze sie lepsza od konkurencji Moim zdaniem to absurd.

A ty qbic, ktora z tych funkcji potrzebujesz? 5EV do wyciagania? Patrzac na foty z bloga chyba jednak nie ...

Domyślnie

ja w większości robie jpgi, w "normalnych" warunkach oświetleniowych moim zdaniem nie widać różnicy, zresztą w Lightroomie można łatwo poprawić nieco nietrafiony balans bieli lub jakiś zafarb

Strona 92 z 127 PierwszyPierwszy ... 42829091929394102 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów