Close

Strona 84 z 114 PierwszyPierwszy ... 3474828384858694 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 831 do 840 z 1268

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirekkania Zobacz posta
    Ale nie ma, bo się nie da, czy nie ma tak jak np. 450D nie ma, ale jak się człowiek nie boi własnego cienia, to da się bez problemu wymienic?
    A inne korpusy z bardziej rozbudowanymi (tj. z możliwością włączania/wyłączania linii itp) mają wymienne matówki w ogóle?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    A inne korpusy z bardziej rozbudowanymi (tj. z możliwością włączania/wyłączania linii itp) mają wymienne matówki w ogóle?
    Zdecydowana większość lustrzanek - linie, punkty ostrości itp. nie są wyświetlane na matówce.
    Ciekawe właśnie czy 5D3 ma możliwość zmiany matówki np. na niefirmowego Katzeye czy coś w tym rodzaju. Wydaje mi się, że polega to tylko na tym że Canon nie oferuje dodatkowych matówek z tym modelem akurat, ale samą matówkę można wyjąć/zmienić.
    Aktualnie mam w Nikonie D700 przyciętą matówkę precyzyjną z Canona (dla obiektywów jaśniejszych od f/2.8 ), a w tym że Canon oferuje takie matówki firmowe do swoich aparatów (tanio bo za 150 zł chyba) widziałem pewną przewagę 5D2 nad Nikonem - gdy chcemy korzystać z manualnych obiektywów np. Zeiss.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez raider Zobacz posta
    Ciekawe właśnie czy 5D3 ma możliwość zmiany matówki np. na niefirmowego Katzeye czy coś w tym rodzaju.
    Właśnie tego jestem ciekaw. Nie mam mozliwości pomacania korpusu. A nie zawsze to co oficjalnie "nie da się" jest rzeczywistym niedasiem.

Domyślnie

A teraz panowie przegladnijcie swoje foto zbiory i napiszcie ile % zdjęć było wyciągane 5 ev (dodatkowo jeszcze 100 fill light) podejrzewam, że wynik mógłby być zaskakujący
    Pozdr.
    było żółto i czerwono
    był też FUJI, ale wykończyła go czerwona zaraza
    fotografie Stankiewicz Tomasz

Domyślnie

ale to jeszcze nikt sie nie zaorientowal, ze zycie zyciem, a testy testami... znaczy rzeczy z natury tu na forum porownania opieraja sie na mierzeniu i porownywaniu ekstremów, czyli tego co da sie maksymalnie z jakiejstam puszki wyciagnac... znaczy nikt sie nie bedzie bawil w porownania np. ze na ISO 200 tu i tam jest ok, zamiast tego ciagnie sie ekstremalna wartosci i tam doszukuje roznic... z pkt widzenia testowego zupelnie normalne... natomiast oczywiste jest tez, ze tego typu zabawy w normalnym foceniu to jest moze jakiś promil przypadków...
    albo bardzo maly procent

i z jednej strony te zabawy w banding przy +5 EV i tak dalej pokazuja kto sie technicznie bardziej przylozyl... a z drugiej tego typu zabawy nie maja 100% przelozenia na wiekszosc normalnych sytuacji zdjeciowych... i tyle

zaden (albo moze) wiekszosc z nas nie poleci do innego systemu, bo tu jest 51 a tam 61 pkt autofocusa, albo tu jest lepiej niz tam o 1/2 EV w wysokim ISO... owszem takie rzeczy dobrze wygladaja w specyfikacjach, testach porownaniach... ale realnie bardziej od tego czy jest 51 czy 61 pkt autofocusa liczy sie w praktyce czy i jak ten autofocus ogarnia i potrafi uzyc stosownie do danej sytuacji... i tak dalej...

z jednej strony na testy warto rzucic okiem, bo po nich ladnie widac co obie firmy knuja.. z drugiej polecam troche zdrowego dystansu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu Zobacz posta
    i z jednej strony te zabawy w banding przy +5 EV i tak dalej pokazuja kto sie technicznie bardziej przylozyl... a z drugiej tego typu zabawy nie maja 100% przelozenia na wiekszosc normalnych sytuacji zdjeciowych... i tyle
    No i ja właśnie cały czas o tym piszę, bo w labolatorium to można coś na myszkach testować, a nie zdjęcia robić Dobrze jest znać ograniczenia swoich aparatów, ale wybieranie tego czy owego na podstawie takiej funkcjonalnosci jest nieco na wyrost (pomijajac ze i tak przewaznie wazniejsze jest jaki system wybierzemy, a nie ktore body).

Matówkę jako część serwisową wymienić się zapewne da - w instrukcji jednak stoi iż jest to element "fixed" w przeciwienstwie do 5D2 gdzie instrukcja mowi "interchangable". Bo na wlasna reke na pewno da sie zmienic, skoro filtry AA tez se ludzie sami wyjmuja
    Ostatnio edytowane przez Czacha ; 06-04-2012 o 05:55

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    .. w przeciwienstwie do 5D2 gdzie instrukcja mowi "interchangable". Bo na wlasna reke na pewno da sie zmienic, skoro filtry AA tez se ludzie sami wyjmuja
    W 5Dmk2 wymiana matówki zajmuje minutę, gotowy zestaw (matówka + narzędzie do wymiany) kosztuje 150zł.
    Wymieniłem matówkę na jasną (bo używam jasnych szkieł) i uważam to jest jeden z (nielicznych) plusów 5Dmk2.

Domyślnie

Nie podpierajcie się tak krajobrazem w udowadnianiu sobie tego "5ev".
    Większość wartościowych zdjęć z tego gatunku powstaje w sytuacjach gdy rozpiętość tonalna sceny jest niespecjalnie wysoka. To nie dlatego, że matryca nie wyrabia tylko dlatego, że światło jest lepsze. Filtry połówkowe dają lepsze efekty niż dłubanie w komputerze. HDR się robi i to nie wstyd - patrz "niesmiertelny" Maciek Duczyński.
    Myślę, że niespecjalnie wiele zmieni w temacie zdjęć krajobrazowych pojawienie się niedługo matrycy która jednocześnie zarejestruje cienie pod oczami i plamy na słońcu.

Bo rozumiem, że specjaliści od wesel będą mogli już walić lampą na wprost i potem sobie cienie rozjaśniać na kompie. Tak?
    Pozdrawiam,
    Tomek

Domyślnie

Co z tego ze w jednym po wyciagnieciu z cieni jest trochę lepiej niż w drugim???
    I tak z pierwszego jak i drugiego specjalnie to się nie nadaje.
    Tak samo z iso. Co z tego ze jest 51200 albo 102400 i w jednym jest trochę lepiej niż w drugim???
    U cioci na imieninach uzyjesz 3200 albo 6400 a jak chcesz konkretny obrazek to 100-400.

Kto próbował nie doswietlic skórę o 5 Ev i pózniej wyciągnąć o 5 Ev ??
    No właśnie.

Strona 84 z 114 PierwszyPierwszy ... 3474828384858694 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów