Close

Strona 47 z 127 PierwszyPierwszy ... 3745464748495797 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 461 do 470 z 1268

Domyślnie

Ale czasem nie chodzi o zwaloną ekspozycję ale po prostu o to że nie możesz posłużyć się HDR-em a musisz zrobić zdjęcie gdzie ratujesz "światła" naświetlając niżej i wyciągasz cienie w postprocesie. I nie chodzi tu o żadne 5EV (nie wiem skąd wam to się wzięło). W canonie dość szybko dostaję "gratis" teksturkę w postaci typowego bandingu.

Mało tego w specyficznych warunkach wyłazi on na nagraniach video przy stosowaniu jednego z trybów super flat i czułości o ile pamiętam 1250 ASA. Śmiszne bo na nieruchomej scenie - brak - wystarczy poruszenie aparatem - pojawia się. Tak byłem wkurzony tym efektem że wywaliłem nagranie - szkoda niestety.
    Tak więc powiedziałbymże nikon po prostu pozwala na więcej - tu nie chodzi tylko o błędy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    Ale czasem nie chodzi o zwaloną ekspozycję ale po prostu o to że nie możesz posłużyć się HDR-em
    Nawet jak można HDR-a to paseczki wyłażą (tak mowie o takim z HDR z bracketingu i to poprawnie naświetlonego), przy przecierce i kombinowaniu z niskim mikrokontrastem da się coś tam zrobić. Canon 5d2(3?) to po prostu aparat zrobiony pod ETTR

W sumie dziwie się ze nie zaimplementowano czegoś w rodzaju DFS w stosunku do tego niejednorodnego szumu.
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 08-03-2012 o 11:17

sv
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    Mało tego w specyficznych warunkach wyłazi on na nagraniach video przy stosowaniu jednego z trybów super flat i czułości o ile pamiętam 1250 ASA. Śmiszne bo na nieruchomej scenie - brak - wystarczy poruszenie aparatem - pojawia się. Tak byłem wkurzony tym efektem że wywaliłem nagranie - szkoda niestety.
    Tak więc powiedziałbymże nikon po prostu pozwala na więcej - tu nie chodzi tylko o błędy
    To ciekawe. Nakręciłem Canonami od 1d mk IV poprzez 5d mkII i 550d setki godzin i nie widziałem bandingu. Ciekaw również jestem, który Nikon (z tych, którymi miałeś okazję filmować) pozwala na więcej niż 5d mk II?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    Ciekaw również jestem, który Nikon (z tych, którymi miałeś okazję filmować) pozwala na więcej niż 5d mk II?
    Ale tu nie chodzi o to, że w Nikonie jest lepiej przy filmowaniu -bo nie jest i każdy o tym wie. Chodzi o to, że Canon 5D Mk II ma problem z bandingiem nawet na niskim iso (w cieniach) -co jest niestety faktem.
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

sv
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Ale tu nie chodzi o to, że w Nikonie jest lepiej przy filmowaniu -bo nie jest i każdy o tym wie. Chodzi o to, że Canon 5D Mk II ma problem z bandingiem nawet na niskim iso (w cieniach) -co jest niestety faktem.
    Jeżeli chodzi o filmowanie, to Canon ma sporo wad (o czym obaj wiemy), ale banding to już naprawdę szukanie dziury w całym.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    Jeżeli chodzi o filmowanie, to Canon ma sporo wad (o czym obaj wiemy), ale banding to już naprawdę szukanie dziury w całym.
    Ja w swojej sztuce 5dmk2 miałem banding podczas filmowania, poszedł do serwisu i po wymianie płyty głównej aparatu na filmach zniknął. Niestety z tym na zdjęciach sobie nie poradzili.

Generalnie do iso 1250 filmowanie jest bezproblemowe.

Domyślnie

Niestety w dzisiejszych czasach trudno o aparat bez istotnych wad......... przekonałem się o tym już kilka razy, ostatnio w przypadku GH2, gdzie nawet nie mam co marzyć o usunięciu tej wady........

takie czasy musimy nauczyć się radzić sobie z problemami i tyle....
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Część userów na szczęście to rozumie, szkoda ze niektórzy chcą za wszelką cenę bronić sprzętu XYZ, jest to dla mnie co najmniej dziwne zachowanie.

Domyślnie

Tak, ja wiem ze czasy się zmieniają, ale czepianie się wad w kręceniu filmów w aparacie nadal mnie lekko zaskakuje
    Völkchlor

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pastwisko Zobacz posta
    Tak, ja wiem ze czasy się zmieniają, ale czepianie się wad w kręceniu filmów w aparacie nadal mnie lekko zaskakuje
    Jak się coś daje jako funkcje dla użytkownika, to powinno działać poprawnie. Oczywiście z definicją poprawności mogą pojawić się pewne problemy....

Strona 47 z 127 PierwszyPierwszy ... 3745464748495797 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów