Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Awaria D90

Unhappy Awaria D90

Hej,

Mam cos takiego na D90, wie ktos ile moze kosztowac naprawa i gdzie to ewentualnie najlepiej zrobic?

http://www.youtube.com/watch?v=GBzjZRfRdzM

Robilem normalnie zdjecia, az nagle wyskoczyl taki blad, robi dalej zdjecie, ale tak jakby 70%, u góry zdjecie jest czarne. No i po kazdym zdjeciu sie zawiesza, nacisniecie spustu go odblokowuje, no i znowu moge zdrobi jedno zdjecie i blokada err.

Prosze o jakąkolwiek opinię.

Z gory dzieki.

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Może to być problem z migawką , blokuje się w pewnym momencie nie odsłaniając całkowicie matrycy.
    Najlepiej wysłać do serwisu Nikona na łopuszańskiej, zrobią kosztorys odnośnie kosztów naprawy.
    Nikt bez zdiagnozowania usterki nie powie Ci ile będzie kosztować naprawa.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

własnie doszedlem do tego ze migawka nie otwiera sie do konca

http://youtu.be/jIfqP6mzk64

prawdopodobnie wpadl tam mi element obiektywu, bo zauwazylem ze brakuje jednego z zabków na obiektywie, musial byc jakis felerny i wylecial (chodzi mi o styki ktore lacza elektronike obiektywu z aparatem)

trudno znajde jakis serwis, chcialeme tylko wiedziec ile to mniej wiecej w polsce kosztuje, ja mieszkam w uk i nie wiem czy bardziej sie nie oplaca wyslac do polski do naprawy.

Domyślnie

Jak mieszkasz u UK to próbuj z serwisem na miejscy (polski serwis Nikona delikatnie mówiąc ma nie najlepszą renomę). Tylko zanim to zrobisz lepiej obejrzyj, czy ten styk nie leże gdzieś "na wierzchu", tak że sam możesz go usunąć.
    I nie próbuj robić już zdjęć, bo to dziadostwo może porysować lustro i matówkę.

PS. Jaki to obiektyw tak się uszkodził, że przy okazji załatwił ci sprzęt?
    Nikon D90, 18-105, 35, 70-300, SB-900, kilka manualnych szkieł, mieszek, pierścienie pośrednie i statyw

Domyślnie

mialem prawie caly aparat rozebrany, ale zabraklo mi odwagi aby odlutowywac kable, a bez tego nie moglem zdjac gornej pokrywy, dostalem sie do tej migawki od tylu, ale nic mi sie nie udalo tam wygrzebac, probowalem iglą, zeby cala migawke rozkrecic trzeba juz niestety odseparowac przod i tyl aparatu.

na moje nieszczescie 2 tyg. temu skonczyla mi sie gwarancja.

obiektyw mialem Tamrona zamintowanego na przejsciowce z m42 na nikona z chipem af confirm, a tamron byl na mocowaniu Adaptal2-m42, czyli dwie przejsciowki, no i zmienilem obiektyw na 50mm f1.4g, nie zauwarzylem ze na przejsciowce nie bylo juz jednego zabka, zadne emenenty nie sa porysowane, tak wiec naprawa powinna polegac tylki na wyjeciu tego styku z dna migawki
    Ostatnio edytowane przez nikon90 ; 26-02-2012 o 21:48

Uprawnienia umieszczania postów