Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Domyślnie Sigma 17-35 - warto?

Witajcie, dawno tu nie zagladalem ale mam pytanko, chcialem zakupic sobie cos szerszego do d700, mam 50 i 85 wiec takie 17-35 by sie przydało, znalazlem taki sloiczek i chce poznac Wasze opinie czy warto czy moze cos jest nie tak z tym szklem ze lezy od pazdziernika i nikt go nie chce ??????
    http://www.astromaniak.pl/viewtopic.php?f=31&t=18279

Wszelkie opinie mile widziane -powiem ze sie podpalilem troche na to szklo ale cos mi nie pasuje ;]

Pozdrawiam

Domyślnie

zobacz lepiej nikkora 18-35, http://www.optyczne.pl/368-Nikon_Nik...obiektywu.html widywałem na allegro go za chyba 1600zl a raczej bedzie lepszy od sigmy ostroscią niewiele ustepuje 17-35/2,8
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
    17-35, 35, 50, 85, 180, 2xFX

Domyślnie

Ja polecam Tamrona 17-35 2.8-4. Sam używam i jetem bardzo zadowolony. Jest dużo ostrzejszy od tej Sigmy. Wystarczy pooglądać przykładowe zdjęcia w sieci.

A właśnie. Używam z d700.

Domyślnie

A ja napiszę, że warto. Ta to jest nowsza wersja, która jest więcej niż przyzwoita. Jesli nic jej nie dolega, to bedzie to dobry zakup.

Sprzedawca pisze o rysce na przedniej soczewce. Niestety, wygląda na dość głęboką. Będą flary i plamy na fotach. Normalnie nie musiałby długo czekać na klienta.
    Ostatnio edytowane przez pioter m ; 21-02-2012 o 12:54

Domyślnie

Ano właśnie ta ryska mnie najbardziej zastanawiała i tez sądzę że wyjdzie to na fotkach oczywiście sprzedający zapewnia ze nie ma sladu.
    Dzięki za sugestie - pomacam jeszcze tego tamrona.

Domyślnie

O sigmie kiedyś Jacek_Z trochę pisał, bo zdaje się, że ma to szkło. Ale nie mogę znaleźć tego.

A o Tamponie i Nikkorze masz tu:

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=165441

Domyślnie

dzięki poczytam :]

Domyślnie

Czyli albo sigma albo tampon, sigme z linku odpuszczam, za daleko zeby jezdzic i testowac szkielko. Nikkor ciut drogi a i ciemniejszy. Dziękuje jeszcze raz za rady :]

Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

To ja też pozwolę sobie oddać głos na Sigmę (w nowszej wersji z 77mm filtrami i HSM)
    Wg mnie bardzo warto.

'+'
    + Szybkość ostrzenia
    + Moja od pełnej dziury ostra w centrum, rogi nieco słabiej, ale tragedii nie ma.
    + Ekstra skorygowane szkło, praktycznie brak beczki, więc do krajobrazu super
    + Cena! Zamierzałem zmienić na N16-35 ale jakoś nie znalazłem racjonalnych powodów. VR na tej ogniskowej mi nie potrzebny.

'-'
    - Winieta na f/2.8 monstrualna, od f/4 da się ją przeżyć. (W repo do przeżycia, w krajobrazie f/8 winiety brak), LR elegancko koryguje (chociaż brak gotowego profilu).
    ...
    no i jak dla mnie więcej minusów nie ma, w mojej sztuce wszystko wzorcowo działa i wygląda jak nowa, pomimo swojego wieku.
    Parę słoików + głowa na karku...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów