Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Domyślnie Początek przygody z fotografią przyrody.

Chcę zacząć fotografować przyrodę, generalnie ot zwierzęta. Przygotowania teoretyczne trwają oraz obserwacja gatunków występujących w okolicy. Następnym problemem jest wybór obiektywu. Dysponuje budżetem max 1500zł i D300s.
    co możecie polecić do tego celu? Pierwsze co mi się nasuwa na myśl to 70-300 vr. Kupując używany zmieszczę się w budżecie ale czytałem trochę i myślę nad czymś dłuższym lub jaśniejszym ale z kasą jaką dysponuje w grę wchodzi tylko manual jakiś. Wypatrzyłem w interfoto sigme af 400 5,6 ale obawiam się o kiepską jakość na pełnej przyslonie i 12mpx ( wniosek z posiadania 70-210 4-5,6. Z d70s na 210mm było do zaakceptowania z 300s tylko przysłony 7,1-11 ale jakość nadal pozostawia wiele do życzenia). Inne które mnie zainteresowały to manualny nikon 300 4,5 ale bez ED.

chwilowo biorę na poważnie tylko 70-300 vr lub 300 4,5. Na szczęście nie śpieszy mi się i mam trochę czasu na przeanalizowanie.

Prosił bym o jakieś pomocne rady, sugestie, sample na email.

Pozdrawiam

Domyślnie

Poszukaj może czegoś takiego http://www.ebay.com/itm/MINT-NIKON-E...item35b92a1f19
    Obiektyw dobry optycznie i jasny. Z D300s będzie dość szybko śmigał. Z czasem dokupisz Tc 1,4 lub 1,7 i masz 420 albo 510 mm.

Domyślnie

brałbym 70-300 VR - na początek w sam raz,później jak załapiesz bakcyla możesz sobie dokupic coś jaśniejszego i dłuższego, a jak nie to VR-ki trzymają się w cenie i przy sprzedaży mało stracisz.
    Nikon D300,D750 - 600/4 VR - 80-400/4,5-5,6 VR II - Sigma 150/2,8 - Sigma 10-20/4-5,6 - tcx1,4 III - Manfrotto 055XPROB+ 501 HDV
    http://robert-babisz.manifo.com/

Domyślnie

Zen ten obiektyw chodzi tylko z TC1.4 kenko z TC1.7 będzie manual.
    Sam obiektyw jest godny polecenia. Na mojej stronie wszystkie zdjęcia są z tego obiektywu +D200 i od kwietnia tamtego roku dodatkowo z TC1.4 kenko (w exifie jest wszystko).

Domyślnie

Akurat Sigma 4005,6 jest odobno bardzo niczego sobie - ktos tu kiedys chwalil to szklo za ostrosc. Tylko zdaje sie wolne dosc. Jezeli juz manual, to moze Tair 300/4,5 - slynny fotosnajper. Do tego matowka z klinem i rastrem za jakies 100 pln i bedzie bardzo przyjemnie.
    FE | F80 | F100 | F6 | Z6 | D500 | N16-35/4 | N 24-70/4 Z | N70-200VRII | N80-400G | N35/2D | N50/1.8G | N85/1.8G | N 105 2.8VR | N 100/2.8 E MF | N 70-210/4 MF | SB800 | SB900
    Ex: D70 | D300 | D600 | D7500

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Girdian Zobacz posta
    Zen ten obiektyw chodzi tylko z TC1.4 kenko z TC1.7 będzie manual.
    Sam obiektyw jest godny polecenia. Na mojej stronie wszystkie zdjęcia są z tego obiektywu +D200 i od kwietnia tamtego roku dodatkowo z TC1.4 kenko (w exifie jest wszystko).
    Fakt.....zapędziłem się. Mam Af-s i stąd to skojarzenie.

Domyślnie

Tair wydaje się być ciekawą propozycją za niską cenę ale czytałem że ma sporą aer acje chromatyczna. Gdyby nie ten fakt kupił bym zaraz. Tak przy okazji, są do niego jakieś manualne tele-konwertery ? Manualny obiektyw jak najbardziej ale wymiana matówki dla jednego obiektywu odpada. Polecany przez Zen-a obiektyw prezentuje sie dość ciekawie ale chyba dość ciężko go złapać w Polsce.
    Jak oceniacie jakość obrazu w 70-300Vr na 300mm i 5,6?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawulonxxx Zobacz posta
    Tair wydaje się być ciekawą propozycją za niską cenę ale czytałem że ma sporą aer acje chromatyczna. Gdyby nie ten fakt kupił bym zaraz. Tak przy okazji, są do niego jakieś manualne tele-konwertery ? Manualny obiektyw jak najbardziej ale wymiana matówki dla jednego obiektywu odpada. Polecany przez Zen-a obiektyw prezentuje sie dość ciekawie ale chyba dość ciężko go złapać w Polsce.
    Jak oceniacie jakość obrazu w 70-300Vr na 300mm i 5,6?

Na e-bayu bywa duży wybór N300/4. Mz zakupy tam są pewniejsze niż u nas na Alle... N70-300 jest dobrym obiektywem i ostrym lecz niestety ciemnym. Kombinacja 300mm i maksymalnego otworu nie jest najlepsza. Niewątpliwie jest szkłem bardziej uniwersalnym. Tylko że w fotografii przyrody niestety światła nie ma za dużo.
    Sam zamieniłem niedawno stabilizowaną Sigmę 120-400 właśnie na Nikkora 300/4 tylko i wyłącznie dla światła F4.

Domyślnie

70-300 VR jest dość powszechnie uważany za jedyny słuszny wybór, jeśli ~1500 zł jest granicą budżetu. Na 300 mm jest... po prostu OK. W teście na optyczne.pl masz wyczerpująco opisane i narysowane nawet, wnioski każdy sobie może łatwo wyciągnąć. Sampli w sieci też znajdziesz do zanudzenia.
    Manualne stare stałki są jakąś tam opcją, ale naprawdę chcesz się szarpać z manualem podczas fotografowania zwierząt? Niektórzy umieją, ale czy Ty umiesz/chcesz?
    Następna w kolejce jest Sigma cośtam-500/cośtam (znajdziesz bez problemu, są co najmniej dwie wersje, różnią się dolnym zakresem i ceną), którą ja czasem rozważam.
    A potem to już tylko bardzo drogie sprzęty.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

No ale poza 300/4 czy to AF czy AF-S jest jeszcze Sigma 100-300/4 którą można w miarę niedrogo wyrwać, a i w razie czego śmiga z TC1.4
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów