Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Domyślnie

Widzę, że jednak się*radykalizujesz. Nie napisałem, że jest to niemożliwe, Napisałem, że taka jest konstrukcja Yashici elektro. Nie potrafię*ocenić na ile była to konieczność przy centralnej migawce, na ile droga wybrana przez konstruktorów. Wspominając o czasie powstawania konstrukcji, czyli początku lat 70., był to czas M4. Nie wiem czy jest to gloryfikowany aparat, dla mnie ma swój urok. Doddatkowym plusem jest korekta paralaksy w wizjerze. Może kultowy jest dlatego, że ludzie będący dziećmi epoki automatyki i autofocusa dostają możliwość miękkiego wejścia a obsługę*analogowego dalmierza. Poza tym, jak wszystki małpki jest prosty w obsłudze i niezawodny.
    Jeśli popatrzysz na popularność różnych modeli na serwisach aukcyjnych, to chyba jednak jest to dobra konstrukcja, a że ty chciałbyś co innego - to już inna historia.
    Ostatnio edytowane przez doktor ; 19-02-2012 o 20:16
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez doktor Zobacz posta
    Widzę, że jednak się*radykalizujesz. Nie napisałem, że jest to niemożliwe, Napisałem, że taka jest konstrukcja Yashici elektro. Nie potrafię*ocenić na ile była to konieczność przy centralnej migawce, na ile droga wybrana przez konstruktorów. Wspominając o czasie powstawania konstrukcji, czyli początku lat 70., był to czas M4. Nie wiem czy jest to gloryfikowany aparat, dla mnie ma swój urok. Doddatkowym plusem jest korekta paralaksy w wizjerze. Może kultowy jest dlatego, że ludzie będący dziećmi epoki automatyki i autofocusa dostają możliwość miękkiego wejścia a obsługę*analogowego dalmierza. Poza tym, jak wszystki małpki jest prosty w obsłudze i niezawodny.
    Nie wiem do konca co masz na mysli z tym radykalizowaniem, ale ja radykalny jestem od zawsze

To wszystko co piszesz to sa opinie, subiektywne opinie i domysly. Wiec jesli sie domyslamy, nie jest mozliwym wiec konstruktorzy owej Yashiki chcieli zrobic wlasnie taka gloryfikowana malpke, jak np. Contax serii G ? Co bylo by w tym szalonego i zlego, procz oburzenia wlascicieli owych, ze zwie sie ich aparaty malpkami ?

Fakty sa takie ze ten aparat aparat decyduje za uzytkownika jesli chodzi o czas ekspozycji, nie dajac mu zadnej mozliwosci weryfikacji wyboru (tak jak Contax G jesli chodzi o ustawienie ostrosci) i to wlasnie dyskfalifikuje ta Yashice jako pelnowartosciowy aparat dla kogos kto podchodzi na serio do robienia zdjec Czy jak nazwe go "urocza zabawka" miast "gloryfikowanej malpki", bedzie latwiejszym to do przelkniecia ? Do tego jeszcze nie oferuje niczego specjalnego w zamian, za owe powazne ograniczenie. Nadal pomijam sentymenta

Domyślnie

Mnie tam zwisa, czy moja Jaśka jest małpką, czy nie. A jeśli tak, to trudno, daje sobie z tym radę. Myśle, że konstruktorzy posiadający wiedzę jak zrobić przedmiot kultowy są na pewno jednymi z lepiej opłacanych na rynku. Czy jet to urocza zabawka czy idiotenkamera. To trochę jak z automatyczną skrzynią biegów, jej zainstalowanie nie dyskwalifikuje samochodu. Jeśli tryb manualny jest warunkiem podchodzenia serio do robienia zdjęć, to nie jest to poważny aparat. Dla mnie nie jest to najistotniejsze. Każdy ma swoje priorytety.
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez doktor Zobacz posta
    Mnie tam zwisa, czy moja Jaśka jest małpką, czy nie. A jeśli tak, to trudno, daje sobie z tym radę. Myśle, że konstruktorzy posiadający wiedzę jak zrobić przedmiot kultowy są na pewno jednymi z lepiej opłacanych na rynku. Czy jet to urocza zabawka czy idiotenkamera. To trochę jak z automatyczną skrzynią biegów, jej zainstalowanie nie dyskwalifikuje samochodu. Jeśli tryb manualny jest warunkiem podchodzenia serio do robienia zdjęć, to nie jest to poważny aparat. Dla mnie nie jest to najistotniejsze. Każdy ma swoje priorytety.
    Alez ja absolutnie nie neguje niczyjch priorytetow. Moja mama chce aparat z jednym przyciskiem, ja chce aparat ktoremu ja mowie co ma robic, a nie odwrotnie, a Ty chcesz miec Yashike bo lubisz jak Ci lezy w dloni i cokolwiek jeszcze wymieniales jako owej zalety - i wszyscy mamy racje Ale to jest nic wiecej jak osobiste preferencje, odczucia, subiektywne podejscie do tematu. A to nie jest konkurs popularnosci, tylko zapytanie o praktyczne doswiadczenie z aparatem - takie wiec tez przedstawilem, lacznie z jego dosc duzymi wadami

A co do kultowosci przedmiotu - to jest roztrzygane raczej przez rynek, po tym jak produkt sie na nim pojawi, czasem dlugo potem Tak wiec konstruktorzy owi mogli miec co najwyzej nadzieje ze ich aparat takowym sie stanie Wiedze o tym czy owa Yashika stanie sie kultowa, cokolwiek to znaczy, mieli taka sama jak konstruktorzy tak swietnych i badz co badz kultowych aparatow jak Zenit czy Holga A juz napewno nikt im za to z gory nie zaplacil

Domyślnie

Nie sądziłem, ze wywołam taka gorąca dyskusje

Sent from my HTC Desire using Tapatalk
    Con otro aire... | de noventa | FM2N | Yashica 35 GX | http://malasana.blogspot.com

Domyślnie

nie miałem akurat tego modelu, ale miałem inną electro.
    Wadą jest to, że nie pokazuje, jaki czas dobrała do zadanej przysłony. Szkoda.
    Ale tak ma akurat każda yaszka elektro.
    Poza tym, model GX jest najbardziej poszukiwany z wszystkich electro i osiąga największe ceny.
    Dlaczego? Chyba dlatego, że wszystkie inne yaszki to wielkie krowy, a model GX jest mały. I był produkowany chyba najpóźniej.
    Acha, jeszcze był model CC, też mały, ale dużo starszy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gilby Zobacz posta
    nie miałem akurat tego modelu, ale miałem inną electro.
    Wadą jest to, że nie pokazuje, jaki czas dobrała do zadanej przysłony. Szkoda.
    Ale tak ma akurat każda yaszka elektro.
    Poza tym, model GX jest najbardziej poszukiwany z wszystkich electro i osiąga największe ceny.
    Dlaczego? Chyba dlatego, że wszystkie inne yaszki to wielkie krowy, a model GX jest mały. I był produkowany chyba najpóźniej.
    Acha, jeszcze był model CC, też mały, ale dużo starszy.
    Dzieki, mam nadzieje ze technicznie moj egzemplarz jest w takim samym stanie jak wizualnie.
    Con otro aire... | de noventa | FM2N | Yashica 35 GX | http://malasana.blogspot.com

wojteh
    Gość

Domyślnie

Nie potrzebny jest adapter - wystarczy folią aluminiowa ..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojteh Zobacz posta
    Nie potrzebny jest adapter - wystarczy folią aluminiowa ..
    Właśnie czytałem, ale jakoś nie do konna wiem jak należy je owinąć. Na razie kupiłem alkaliczne pc640a...

Sent from my HTC Desire using Tapatalk

wojteh
    Gość

Domyślnie

Nie omijać tylko pozgniatac tak by zrobić podkładem takie ze 3 cm by wypełnić miejsce ... U mnie działało wyśmienicie ...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów