Szukaj
A ustaw sobie tak M 1/200 iso 400 f 5,6 . Byleś planu nie przepalił lampą bo nie wiem jaką masz scene ....
D5100//// 18-105VR
Co za różnica jaki tryb pracy? Ekspozycja to ekspozycja (sprawdź exif). Biorąc pod uwagę światło zastane 1/200 i f4 jest równoważne 1/60 i f7.1 - to żadna zmiana jesli chodzi o ekspozycje.
Dodając błysk (bez żadnych korekcji 1.7) teoretycznie w obu przypadkach aparat da takie samo zdjęcie, ale ..... wbudowana lampa może być za słaba by dac błysk odpowiedni dla przysłony 7.1 (TTL - jak rozumiem). lampa zewnętrzna powinna dac radę, chyba że odbijasz światło albo masz daleko od obiektu.
Włączając lampę błyskowa w trybie A aparat przestawi sie na 1/60 bo tak sobie wymyślono.
Wprowadzając korektę ekspozycji siłą rzeczy wpływasz na ekspozycję. Więc się nie dziw, że -1,7 niedoświetla zdjęcie.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
No i to stwierdzenie myli naszego młodego kolegę, bo mysli, że zmiana 1/60 na 1/200 to zmiana ekspozycji. Owszem, ale przy założeniu, że lampa pracuje w trybie manualnym i zawsze daje tyle samo światła. Ale jak lampa pracuje w TTL to zmiana przysłony powoduje zmianę mocy błysku, ekspozycja pozostaje ta sama mimo zmiany czasu.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
@mlodykrk
Ale przy iso 400 TTl obniży moc lampy i zobaczysz że będziesz miał więcej zastanego , chyba że walisz w odległy punkt na haliW pokoju pomoże.
Ostatnio edytowane przez blackside ; 17-02-2012 o 22:26
D5100//// 18-105VR
Nie wydaje mi się :-0
Lampa mniej dopali -a zastnego wpadnie "więcej" dzięki iso.
Ale zkładając że pomieszczenie jest "odpowiednie" a jeśli małe to korekcja błysku <->i powinien być efekt...
Ostatnio edytowane przez blackside ; 17-02-2012 o 22:33
D5100//// 18-105VR
Skontaktuj się z nami