Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Edyta v2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Los_Pablos Zobacz posta
    Wiem że nie mój wątek ale, dzięki hanibal za ww. uwagi i rady. Wydaje mi się że tak właśnie powinny wyglądać komentarze pod zdjęciami. Na pewno wiele osób skorzysta.
    Tak i wszyscy będą mieli takie same zdjęcia, a modelki rozedmę płuc

Cytat Zamieszczone przez nickt Zobacz posta
    1 mogła by być fajna....jest generalnie fajnie obrobiona...przynajmniej mi się podoba kolorystyka i kontrast. Ja bym się jeszcze pobawił na włosach. Oświetlenie takie miękkie, że mi by to pasowało nie na takim tle i nie w takim cięciu, popróbuj może czegoś na "życiowym" tle a nie na ścianie I może niech modelka czasem spojrzy Tobie w oczy No i najważniejsze jest dobre Pierd...
    Mógłbyś rozwinąć to ostatnie zdanie? bo jeżeli to to o czym myślę to nadaje się to co najmniej do moderacji, a Ty chyba nie za bardzo nadajesz się do pracy z ludźmi.

Zdjęcia nie są złe, na pewno wygrane w stosunku do np. tych: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=201931 to co najbardziej przeszkadza to "brak" tła, biel w tle tu nie pasuje, na jedynce przydałby się jakiś klimat np. łazienkowy ewentualnie sypialniany, na dwójce pub'owo-barowy?, biblioteczny?... kombinuj
    Ostatnio edytowane przez swider ; 20-02-2012 o 02:17 Powód: Łączenie.

Domyślnie

A ta modelka to jakaś Twoja osobista, czy moze mozna się z nią na zdjęcia wybrac?
    "GŁASKANIEM NIC SIĘ NIE NAUCZĘ - pokrytykuj mnie nieco"
    ~ JA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pmpmwd Zobacz posta
    Mógłbyś rozwinąć to ostatnie zdanie? bo jeżeli to to o czym myślę to nadaje się to co najmniej do moderacji, a Ty chyba nie za bardzo nadajesz się do pracy z ludźmi.
    Może ja wytłumaczę kolegę.
    Byliśmy razem na wypadzie nikoniarzy w Uniejowie, nie wdając się w szczegóły chodzi o błyskanie lampami .
    Wiem że nie wszyscy wiedzą co to mogło znaczyć także wyjaśniam .

Pozdrawiam

Cytat Zamieszczone przez Patryk Olczyk Zobacz posta
    A ta modelka to jakaś Twoja osobista, czy moze mozna się z nią na zdjęcia wybrac?
    To nie osobista modelka
    W zasadzie Edyte poznałem przez ... digarta kilka m-cy temu. Raz na jakis czas rozmawialiśmy o fotografii. Pomysł na sesje był spontaniczny. Edyta po raz 1 była po tej stronie aparatu. Mogę się zapytać czy jest zainteresowana sesją z bardziej doświadczonym kolega . Jakby co pisz na prv. bo tu nie ma sensu tego tematu kontynuować.
    Ostatnio edytowane przez swider ; 20-02-2012 o 02:18 Powód: Łączenie.

Domyślnie

Czasem zwlekam z komentarzem, by zobaczyć jak się wątek rozwinie. A czasem inni już wystarczająco dużo napiszą. Czasem nie warto wprowadzać za dużo informacji na danym etapie.
    Tutaj może zaczynając od plusów. Światełko jest całkiem akceptowalne. Jest miękko, cień pod szyją na jedynce klasyczny, okolice nosa w porządku. Świecenie jedynki ma charakter modowy, glamourowy. Tu dobrze się wpisało w taką koncepcję studyjne tło, a i cienie na nim są w porządku. Natomiast moim zdaniem należało pociągnąć tę koncepcję dalej i użyć zupełnie innych układów ciała, kadrów, może kompozycji. Tu pomieszałeś zdjęcie o charakterze dowodowym z glamour i portretem. Skończyło się na tym, że jest nijako. Z detali oczywiście wspomniane usta, ale co innego decyduje o słabym odbiorze. Chodzi o proporcje ciała w kadrze i kształty. Zwróć uwagę jak dużo miejsca poświęciłeś na rękę. Zajmuje ona prawie jedną trzecią przestrzeni. Dodatkowo perspektywa uczyniła ją większą i grubszą niż jest w rzeczywistości. Wyszło to potężnie i ciężko. Drugi element, mniej intuicyjny, ale dający podobne wrażenia, to układ bluzki wzdłuż opuszczonej ręki. Oraz samo cięcie tej ręki. Luźna bluzeczka opada właśnie w ten sposób, ale znieksztalca to figurę modelki. Jeżeli dokładnie taki kadr byłby zaplanowany na poważniejszej sesji, to domyślam się, że zaraz zostałoby to skorygowane spięciem materiału jakimś spinaczem na plecach, tak by nie tworzyć nieprzyjemnego wrażenia. Jedynka cierpi zatem na brak dobrego ustawienia ciała w kadrze i pokazania go w efektowny sposób. Samo światło ma tu potencjał. Zabrakło lepszego pomysłu i dobrego wykonania. Profesjonalne modelki są świadome swego ciała i wiedzą jak się ustawiać, jak kierować ciało, ubranie, jakie miny się sprawdzają. Z okazjonalnymi modelkami zawsze to loteria i o wiele więcej musi się nagimnastykować fotograf.
    Co do dwójki i trójki to tu mamy sytuację odwrotną. Czyli o wiele bliżej do portretu niż studio i glamour. A zatem zarzutem podstawowym będzie sztuczne tło oraz samotny rekwizyt bez kontekstu. Jako wprawka ok, ale jako coś więcej - nie bardzo. Światło nadal w miarę w porządku. Przede wszystkim gryzie tu białe tło.
    Sporym wyzwaniem i podniesieniem poprzeczki była fotografia białej tkaniny. Tu czycha wiele pułapek. Ale jest nieźle.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów