Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    gdzie nogi poniosą

Domyślnie Lampa pod Canona/Nikona?

Zastanawiam się czy są lampy systemowe, które działają zarówno na Nikonach jak i Canonach?
    W moim przypadku chodzi konkretnie o Nikon d40 / Canon 5d mark II - w przeciwnym wypadku trzeba będzie inwestować pieniądze w 2 lampy Z góry dzięki za info

Domyślnie

W trybie manualnym większość lamp powinna działać, choćby najtańsze YN460.
    FX/DX/CX/www

Oszczędny w słowach
    Miasto
    zachodniopomorskie

Domyślnie

Są takie lampy, co prawda nie są stricte systemowe, ale poprzez zmianę stopki, można je zastosować praktycznie w każdym systemie. To Metz MZ System SCA 3000.

Pozdrawiam
    "Nie mam problemów z piciem, no chyba że nie chcą podać mi drinka..." Tom Waits

Domyślnie

C i N mają różne rozmieszczone styki na sankach i z tego powodu gdy zamienisz systemy (body/lampa) nie będziesz miał automatyki błysku. W manualnym będziesz błyskał bez przeszkód. Nie słyszałem o przejściówkach z jednego systemu na drugi, ale z drugiej strony nie interesowałem się tym.
    d7000 + N17-55/2.8 + N70-300VR + N35/2 + SB900 + frotka

Domyślnie

Metz..SCA system.. i po bólu
    طالب مع S5Pro Metze Stronka* MyPort

Oszczędny w słowach
    Miasto
    gdzie nogi poniosą

Domyślnie

A np. Sb-600 / Sb-800 na Canonie w manualu pójdą?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez studiofocus Zobacz posta
    A np. Sb-600 / Sb-800 na Canonie w manualu pójdą?
    Nie proponuje podłączać innych lamp jak dedykowanych. Przekonałem się kilka lat temu żeby tego nie robić. Podłączyłem u mojej siostry do canona eos450 - lampę sb800. Błysnęło kilka razy z małym ale. Lampie nic się nie stało błyska do dziś natomiast w aparacie spaliło jakąś elektronikę. Autofokus przestał działać i automatyczne podnoszenie lampy. Koszt naprawy jakieś 3 lata tamu 180zł. Nie wiem co mnie wtedy podkusiło sprawdzić ale dzisiaj sobie tłumaczę ,że to w imię nauki
    nikon D3s,d600, nikkor 14-24,24-70,70-200, 50 1.4, S 35 1.4, S 50 1.4 art, n 16 2.8, nikon sb x3 itp... http://www.czasnafoto.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Odyseusz Zobacz posta
    Nie proponuje podłączać innych lamp jak dedykowanych. Przekonałem się kilka lat temu żeby tego nie robić. Podłączyłem u mojej siostry do canona eos450 - lampę sb800. Błysnęło kilka razy z małym ale. Lampie nic się nie stało błyska do dziś natomiast w aparacie spaliło jakąś elektronikę. Autofokus przestał działać i automatyczne podnoszenie lampy. Koszt naprawy jakieś 3 lata tamu 180zł. Nie wiem co mnie wtedy podkusiło sprawdzić ale dzisiaj sobie tłumaczę ,że to w imię nauki
    Dlatego dla bezpieczeństwa i świętego spokoju, należy zakleić zbędne styki, bo licho nie śpi
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adolfik9501 Zobacz posta
    Dlatego dla bezpieczeństwa i świętego spokoju, należy zakleić zbędne styki, bo licho nie śpi
    Gorzej jak coś się odklei lub przesunie. Słyszałem o takich praktykach ale jakoś nie dla mnie są te eksperymenty :P
    nikon D3s,d600, nikkor 14-24,24-70,70-200, 50 1.4, S 35 1.4, S 50 1.4 art, n 16 2.8, nikon sb x3 itp... http://www.czasnafoto.pl

Domyślnie

W manualu tak.
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Uprawnienia umieszczania postów