Witam!
Domyślam się, że takie pytanie pojawiało się wcześniej, jednak po zapoznaniu się z informacjami jakie udało mi się już znaleźć postanowiłem stworzyć nowy wątek. Na swoją obronę podaję fakt iż ilu użytkowników (pytających) tyle różnych pytań i ilu radzących tyle różnych odpowiedzi. Udało mi się znaleźć porady jak fotografować śluby, krajobrazy, macro, podpatrywać ludzi na ulicach itd. Przechodząc do sedna...
Kupuję Nikona d80 (samo body prawdopodobnie) celem robienia amatorsko na początek, portretów tudzież zdjęć na zwykłych imprezach rodzinnych i domowych popijawkach ze znajomymiw domu jak również i w plenerze. Ew. czasem jakiś koncert czy inna tego rodzaju impreza. Moje fundusze to ok 1000-1500 zł (czy jak kto woli 100-300Ł bo mieszkam w Mamchesterze obecnie). Szkło/szkła zakupię prawdopodobnie na eBayu - używki.[/B]
A teraz co już wiem: Do portretów nikkor 50mm 1.8 bo stosunkowo tani i jakość dobra. Tylko czy taki obiektyw poradzi sobie z wariactwami domówki? Dlatego właśnie pomyślałem o zakupie drugiego w postaci kitu nikona 18-55mm bądź 18-135mm bądź czegoś nieco lepszego o ile pieniążków wystarczy. Na koncerty domyślam się, że koniecznie zoom ze stabilizacją, ale nie jest to moim priorytetem.
Napiszę jeszcze, że podana przeze mnie kwota jest kwotą początkową, za którą chcę kupić przynajmniej jeden z tych obiektywów na start, więc 50mm może poczekać kilka tygodni. Zależy co poradzicie
Pomóżcie zwykłemu śmiertelnikowi na starcie z foto przygodą![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami