Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 53

Domyślnie Jak archiwizujecie zjecia na długich wyprawach??

Piszę tu bo najwięcej foto-turystów tu zagląda.
    (jeśli mod uzna, że nie ten dział proszę o przeniesienie)

Wybieram się na miesięczną wyprawę do Birmy, i tu pierwszy problem - JAK ARCHIWIZOWAĆ ZDJĘCIA??
    Mam D300 i 2 x CF 8 Giga. Znając moje zapędy to 16 giga rawów zrobię w ciagu 1-2 dni, i co dalej??

Z tego co wyczytałem, z dostępem do kafejek w Birmie jest ciężko, poza tym dość upierdliwe będzie wypalanie dvd codziennie lub co drugi dzień.

Foto-bankom po prostu nie ufam, poczytałem trochę o digimate i się przeraziłem, problemy z baterią, błędami podczas zrzutu etc. Poza tym nie jestem w stanie formatować karty pełnej zdjęć tylko na podstawie komunikatu "OK" na wyświetlaczy fotobanku - a jak coś poszło nie tak?? (Brrrrrrrrrr)
    Jedynym pomysłem jaki mi przychodzi do głowy to netbook 8-10'' z dyskiem 160 giga, z ew. dodatkowym dyskiem zew. Rozwiązanie drogie, ale pewne.

Jak wy sobie radzicie??
    Proszę o radę.
    Yashica 124G|D3000|D700|S 12-24|N 24-70|N 50 1.4 AF-S|N 80-200 AF-S|SB-800|

Domyślnie

Laptop z 500 GB dyskiem, kilka kart 16 GB. Przed wylotem czysty system plus raw-soft typu BreezeBrowser i NX2. Reszta na fotki/video. W razie potrzeby dokupuję karty.
    Jednak na miesięczną wyprawę do Birmy z D300 przyjąłbym strategię minimum NEF uncom+netbook+minimum! 2x 1 TB (mirror) i zero kasowania zdjęć do czasu powrotu.
    NYCH - Americana

Domyślnie

Ja w czasach D70 używałem napędu zip 250GB z adapterem micro drive, który doskonale do CF pasował. Nie wiem czy jest to jeszcze do dostania, już kilka lat temu to upadająca technologia była. Wadą była konieczność podłączenia napędu do prądu.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Laptop + zewnętrzny dysk. W ostateczności sam dysk + dostęp do kafejki.
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adrian Zobacz posta
    Laptop + zewnętrzny dysk.
    Taki zestaw najbardziej by mi pasował - posiadam starego lapka toshiby, z "mikro" dyskiem 30 giga, do tego dokupiłbym jakiś zew hdd z 500 giga - rozwiązanie najtańsze.
    Boję się jednak rozmiarów i wagi. Plecak turystyczny+ LP nova 5aw wypełniona sprzętem foto, wiec każdy nie-zabrany kilogram będzie na wagę złota.
    Yashica 124G|D3000|D700|S 12-24|N 24-70|N 50 1.4 AF-S|N 80-200 AF-S|SB-800|

Domyślnie

Przy dzisiejszych cenach pamięci i laptopów to żaden problem . Choć doradzam rozsądne wielkości kart: zawsze lepiej dywersyfikować niebezpieczeństwo utraty danych : 2x8 to zawsze lepiej niż 1x16 giga . Zgrywanie na laptop , kasowanie na miejscu w tej sytuacji bym sobie odpuścił. No ale przede wszystkim stara dobra zasada: 1 przemyślane zdjęcie lepsze niż 10 pstrykniętych. Wiem z autopsji , że w miejscach egzotycznych człowiek najchętniej pstrykałby wszystko . Ale poźniej wracasz z gigabajtami fotek i .. ciężko wybrać coś naprawdę dobrego . I później wkurzasz się na siebie , że mogłeś to miejsce lepiej pokazać. Poza tym pomyśl ile później pracy z obrabianiem 100 giga materiału

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotone Zobacz posta
    Taki zestaw najbardziej by mi pasował - posiadam starego lapka toshiby, z "mikro" dyskiem 30 giga, do tego dokupiłbym jakiś zew hdd z 500 giga - rozwiązanie najtańsze.
    Boję się jednak rozmiarów i wagi. Plecak turystyczny+ LP nova 5aw wypełniona sprzętem foto, wiec każdy nie-zabrany kilogram będzie na wagę złota.
    Myślę, że z powodu czasu raczej nie będziesz obrabiał fotek na miejscu, więc moc maszyny bez znaczenia, jak waga ważna zakup jakiegoś netbooka (to ok 1,5kg) + dysk na usb i po kłopocie
    (ja zawsze biorę laptop (niestety większy) + dysk 320gb + 2...3 karty 8gb, wracam do hotelu,przegrywam,kopia na dysk no i nigdy nie trzymam tego dysku razem z laptopem.....takie ubezpieczenie

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

W trakcie dzialan foceniowych - karty 16, 8, 2, 2, 2gb, w domu/hotelu lap+dysk 500gb (byl)/dysk 1TB(jest). Ale ja na wyprawie bylem ~2 lata to moge sie nie liczyc

Smile

Ja mam zewnętrzny dysk DigiMateIII, który ma dodatkowo wejścia na trzy różne formaty kart. Wkładam kartę, naciskam guziczek i zrzucam wszystkie zdjęcia na dysk.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotone Zobacz posta
    No właśnie, cholera, z kilogramami to nie jest za wesoło. Tak całkiem szczerze to polecam Ci zanabyć jakiegoś netbooka. Świetna sprawa na wypady. Do tego jakiś dysk i robi się całkiem przyjemnie.

Ja targałem ze sobą thinkpada i dysk 100G, dało radę, jednak jak mogłem to zostawiałem lapka w hotelu, bo te parę kg potrafi być NIESAMOWICIE upierdliwe w czasie wycieczki. Lepiej zabrać zamiast tego picie i kanapki
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów