Co zatem wybrać patrząc teraz na trzy modele aparatów: D90, D3100, D5000, czy jest jakaś strasznie duża różnica miedzy nimi.
Szukaj
Co zatem wybrać patrząc teraz na trzy modele aparatów: D90, D3100, D5000, czy jest jakaś strasznie duża różnica miedzy nimi.
D90.
D3100 mam. Puszka mała, lekka. Zdecydowana większość opcji zaszyta w menu i trzeba się przedzierać klikaniem, obracaniem kółka itp. Brak wejścia na mikrofon zewnętrzny. Nagrywanie filmu połączone z rejestracją drażniącego dźwięku z body. Brak wiertarki - odpada większość tanich obiektywów. I wiele innych brakujących mniejszych lub większych drobiazgów.
D5000 - model "stary". Mimo wszystko.
D90 - ergonomia, wiertarka, górny wyświetlacz, liczba przycisków, sterowanie lampami. Pewnie, że D4 to nie jest![]()
Ostatnio edytowane przez amirez ; 13-02-2012 o 15:27
Tutaj jest... podpis
Nie brałbym pod uwagę starszych konstrukcji (D70, D80) głównie ze względu na stary typ matrycy, która generuje stosunkowo duże szumy na większych czułościach. ponadto w D70 jest malutki, jak na dzisiejsze standardy, wyświetlacz. Wybieraj między D3100, D5100, a D90. Ten ostatni zdecydowanie najciekawszy, warto dla niego nieco naciągnąć budżet.
Pozdrawiam,
Mirek
Za 2244 masz nówkę sztukę D3100+18-55 VR. Myślę, że na początek wystarczy. Małe, lekkie body które wypluwa całkiem ładne obrazki. Do tego prosty w obsłudze.
D70/s czy D80 bym sobie odpuścił. Nie dlatego że są stare pod wieloma względami, ale na początek zabawy lepsze będzie jednak D3100
nic...
Moja pierwsza myśl to było D40 + N18-105VR + N35/1.8. Przy używkach zmieścisz się w budżecie a zabawy co nie miaraDla początkującego to i tak będzie bardzo dużo.
Dziwnym nie jest
Moim zdaniem dobrym wyborem będzie d3100 + 18-55. Wydaje mi sie ze dla początkującego będzie idealne.
Ale z mojej perspektywy jeśli będziesz miał okazje kupić w dobrej cenie d90 to bierz. Mam i jak na razie mnie nie zawiodła.
Ostatnio edytowane przez MagikPl ; 13-02-2012 o 17:02
tyle nikona było.. ale się zmyło..
Przerabiałem różne puszki. Tanie i drogie. Zostawiłem sobie np. D40. Moim zdaniem b. Fajny aparat na początek. Tani ( w przypadku gdybyś zrezygnował z hobby niewiele tracisz ). Do tego na początek N18-55 lub jeśli chcesz zaszaleć to N18-200VR.
@amirez- wyjaśnij mi prosze jaka to "zdecydowana większość opcji zaszyta " w menu.
"odpada większość tanich obiektywów" - .... ? jakich- mówimy o budżecie 2.000 Body i szkło.![]()
Jeśli autor nie planuje "ambitnie wchodzić w fotografię" to poważnie zastanowiłbym się nad D3100 + 18-105VR. Co jak co ale jestem pewny że 18-55VR po kilku miesiącach może Ci uprzykszać życie. Jast bardzo dobry za te pieniądze, ale ciut za krótki. Sam miałem i po roku zamieniłem na 18-105VR. Sam aparat jest ok- ma wszystko co trzeba- a wpisy ze wszystko jest w menu nie jest prawdą. Do zwykłego fotografowania dwa kóla do niczego Ci potrzebne nie są- mam takie od trzech lat i nie narzekam.
D90 ma tylko lepszy wizjer i duż lepszy LCD, oraz dobrą ergonomię, aczkolwiek gdyby w D3100 była zła to by go nie kupił :P- a jednak go kupiłem a D90 w rękach też kilka razy miałem. Mnie nie powalił a dopłacanie.... jesli ktoś czuje że D3100 mu nie pasuje to jasne ,lecz jesli nie to niekoniecznie uwazam by dopłacanie do D90 miało większy sens.
Co do szkieł .... wD3100 nie masz napędu do szkieł bez silnika- ale dziś nikon daje szkła z silnikami więc ten argument jest lekko na siłę... A twierdzenie ze tamte są tanie... i tak i nie... bo wszystko rozbija się o kase. Z najtańszych stałek 35mm i 50mm masz odpowiedniki o 250zł od wersii bez silnika ale trzeba też brać pod uwagę ze te szkła są też lepsze... A niektórych to boli![]()
Reasumując jeśli marzysz o D90 to powinienes jego kupić bo możesz kiedyś żałować, lecz wówczas dostajesz sprzet używany i wiem że moze "panikuje " ale mnie od D90 odstraszył temat dotyczący nagminnych błędów i zwiech w tym aparacie- gdyby nie to , to kto wie czy nie miałbym właśnie jego... Lecz z drugiej strony od strony jakości obrazaka D3100 w niczym nie ustępuje D90. Pwinieneś moim zdanie dotknąc oba aparaty i zdecydować który Ci bardziej pasuje.
I jak zawsze wszystko rozbija się o kase -niestety
@124miko - zgadzam się D40 fajny jest ... lecz niestety nie ma czyszczenia a jego iso jest dość słabe- przy ciemnym szkle często brakuje. Ale to dużo tańsza propozycja i w jakimś sensie też godna zastanowienia.
Ostatnio edytowane przez blackside ; 13-02-2012 o 17:15
D5100//// 18-105VR
@amirez- wyjaśnij mi prosze jaka to "zdecydowana większość opcji zaszyta " w menu.
"odpada większość tanich obiektywów" - .... ? jakich- mówimy o budżecie 2.000 Body i szkło.
Faktycznie moje pytanie do ciebie jest trudne do zrozumienia... a może raczej odpowiedź ....
Ale jak brak pomysłów to ort. zawsze się można chwycić.
Swoją droga przepraszam- szybko piszę- bo mi się spieszyło a %% we krwi - tu sypię głowę popiołem .
D5100//// 18-105VR
Skontaktuj się z nami