Szukaj
Ostatnio edytowane przez sea21 ; 12-02-2012 o 23:36
D5000, N18-105 VR, N35/1.8
Opcja edycji jest dostępna zdaje sie tylko przez pierwsze 30 min. No ale nic nie szkodzi, najważniejsze że są zdjęcia
Pierwsze może się podobać, ale drugie już mniej - jeśli chodzi o pozę (dokładniej minę). Jak dla mnie trochę niekorzystnie to wygląda. No i trochę na 2 uciąłeś czubek głowy. To jakiś zamierzony efekt czy dzieło przypadku?
Resztę myślę że koledzy dopiszą bo ogarniają temat lepiej...
edit:
No to teraz pierwszy akapit mojego postu jest bez sensu :P
Ostatnio edytowane przez shaolin1 ; 12-02-2012 o 23:52
światło płaskie. nijakie. żadne.
modelingowo bardzo słabo.
radosne fotki na naszkę.
nieostrość oczu na jedynce.
wizaż słabo.
dwójka to chyba jakaś prowokacja, jesli nie to bieda straszna.
jedyne co jest oki, to odwzorowanie koloru swertra na jedynce
naprawdę ciężko obronić te foty.
może Ty powiedz, co Ci się w nich podoba?
ps.
odłóż na chwilę wstawianie fotek.
oglądaj, ucz się. pracuj.
aparat masz. modelkę zawsze jakąś znajdziesz.
światła też Ci w Polandzie dostatek
działaj.
Ostatnio edytowane przez nonnatus ; 13-02-2012 o 00:10
zwierciadlanki: D800 D750 D3 D300 F65
nikkory: 14-24/2.8 20/2.8 28/2.8 50/1.8 70-200/2.8 VR
manual: zenitar 16/2.8 fish, helios 44/2
SB900 frotto cokin lowepro epson L800
Dzięki za cenne komentarze. Coś w tych fotach było gdy je wstawiałem. Czytając opinie moje błędy stają się być bardziej oczywiste. Fotografia to trudna sztuka, ale liczę na to, że mój zapał pozwoli mi ją choć trochę ogarnąć.
Ostatnio edytowane przez Buyek ; 13-02-2012 o 00:18
D5000, N18-105 VR, N35/1.8
Jeśli jeszcze przyjmujesz (konstruktywne) komentarze...
Nr 2 mi się nie podoba. Powody: Nigdy nie lubiłem żółtego cienia do powiek, sweter zabałaganiony, poza tym fotografujesz młodą dziewczynę w pełni sił witalnych, a ona układa wargi w sposób symulujący bezzębie. Chyba, że to tylko tak dla zgrywów... Owszem, można zobaczyć czasem w reklamach modelki, które uśmiechając się pokazują tylko górny rządek zębów, ale wtedy to trochę inaczej wygląda...
Nr 1... powiem szczerze, że przyciągnęło i powaliło mnie to zdjęcie. Fakt, światło byłoby do poprawy, ale... Choćby to, że jest ono podobne do zdjęcia w Twoim avatarze, więc umieszczając je obok siebie otrzymałbyś fajny dyptyk rodzinnyKolory są spójne, kompozycja graficzna wyraźna - trójkąt tworzony przez dłonie, ramiona i dopowiadaną sobie przez widza zgodnie z zasadą domknięcia szczupłą kibić modelki, z oczami na linii jego górnego boku. Fajne jest to, że głowa, mimo że tak centralnie, to jest jednak nie idealnie en face, jeden policzek odsłonięty bardziej, linia nosa, spojrzenie, przedziałek nie tak statycznie. Przypadkowo załamanie golfa tworzy drugi, mały trójkąt, który jest echem tego dużego, co też fajnie wygląda.
Ten układ rąk może przywodzić na myśl wiatraki, poroże jakiegoś zwierzęcia, gałęzie drzew w powieście Edgara Allana Poe'go. Imć Freud, o zgrozo mógłby podpowiedzieć jeszcze inne skojarzenie dla tego kształtu, ale ponieważ jesteśmy dżentelmenami, a nie biologami, nie będę rozwijał tematuW każdym razie taka drapieżna kobiecość trochę z tego bije
Co nie znaczy, że delikatnego odchylenia od pionu (chyba ok. pół stopnia w lewo jest) nie byłoby fajnie poprawić
Łącz wiedzę z zapałem i intuicją, to nie zostaniesz fotograficznym zgorzknialcem...
Skontaktuj się z nami