Close

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 82

Domyślnie

No i jestem ponownie. Pojechałem jeszcze raz do sklepu, tym razem wyposażony w laptopa, SB-800 i akcesoria, takie jak metr, gazety, plakaty i baterie paluszki (to wszystko pełniło rolę celu ). Siedziałem dwie godziny i zrobiłem z 250 najróżniejszych zdjęć. Szkło ma lekki FF, co widać szczególnie przy zmniejszaniu dziury, gdy GO jest mniejsza - wtedy jest więcej ostrego przed punktem ostrzenia, niż za nim. O ile jednak pomiary swoją drogą, a real-life fotki swoją, to z tych drugich (zrobiłem real-life torebek, ramek, pojedynczych osób, itp.) jestem w miarę zadowolony. Rozmawiałem z bardzo uprzejmymi panami sprzedawcami - wydaje się, że wysłanie do serwisu to jedyna metoda doprowadzenia szkła do 100% porządku. Wcześniej pisałem, że kalibracja trwa miesiąc, ale panowie mogą zapowiedzieć mnie w serwisie i obiecują, że puszkę zwrócą mi po trzech dniach, a szkło po maksymalnie 14. Chyba pójdę na ten układ, bo to, co można zrobić tym sprzętem jest fantastyczne - fotki w świetle zastanym, bez lampy, bez obawy o poruszenie i ISO góra 200 - to jest to !

Zauważyłem jednak jedną, bardzo niepokojącą rzecz - może coś pomożecie. Mam wrażenie, że pomiar światła błyskowego z tą Sigmą daje ciała. Wiem, że nie działa osławiony MMII (albo działa niepełnie), ale nawet na CW udało mi się dosyć często prześwietlić. Wrrrr. Chciałem docelowo kit wyrzucić do śmieci, ale muszę mieć szkło, które zadziała z SB-800 w przypadku poważnych zdjęć.

Pozdrowienia, Zbig

Domyślnie

Kurcze, Zbigniew, nie wiem jak to jest z MMII przy współpracy z sigmami, ale ja na przepały z 24-70 nie mogłem narzekać. SaBinka błyskała idealnie, kadry były naświetlane super. Robiłem głównie na CW, ale na matrycowym też nie było problemów...Może coś z ustawieniami w samej SB??
    Pozdrawiam
    Pucha i szkła NIKON

Domyślnie

Robert, dzięki za wyjaśnienia. OK, popróbuję jeszcze z lampą - chciałbym, aby rezultaty były porównywalne z tymi, które można osiągnąć ze szkłami Nikona.

Postanowiłem, że podzielę się z Wami kilkoma spostrzeżeniami - w formie zdjęć - może komuś szukającemu info w przyszłości się przyda:

1 mała GO - obok tego nie można przejść obojętnie (fotka solidnie wykadrowana, zmniejszana, ostrzone na DHL)

2 to samo przy trochę przymkniętym obiektywie

3 jak chce to potrafi ładnie przyostrzyć i wyprodukować ostre zdjęcie (f/1.4 !!, crop 1:1 !!!!)

4 naturalnie potrafi również zaaberrować (crop 1:1, dopaliłem lampą aby wyszedł ładniejszy fiolet )

5 i jeszcze raz mała GO herself (zmniejszane)

Poza tym doszedłem do wniosku, że nieostrość, którą możnaby przypisywać BF/FF wynika czasami z ruchu aparatem przy wciskaniu spustu. Nawet na statywie robi się jakieś mikrodrganie i przy tak papierowej GO wychodzi inaczej, niż powinno. Poza tym AF momentami działa jak chce - praktycznie bez jakiejkolwiek zmiany kadru może w ekstremalnych sytuacjach ostrzyć różnie.

No to tyle. Mam jeszcze z 300 fotek z prób, ale nie będę zamulał - jak kupię i wykalibruję, to będę się chwalił

Zbyszek
    Ostatnio edytowane przez Zbigniew ; 03-03-2007 o 02:01

Domyślnie

Kurcze, ta mała GO jest piękna po prostu Czemu nikon nie ma takiego szkła, no kurcze To będzie dobry zakup, gratuluję!!!
    Co do ostrości, to na miniaturkach wygląda rewelacjyjnie już na pełnej dziurce, więc w 1:1 jest pewnie tak samo. super szkiełko

....kurcze, no ta głębia ostrości.....ja też taką chcę!!
    Pozdrawiam
    Pucha i szkła NIKON

Domyślnie

Oczywiście potencjał optyczny szkła jest duży, ale musi ono być jeszcze sprawne mechaniczne. Jeszcze dwie fotki z cyklu głębinowych:

6 Tutaj papierowa GO w przenośni i na serio (ostrzone na media kit, zmniejszane, wyostrzone)

7 (ostrzone na cenę, zmniejszane,wyostrzone)

Jak tylko kupię szkiełko to pozostaje czekać na wiosnę i wyżyć się

Pozdrowienia, Zbyszek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Jeszcze dwie fotki z cyklu głębinowych

Oj znęcasz się kolego znęcasz
    A tak na moje oko (choc po miniaturach ciężko ocenić) to broblem FF, o ile wystepuje, to musi być na prawdę minimalny...widać dobre szkło ci się trafiło
    Pozdrawiam
    Pucha i szkła NIKON

Domyślnie

Rzeczywiście w porównaniu do 4 wcześniej testowanych szkieł minimalny - najgorzej jest dla odległości około 2-4 metrów. Czasami również AF zaszaleje i jest zupełna kicha. Tak czy siak już się zdecydowałem - biorę je w ten weekend, a później, w wolnej chwili, dam do kalibrowania.

Domyślnie

Zbigniew dlaczego nie pomyślaleś aby jeszcze trochę poczekać ? Niebawem Photokina a nóż Nikkor coś wypuści wiosną i co ?
    Ja też miłlem kupić tę sigmę i cały czas zwlekam i myślę ze aż tak bym się nie bawił w FF/BF bo ideału nie ma, szkoda byłoby mi nerwów. Teoretycznie powinno szkło ostrzyć w punkt ale widocznie to rzadkość, więc szkoda nerwów i trzeba pewne fehlery poprostu zaakceptować. Ja jeszcze z zakupem poczekam do połowy roku...

Pozdrawiam
    Moshica
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

No jeszcze szkła nie mam - planowałem wstąpić po nie w niedzielę. Nie sądzę, że Nikon pokaże tak szybko coś podobnego i jednocześnie taniego. Wiem, że wszyscy żyją teraz myślą o FF, ale nie sądzę, aby mnie to dotyczyło, a nawet jeśli to za kilka lat, a w tym czasie 3 razy zdążę zmienić szkło i 2 razy system

Domyślnie

W tej sytuacji ciągłych zmian, to rzeczywiście czekanie może nie mieć sensu. Ja systemu ani czegokolwiek nie będę raczej zmieniał, więc muszę być pewny że to co potrzebuję będzie wystarczające. Ta Sigma nie jest tania, ale Nikkor byłby droższy to fakt, ceny szkieł to odrębny temat w naszym kraju !

Pozdrawiam
    Moshica
    Nikon i podróże ...

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów