Close

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 82

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    światło 1.4 na tyle kusi, że jestem w stanie pobujać się z szukaniem i ewentualną kalibracją
    No tak, światełko kusi Odkąd nastawiłem się na zakup stałek, to również chcę mieć wszystkie 1.4 (choć 85 f1.4 odpada ze względu na cenę )

zauważyłem ciekawą, zupełnie nieregularną regularność z tymi Sigmami - nie chodzi o AF, ale o kontrast i pomiar światła. Przykładowo D80 mierzył światło i ostrzył poprawnie z S: 17-50, 30, 105, 150 i jeszcze jakimiś, a zupełna klapa z 24-70, 28-70 - tutaj robił jakieś dziwnie ciemne zdjęcia (porównywałem z N18-70). Podobne odczucia miewałem z S17-70 i Canonem. Coś jest nie tak, i to nie tylko z AF Sigmy.
    hehehe, też zauważyłem to zjawisko. Z moim D200 sigma 24-70 szalała przepalając (no może nie tak drastycznie, ale zdjęcia były fes jasne i wyprane z kolorów) na 24mm, a na długim końcu naświetlała w miarę poprawnie
    Ponoć miała to być sprawa niepoprawnego funkcjonowania oprogramowania obiektywu z D200. Oczywiście szkło na gwarancji poszło do serwisu na wymianę/przeprogramowanie procka, ale nic to nie zmieniło (oczywiście wykluczam możliwość złego naświetlania spowodowanego złym posługiwaniem się aparatem )
    Pozdrawiam
    Pucha i szkła NIKON

Domyślnie

No właśnie - z Sigmami są cyrki, ale z drugiej strony trudno dyskutować jeżeli ma się chętkę na 30/1.4 a najbliższy tak jasny Nikkor to 28/1.4. Różnica cenowa jest (jak dla mnie) zbyt duża - chociaż w praktyce ostatnie szkło mógłbym kupić, to z szacunku dla pieniędzy tego nie zrobię.

No nic - pogrzebię jeszcze w tych Sigmach. A tak BTW to też przymierzam się do Tokiny, co zresztą widać w stopce. Plan jest prosty - jeden obiektyw na miesiąc

Domyślnie

No nic - pogrzebię jeszcze w tych Sigmach. A tak BTW to też przymierzam się do Tokiny, co zresztą widać w stopce. Plan jest prosty - jeden obiektyw na miesiąc
    hehehe, no tokinka fajne szkiełko ja tylko czekam aż będzie dostępna w foto tip, bo jakoś do nich mam zaufanie, chyba że masz jakiś sprawdzony sklep, gdzie mają to szkiełko na stanie??
    Ostatnio edytowane przez Robert S. ; 01-03-2007 o 01:28
    Pozdrawiam
    Pucha i szkła NIKON

Domyślnie

Powiem Ci, że rozglądałem się za nim tylko troszkę w stanach, bo mogę mieć tzw. "osobę wracającą" niedługo i, co ciekawe, nie jest z tym obiektywem łatwo - nawet pierwsze z brzegu 47streetphoto - Tokina z mocowaniem C jest, do Nikona nie ma W Polsce nie robiłem riserczu, ale jak coś, to zacząłbym od www.interfoto.com.pl - oni mają serio dużo sprzętu (byłem ostatnio, widziałem na własne oczy).

Domyślnie

OK, drynknę sobie do nich dzisiaj o normalnej porze wiesz, chodzi mi o sprawdzone sklepy, bo ja coś do kupowania nie mam szczęścia
    Przykładem mogą być moje boje z tamronami 28-75 zachciało mi się tego szkiełka (już dawno to było, długo przed sigmami), admin polecał i generalnie wszyscy na forum mieli zajawkę na to szkło No to ja z chęcią zamówiłem w sklepie X. Dostałem szkło i okazało się kisisaste jak nic lewa strona kadru była nieostra. Zaraz zrobiło mi się gorąco, telefon w łapę, uzgodniona wymiana. Czekałem na szkiełko i dostałem....szkło było zapakowane w pudełko wraz z listem przewozowym od poprzedniego klienta dostałem szkiełko ze zwrotu, było ono nieostre,więc się nie dziwię. Na liście przewozowym był numer tel. klienta, wiec znów telefon w łapę. Poprzedni właściciel spisał sobie nr seryjny szkiełka i okazało się, że to własnie od niego pochodzi Afera była niezła, skończyło się na tym, że pofatygowałem się z katowic do warszawy po odbiór kasy. Dlatego teraz kupuję tylko u sprawdzonych sprzedawców
    Pozdrawiam
    Pucha i szkła NIKON

Domyślnie

Rozumiem, jasne, bardzo słusznie. Ja z tego samego powodu przejechałem się do Interfoto - chciałem szkła pomacać i ocenić ich wartość. Również wstrzymałem się z analogicznych przyczyn ze sprowadzeniem Nikkora 80-200 ze Stanów, bo różne rzeczy o nim słyszałem (o AF). Generalnie z mojej listy życzeń wymienionej w stopce mogę chyba tylko zaryzykować sprowadzenie Tokiny, która za oceanem chodzi poniżej 500 USD. Ale zobaczymy - jak na razie przeżywał jakiś niekończący proces załamywania rąk nad jakością i dostępnością szkieł, takich jak to tytułowe z wątku.

Domyślnie

śledzę ten wątek ( oraz inne podobne) od pewnego czasu i przyznam ze narobiliście mi strachu.
    Zauważyłem jednak że ryzyko pojawienia sie problebów z Sigmą występuje częściej z nowymi body Nikona.
    Obecnie posiadam na stanie D50 i liczę bardzo ze mnie akurat te problemy ominą , pewnie się przeliczę..ale dzisiaj jadę do Blue Citi poprzypinać troche szkieł...

ukłony
    --
    zmorak
    szkiełko i oko

Domyślnie

zmorak - to pochwal się wynikami - szczególnie jakbyś miał okazję testować tytułowe szkło z D50

Na pocieszenie powiem, że choć z Sigmami i Nikonem jest różnie, to słyszałem o jeszcze większych cyrkach w przypadku ich współpracy z Canonami. Wiem, że to nie jest pocieszenie, ale zawsze coś.

Domyślnie

słyszałem o jeszcze większych cyrkach w przypadku ich współpracy z Canonami. Wiem, że to nie jest pocieszenie, ale zawsze coś.
    Pocieszenie, pocieszenie...przecież nic tak nie podnosi na duchu jak klęska bliźniego
    Pozdrawiam
    Pucha i szkła NIKON

Domyślnie

Hehe, może nie do końca chodziło mi o pogrążanie Canonierów. Z Sigmą jest tak, że wydaje się być alternatywą w przypadku korzystania ze sprzętu różnych producentów (C, N, inne), ale najbardziej dotyczy to właśnie Canona. Jako wymagający amator i (hipotetyczny) posiadacz aparatu Canona mając do wyboru kitowe słoiki po sarepskiej albo eLki z pewnością zwróciłbym swój wzrok ku Sigmie, która jest tutaj alternatywą. Zresztą właśnie ten duży skok pomiędzy optyką dla amatorów a profi jest dla mnie wystarczającym powodem braku zainteresowania sprzętem Canona. W przypadku Nikona problem ten jest IMHO mniejszy, gdyż jest do wyboru wiele ciekawych Nikkorów.

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów