Close

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 82

Domyślnie Sigma 30/1.4 - nowa i do serwisu ?

Cześć,

Mam na kilka dni wypożyczoną tytułową Sigmę - wszystko byłoby fajnie, gdyby nie fakt, że od około 70cm w górę ma BF A już myślałem, że oddając we czwartek szkiełko wezmę drugie, już na własność, bo chwilowo nie widzę dla tej Sigmy alternatywy. Jest to już ogólnie któraś Sigma z którą mam kontakt - wczoraj testowałem 70-200/2.8 i też było momentami licho (tutaj FF).

Nie chcę pytać już czy to normalne z tymi obiektywami, bo wiem, że z wieloma tak, ale chiałbym prosić Was o pomoc. Zakładając, że jestem napalony na S30/1.4, to czy mam:
    (a) szukać, aż znajdę dobry egzemplarz,
    (b) kupić i, jak to wielu zrobiło, od razu odesłać z puszką do serwisu ? ,
    (c) kupić wysyłkowo, sprawdzić i odesłać jakby co?

Opcja 'a' jest o tyle problematyczna, że tylko pojedyncze sklepy mają to szkło na stanie, z kolei opcja 'c' wydaje mi się jakoś nieetyczna, poza tym nigdy nie kupowałem szkieł wysyłkowo i nie mam przekonania co do możliwości bezproblemowego zwrotu szkła. Zostaje opcja 'b' i wiem, że część z osób przy tytułowym szkle z tego korzystała - może podzielicie się doświadczeniami ?

Pozdrowienia,
    Zbyszek

Domyślnie

Witam,

Kupiłem wysyłkowo 30mm/1.4, miałem trochę stracha, ale okazało się że jest ostra, brak FF/BF i w ogóle wszystko ok. Mam jeszcze sigmę 10-20mm - też brak jakichkolwiek problemów z body d80.

Jeśli masz już jakieś szkła z którymi nie ma takich problemów jak z tą sigmą, to myślę że najlepsze jest rozwiązanie to (a) - minus to czasochłonność, trzeba znaleźć sprzedawców w okolicy, pojeździć.
    Jeśli nie masz czasu zostaje (b) i (c), a że (c) może trwać i trwać, myślę że pewniejsze jest rozwiązanie (b).

Pozdrawiam,
    andi

Domyślnie

ogólnie z tymi sigmami są jaja, największe z D200. z d50 i d70 jest rewelacyjnie. pisząc: jaja z D200 nie mam na mysli jakości obrazu, bo ten jest wyśmienity, ostry juz od 1.4, bardzo plastyczny. problemem jest niecelny AF - tzn. pudłujący raz na jakiś czas. ten typ tak ma. ale jak napisal Zbyszek - alternatrywy nie ma, bo nikkor 35/2 to juz nie to.

Domyślnie

szukaj dobrego egzemplarza do skutku jak po kalibracji bedzie to opowiem kiedy indziej
    d700 d3 14-24 28 35 50 85 135

Domyślnie

Dobra, dzięki Panowie za opinie. Spróbuję przetestować we czwartek ten, co mają na stanie w Sigma Pro Centrum, a później jakby co to zamówię wysyłkowo, aby mieć możliwość zwrotu. Kalibrację zachowuję sobie na deser

Domyślnie

Dobra - kolejna relacja z pola walki. Dzisiaj w Sigma Pro Centrum dostałem do przetestowania brand new szkiełko 30/1.4. Pierwsza fotka na kilka metrów - hmmm, jakby ostro, druga na nieco bliżej - całkiem dobrze, kolejne 20 fotek w zakresie od 0,4 do 0,6 - FF jak cholera A specjalnie wziąłem sobie nawet metr krawiecki i robiłem w sklepie ze statywu ....

Zastanawiam się jak to jest możliwe, że Sigma sprzedaje wogóle cokolwiek. Przecież nie kupują tych szkieł debile i od razu wiadomo, że coś jest nie tak. W innym wątku czytałem kiedyś jak ktoś spuentował Sigmę 70-200/2.8 - "nie ma egzemplarzy nie wymagających kalibracji". Ekstra.

No cóż, w weekend testuję kolejne dwa (ma być dostawa ), zanosi się też, że może uda się kupić szkło używane

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Hmmmm testowalem szkiełko pożyczone z blue city w Warszawie . Było rewelacjne .Ostrzyło prawie tak celnie jak mój kochany nikkorek 35mm tylko znacznie szybciej.

Domyślnie

No to ja miałem to samo szkło w domu, testowałem na D80. Może jest to osobniczo-zmienne ?
    Ale poza problemem z BF, to ja nie mam zastrzeżeń. Chcę tylko dorwać ostrzące w punkt i kit wyrzucam w przerębel.

Domyślnie

Zbigniew, ja na twoim miejscu odpuściłbym sobie obiektywy sigmy. To ja miałem nieziemskie przeboje z 70-200 i 24-70. Dzizas, co się nerwów najadłem, tonikt nie wie. Wydałem kupę szmalu, obiektywy wymieniałem 3 razy!! i ostatnia "partia" była dwa razy w serwisie na regulacji....i cholera, nawet to nie pomogło AF w Sigmach to badziew! Tragedia! Na szczęście udało mi się zwrócić te gnioty, po dłuuuuuuuuugim oczekiwaniu otrzymałem zwrot kasy od Sigma Polska.
    Teraz dzierżę w ręku kasiurę i czekam na PMA, może wyjdzie fajna standardowa stałka pod DX. Jeżeli nie, to kupuję N 35 f2.0. (a może mi odbije i kupię zeiss'a).
    Generalnie odradzam sigmę, cokolwiek innego niż Nikkor, to czyste zło no może z wyjątkiem Tokiny 12-24, którą kupię na dniach
    Pozdrawiam
    Pucha i szkła NIKON

Domyślnie

Robert, no dzięki za opinię, z pewnością cenną. Ja przyznam się, że testowałem w ostatnich miesiącach chyba z 5-7 różnych obiektywów Sigmy, w tym dzisiaj 28-70 i 24-70. Aby się nie rozwodzić, to powiem tylko, że te dzisiejsze egzemplarze zdecydowanie mi nie podeszły. Z drugiej jednak strony szwagier przez dłuższy czas używał S17-70 z 20D i całkiem fajnie to działało - AF i ostrość bez zarzutów. Dlatego mam mieszane uczucia. Zasadniczo wszystkie Sigmy mogę chwilowo odpuścić oprócz tej jednej - 30/1.4, dla której nie widzę alternatywy. Wiem, niby jest N35/2 i jego stawiam na drugim miejscu, ale światło 1.4 na tyle kusi, że jestem w stanie pobujać się z szukaniem i ewentualną kalibracją. Może po prostu muszę sam przejść tę drogę aby wyrobić sobie pełną opinię o tych szkłach.

Ale jeszcze raz serdeczne dzięki za głos ! Pozdrowienia

PS.: Jeszcze jedno - zauważyłem ciekawą, zupełnie nieregularną regularność z tymi Sigmami - nie chodzi o AF, ale o kontrast i pomiar światła. Przykładowo D80 mierzył światło i ostrzył poprawnie z S: 17-50, 30, 105, 150 i jeszcze jakimiś, a zupełna klapa z 24-70, 28-70 - tutaj robił jakieś dziwnie ciemne zdjęcia (porównywałem z N18-70). Podobne odczucia miewałem z S17-70 i Canonem. Coś jest nie tak, i to nie tylko z AF Sigmy.
    Ostatnio edytowane przez Zbigniew ; 01-03-2007 o 01:05

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów