Najszybszy obiektyw jaki kiedykolwiek dotykałem to 200mm/2.0. Śliczny
70-200 nie miałem, ale też podobno sobie radzi. Pamiętaj, że bardzo wiele zależy of aparatu.
Szukaj
Najszybszy obiektyw jaki kiedykolwiek dotykałem to 200mm/2.0. Śliczny
70-200 nie miałem, ale też podobno sobie radzi. Pamiętaj, że bardzo wiele zależy of aparatu.
Obiektywy typu rybie oko też sa szybkie. Ba, nawet te manualne
Pytanie dziwne, bez podanego zakresu ogniskowych jakie interesują autora. No i jaki budżet.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Na świeżym powietrzu fotografowałem gokarty przy użyciu D80 oraz dwóch obiektywów 70-200VR oraz 85/1.4D. Oba dały mniej więcej ten sam odsetek dobrych zdjęć. Trzeba się liczyć z pewną sporą ilością odpadów niestety. Zakres najczęściej używanych środkowych ogniskowych w zoomie to okolice 96-160mm. Z 200mm powstało 33% zdjęć. Z 70mm 14% zdjęć. Procent zdjęć wykonanych stałką 85 to 36%, pozostałe zoomem. Większość kadrów to samochody w pełnej krasie, z dowolnej strony. Jednak by uzyskać zbliżenia, 85mm jest za krótki. I tu już potrzeba tych 200mm lub kadrowania potem na komputerze. A z kiepskich warunków będzie z tym słabo. Ja używałem czasu 1/640s w większości przypadków. Ty będziesz musiał sprawdzić jaki jest optymalny lub iść tu na kompromis.
Doświetlałem wszystkie zdjęcia wykonane przy użyciu 70-200 lampą błyskową (SB-800). Zdjęcia z 85mm - 30% z lampą, 70% bez.
Panoramowanie na czasach 1/50s wyszło najlepiej. Przy 1/40s nie udało mi już się uzyskać przyzwoitej jakości. Część doświetlana lampą, część nie. Doświetlane wyszły lepiej - ostrzej. Być może optymalna byłaby 1/60s.
W ciemnej hali pozostaje pytanie o działanie autofokusa oraz co dalej z obiektywem będziesz planował robić. Ponieważ AF działa tym lepiej im więcej do niego dociera światła, to teoretycznie lepiej powinien się sprawdzić obiektyw 85/1.4. Obojętnie w której wersji (teoretycznie G lepsza niż D). Dodatkowo pozwoli na uzyskanie niższych wartości ISO. Natomiast obiektyw 70-200 zawiera tę ogniskową i jest o wiele bardziej uniwersalny w przyszłości. Jednak jest ciemniejszy.
Jeżeli byś obiektyw wypożyczał, to brałbym oba.
Alternatywy:
Odpowiedniki Sigmy (85/1.4 oraz 70-200 OS). Ta wypożycza swoje obiektywy chętnie.
Nikkor 80-200/2.8D - od biedy, gdyż na 2.8 nie jest tak fajnie ostry jak 70-200
Nikkor 80-200/2.8 AF-S - świetny obiektyw, ale musiałbyś mieć jakieś dojście do niego cudowne, bo już nie jest produkowany, drogi i nie tak częsty
Nikkor 180/2.8 - jako dodatkowy do 85-ki, gdyby zoom był z jakiegoś powodu nieosiągalny
Można tez próbować ostrzyc ręcznie! Jeżeli to masz ochotę spróbować to Samyang 85/1.4 wydaje się być jednym dobrym pomysłem. No i coś o dłuższej ogniskowej, ale tu nie mam pomysłu za bardzo. Może po prostu jakiś starszy Nikkor 180/2.8. Chyba, że Sigma 150/2.8 Macro. W trybie AF pewnie nie da rady, ale ręcznie - być może.
Z braku innych opcji można użyć ciemniejszego zooma zawierającego wspomniane ogniskowe. I posiłkować się bardziej lampą błyskową i wyższym ISO. Ale efekt nie będzie raczej za specjalny.
Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 12-02-2012 o 03:50
muszę tylko poczytać jak wstawiać zdjęcia i jak tylko będę miał czas to to zrobię
Jak zalezy Ci na szybkosci AF w D90 od razu zapomnij o szklach AF napedzanych silnikiem w body (przez srubokret). Silnik ktory jest w D90 to jest popierdulka, ktora nie radzi sobie ze szklami, gdzie musi ruszac duza i ciezka grupa soczewek, np. w AF 80-200/2.8 wersja pompka czy nawet nowsza wersja 2 piercieniowa. Tak na marginesie, to chyba zadna cyfrowka nie ma tak mocnego silnika jak mily F90 czy F100/F5. Do tego dochodzi uklad AF, pomimo postepu technilogicznego uklad AF z F100/F5 nadal uwazam za wzor dzialania AF. Niby tylko 5 pol ale 3 krzyzowe, srodkowe polo o podwojnych krzyzu, oraz 2 pola boczne o pochylonych krzyzach, prosty algorytm, mocny silnik. Nie pamietam co ma D90 ale chyba to samo co D200, wiec szalu nie ma. Multi-CAM 1000, jedno pole krzyzowe.
Jak zalezy Ci na szybkosci, to szukaj szkiel z wbudowanym silnikiem SWM (AF-S) oraz te ktore maja IF albo jeszcze lepiej RF. Choc nie wiem czy N robi jakiekoliwek szklo AF-S z ustawianiem ostrosci przez tylna grupe soczewek (RF). Poza tym kazde szerokie szklo bedzie szybsze od dlugiego szkla, poniewaz wynika z optyki. Jak napisal Jacek, kazde rybie oko bedzie najszybsze![]()
muszę poczytać jak się wstawia zdjęcia i jak tylko będę miał czas to to zrobię
jedno z nielicznych zdjęć które uznaję za takie które mogę przesłać dalej ale i tak jest bardzo marne
a zdjęcia robię tylko dla zabawy i zaczynam więc proszę o wyrozumiałość, a w obiektywach chciałem zrobić rozeznanie nad czym ewentualnie mógł bym pomyśleć bo finansowo jednak muszę poczekać , a tak dla sprostowania póki co posiadam obiektyw kitowy czyli 18-105 1:3,5-5,6 ED oraz dziadziusia Sigma 75-300 1:4-5,6 ( ten na stępie odpada do takiej fotografii)
ah i zapomniał bym to zdjęcie było robione pożycznym Nikkorem 35mm
jak już poczytałeś to: czemu takie wielkie- regulamin się kłania ( zostawiam poglądowo ).
Ostatnio edytowane przez wilk325 ; 12-02-2012 o 18:15 Powód: watki
Ale to zdjęcie raczej jest trafione jeśli chodzi o AF... tylko czas za długi imo i dlatego nie jest żyleta.
to akurat tak bo nie jechał w moją stronę tylko skręcał chociaż i w takiej pozycji ciężko było mi złapać poza tym te kolory, nie radziłem sobie w takich warunkach
Moim zdaniem to nie problem kolorów tylko źle ustawiony balans bieli.
Na 1.6 niewprawionemu fotografowi może być ciężko wstrzelić sie ostrością , tym bardziej gdy pojazd jest w ruchu
Skontaktuj się z nami