Szukaj
Co to znaczy w fotografii clam shell ?
Rodzaj ustawienia światła, gdzie źródło miękkiego światła jest ustawione przed modelką pod kątem z góry, a drugie światło albo blenda pod nim (zazwyczaj pod symetrycznym kątem). Zwane też "butterfly" od kształtu cienia, jaki daje pod nosem.
Co do samego zdjęcia - światło ok, choć może troszkę prześwietlone. Ale trochę stylizacja niedopracowana i kolor skóry wyszedł trochę woskowy, ale to jest do poprawienia.
NEX 5N i M42
"Twoje słowa, głupcze, będą cię kiedyś sądzić..."
Samo światło jest całkiem niezłe - szczególnie do fotografii reklamowej i magazynowej. Ciut za płasko obrobione jak na mój gust, ale to już wyłącznie kwestia nadania materiałowi odpowiedniego kształtu wele życzenia. Według mnie chyba delikatnie przesadziłeś z dolnym światłem jednak. Chociaż nie wiem do czego dążysz, nie czytuję Kelby'ego.
No właśnie też miałem takie wrażenie podczas obróbki, niestety możliwości techniczne studia nie pozwalały nie wiele. Ta lampa od spodu i tak była ustawiona na minimum. Nie dało się odsunąć modelki, bo "wyszłaby" ze światła, a pochylenie softboxa zaburzyłoby symetrię kątów pomiędzy obiema lampami.
Po prostu zabrakło wyższego stołka![]()
D300, N18-200 VR, N50/1.8, N35/1.8, S10-20, SB-600
pieknie opisane a obrazek jak ustawione widac w "odbiciu ocznym"![]()
Podobają mi się bardzo te zdjęcia : )
- FB -
Canon + szkła
To problem zbyt mocnych lamp oraz bazowego ISO 200 w dużej ilości lustrzanek. Było już na ten temat trochę dyskusji.
Skontaktuj się z nami